در شرایطی که صنعت فولاد کشور مسیر رو به رشد و پیشرفت را با سرعت بسیار مناسب سپری میکرد، دستورالعملهای دولت مانع از شکوفایی هر چه بیشتر این صنعت شد و به نوعی سرعتگیر صنایع فولادی شد؛ هر چند که باز هم صنعت فولاد به پیشرفت خود ادامه داد و آمارهای بورس کالا حاکی از انجام معاملات قابل قبول در این صنعت بود.
به گزارش «فلزاتآنلاین»، صنعت فولاد کشور از آن جهت اهمیت دارد که فولاد در توسعه زیرساختها و صنایع بسیار زیادی کاربرد دارد. اما در کشور ما که با رکود نسبی در زمینه صنایع پاییندست مواجه شده، متاسفانه سرانه مصرف و تقاضای فولاد نسبتا پایین است و همین مساله باعث رشد صادرات این محصول طی سالهای اخیر شده است.
هر چند که صادرات فولاد از سوی فعالان این بازار بسیار مثبت تلقی میشود و باعث شناخته شدن برند فولادسازان کشور در بازارهای جهانی شده است؛ اما در سمت دیگر ماجرا رکود در بخش صنایع مصرفکننده باعث کاهش مصرف فولاد در کشور و عقب ماندن آنها میشود.
آمارها نشان میدهد که مصرف فولاد کشور نسبت به سالهای قبل باز هم کاهش پیدا کرده است و از ۱۵٫۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۶، احتمالا به ۱۳ میلیون تن در سال جاری خواهد رسید. به همین صورت سرانه مصرف فولاد نیز از ۲۳۵ کیلوگرم بهازای هر نفر، به ۲۱۵ کیلوگرم بهازای هر نفر خواهد رسید و ایران را در زمره پایینترین مصرفکنندگان فولاد در خاورمیانه قرار خواهد داد.
بدین ترتیب فولادسازان ناچار به صادرات خواهند بود و از آنجا که ۷۰ درصد از صادرات با قرادادهای بلندمدت خواهد بود، همین امر دست فولادسازان کشور را برای فروش داخلی خواهد بست.
نمودار ۱ حاکی از آن است که طی ۱۱ ماه سال ۱۳۹۷، بالغ بر ۶ میلیون و ۵۹۵ هزار تن انواع محصولات فولادی در بورس کالای ایران عرضه شد که در مقابل آنها بیش از ۱۱ میلیون و ۵۳۰ هزار تن تقاضا وجود داشت.
اما در نهایت با وجود این همه تقاضا برای فولاد، ۵ میلیون و ۸۷۱ هزار تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفتند و به فروش رفتند. در این میان باز هم حاکمیت عرضه، تقاضا و معاملات محصولات فولادی با محصولات تخت یعنی ورق بود که شرکت فولاد مبارکه آن را در بورس کالا عرضه کرد.
این شرکت انواع ورقهای گرم، سرد، گالوانیزه و قلعاندود را به میزان ۳ میلیون و ۵۶۷ هزار تن عرضه کرد که این میزان با تقاضایی در حدود ۴ میلیون و ۹۶۸ هزار تن مواجه شد.
در نهایت مبارکه توانست ۳ میلیون و ۴۰۸ هزار تن از محصولات خود را در بورس به فروش برساند. شرکت فولاد خوزستان نیز بهعنوان دومین تولیدکننده فولاد در کشور یک میلیون و ۱۴۴ هزار تن از محصولات خود یعنی، بیلت، بلوم و اسلب را در بورس کالا عرضه کرد که در مواجهه با تقاضای ۲ میلیون و ۶۸۶ هزار تنی این محصول، توانست تنها ۸۹۵ هزار تن از آنها را به فروش برساند.
شرکت ذوب آهن نیز بهعنوان بزرگترین تولیدکننده مقاطع فولادی، حدود ۸۸۶ هزار تن از محصولات خود را در بورس عرضه کرد که با تقاضای ۲ میلیون و ۱۴۲ هزار تنی مواجه شد. در نهایت این شرکت نیز ۸۴۲ هزار تن محصول را در بورس کالا مورد معامله قرار داد.