سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۲:۳۳ /پنج شنبه/۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۹:۳۷ /سه شنبه/۱۴ اسفند ۱۴۰۳

طی سال‌های آتی محقق خواهد شد؛

بهره‌برداری از پتانسیل‌های اقتصادی ذخایر عظیم زغال‌سنگ در قزاقستان

قزاقستان در کنار چین، هند، ایالات متحده آمریکا، روسیه، استرالیا و آفریقای‌جنوبی، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان زغال‌سنگ در جهان محسوب می‌شود. طبق آمار، حجم زیادی از زغال‌سنگ استخراج شده در قزاقستان به کشورهای دیگر صادر می‌شود. به علاوه، قزاقستان برای تامین انرژی داخلی خود به استفاده از زغال‌سنگ متکی است و براساس گزارش‌های منتشر شده، نزدیک به 70 درصد از برق مورد نیاز این کشور از طریق نیروگا‌های مبتنی بر سوخت زغال‌سنگ تامین می‌شود.

قزاقستان در کنار چین، هند، ایالات متحده آمریکا، روسیه، استرالیا و آفریقای‌جنوبی، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان زغال‌سنگ در جهان محسوب می‌شود. طبق آمار، حجم زیادی از زغال‌سنگ استخراج شده در قزاقستان به کشورهای دیگر صادر می‌شود. به علاوه، قزاقستان برای تامین انرژی داخلی خود به استفاده از زغال‌سنگ متکی است و براساس گزارش‌های منتشر شده، نزدیک به ۷۰ درصد از برق مورد نیاز این کشور از طریق نیروگا‌های مبتنی بر سوخت زغال‌سنگ تامین می‌شود. علاوه‌براین، سهم برق از انرژی‌های تجدیدپذیر در ترکیب انرژی قزاقستان، حدود ۶٫۵ درصد گزارش شده است. به نظر می‌رسد سرعت گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر در قزاقستان افزایش پیدا کرده است. بنابراین این سوال مطرح می‌شود که با تسریع در روند گذار به انرژی‌های پاک، چه سرنوشتی در انتظار ذخایر عظیم زغال‌سنگ در این کشور خواهد بود؟

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و خبرگزاری «The Astana Times»، مطابق با ارزیابی‌های سازمان‌های دولتی قزاقستان با در نظر گرفتن نرخ مصرف فعلی زغال‌سنگ در این کشور، پیش‌بینی می‌شود که حجم ذخایر این سوخت فسیلی در کشور مذکور طی ۲۵۰ تا ۳۰۰ سال بعد به اتمام برسد. برخی از کارشناسان معتقدند که به احتمال فراوان، ذخایر زغال‌سنگ قزاقستان تا ۶۵۰ سال دیگر تمام خواهد شد. طبق تعهدات قزاقستان به عنوان بخشی از توافق‌نامه پاریس و در راستای اجرای هدف‌گذاری‌های مبتنی بر برایند انتشار کربن صفر تا سال ۲۰۶۰، انتظار می‌رود میزان مصرف زغال‌سنگ در کشور نامبرده روندی کاهشی به خود بگیرد.

چالش‌هایی که با کاهش وابستگی قزاقستان به استفاده از زغال‌سنگ ایجاد خواهد شد

به گفته بولات یرماگامبت، مدیر بخش علمی موسسه شیمی و فناوری زغال‌سنگ در قزاقستان، حذف تدریجی این سوخت فسیلی در شرایط اقتصادی کنونی، چالش بزرگی را برای این کشور به همراه خواهد داشت. با توجه به تمایل مقامات قزاقستان به متنوع‌سازی درآمد اقتصادی خود، تمرکز بر فرایند فرآوری پیچیده هیدروکربن‌ها در بخش‌هایی مانند پتروشیمی، مواد شیمیایی گازی و زغال‌سنگ در این کشور افزایش یافته است؛ اگرچه نمی‌توان از همه نوع زغال‌سنگی در فرآوری مواد شیمیایی استفاده کرد، با این وجود به نظر می‌رسد استفاده از زغال‌سنگ موجود در ذخایر مناطق «Turgai» و «Maikuben» و معدن زغال‌سنگ «Shubarkol» واقع در قزاقستان به منظور فرآوری مواد شیمیایی گزینه مناسبی باشد. زغال‌سنگ معدن «Shubarkol» که به دلیل ارزش حرارتی بالا و حجم محتوای خاکستر کم شناخته شده است، به عنوان منبع انرژی نسبتا پاک‌تری نسبت به سایر انواع زغال‌‌سنگ‌ها در نظر گرفته می‌شود.

قزاقستان دارای بیش از ۴۰ ذخایر معدنی زغال‌سنگ است که بزرگ‌ترین و از نظر تجاری قابل‌دوام‌ترین ذخایر این سوخت فسیلی، در مناطق مرکزی و شمالی کشور مذکور قرار دارند. معدن زغال‌سنگ «Karagandy» که ذخایر زغال‌سنگ کک‌سازی قزاقستان را در خود جای داده است، یک مرکز کلیدی برای توسعه فرآوری مواد شیمیایی با استفاده از زغال‌سنگ به شمار می‌رود.

استفاده از زغال‌سنگ در فرایند تولید مواد شیمیایی در منطقه «Karagandy»، با سرعت بسیار بالایی در حال پیشرفت است. در همین راستا، شرکت «Qarmet» به عنوان بزرگ‌ترین شرکت معدنی و تولیدکننده فولاد قزاقستان که مالک کارخانه متالورژی «Karagandy» واقع در شهر تمیرتائو را برعهده دارد، حدود ۲۶۲ میلیون دلار برای توسعه پروژه‌ای به منظور فرآوری ۲۰۰ هزار تن قیر زغال‌سنگ در سال سرمایه‌گذاری کرده است که در آن، بیش از ۱۵ نوع محصول شیمیایی به کمک زغال‌سنگ تولید می‌شود.

از سوی دیگر، شرکت «China Energy» از تمایل خود برای سرمایه‌گذاری چهار میلیارد دلاری در بخش تولید محصولات شیمیایی به کمک زغال‌سنگ در قزاقستان خبر داده است. در واقع، این‌طور می‌توان بیان کرد که فرایند تولید در معدن «Shubarkol»، در حال حاضر فراتر از استخراج زغال‌سنگ بوده و شامل تولید کک زغال‌سنگ، کربن فعال، قیر زغال‌سنگ، نفت و کودهای مایع هیومیک اسید می‌شود. با استفاده از تکنولوژی‌های فرآوری پیشرفته، در حال حاضر می‌توان از زغال‌سنگ در تولید بیش از ۴۰۰ محصول با ارزش افزوده بالا از جمله نیترات آمونیوم و متانول خالص، اتیلن، گوگرد و آلیاژهای فلزی استفاده کرد. به نظر می‌رسد که موسسه شیمی و فناوری زغال‌سنگ در قزاقستان، در حال بررسی روش‌های استخراج اکسید سیلیسیوم و کنسانتره عناصر نادر خاکی از خاکستر زغال‌سنگ است.

این موسسه تعداد ۳۰ حق ثبت اختراع برای تولید کودهای شیمیای مبتنی بر زغال‌سنگ به ثبت رسانده که فرایند تولید آزمایشی آن‌ها در جنوب قزاقستان انجام شده است. استفاده از این کودهای شیمیایی، نقش بسیار مثبتی در رشد محصولات کشاورزی مانند گندم، جو، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی داشته است.

کاربردهای زیست‌محیطی و صنعتی زغال‌سنگ قزاقستان

مواد شیمیایی جاذب مشتق شده از زغال‌سنگ که به دلیل توانایی خود در جذب سموم شناخته شده‌اند، در صنایع مختلف به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. جاذب‌ها، نقش مهمی در حذف آلاینده‌ها، پاک‌سازی حوادث شیمیایی، نشت نفت در زیرساخت‌های صنایع متالورژی، پالایش نفت و گاز و همچنین تصفیه فاضلاب‌ها ایفا می‌کنند. علی‌رغم ذخایر فراوان زغال‌سنگ قزاقستان، این کشور در حال متکی به واردات چنین جاذب‌هایی است که هزینه آن بسته به کیفیت، بین یک هزار تا ۱۰ هزار دلار در هر تن برآورد شده است. در زمینه پزشکی، محققی به نام آیناگول مالگاژ دارووا در حال بررسی پتانسیل استفاده از جاذب‌های شیمیایی مبتنی بر زغال‌سنگ به منظور تصفیه اسید فولیک است که یک ویتامین حیاتی مورد نیاز برای تنظیم عملکرد سیستم ایمنی و سلامت گردش خون در انسان‌ها محسوب می‌شود.

طبق ارزیابی‌های انجام شده از طریق تحقیقات صورت گرفته توسط مجتمع سوخت و انرژی قزاقستان که اجرای آن تا سال ۲۰۲۹ ادامه خواهد داشت، قرار است از تکنولوژی‌های فرآوری زغال‌سنگ مورد استفاده در چین، ایالات متحده آمریکا و هند در تولید برخی مواد شیمیایی در قزاقستان استفاده شود که البته دولت این کشور نیز حمایت‌هایی در این زمینه انجام خواهد داد.

اولگ پاک، رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی قزاقستان رویکرد چین در فرآوری زغال‌سنگ را که در آن هر شرکت استخراج‌کننده زغال‌سنگ موظف است حداقل ۱۰ درصد از حجم استخراج سالانه خود را فرآوری کند، مورد ستایش قرار داد. با توجه به اینکه چین سالانه حدود سه میلیارد تن زغال‌سنگ تولید می‌کند، اجرای چنین سیاست‌گذاری تضمین خواهد کرد که بیش از ۲۰۰ میلیون تن حجم زغال‌سنگ بیشتری فرآوری شده و ارزآوری قابل‌توجهی برای این کشور به همراه خواهد داشت. به علاوه، این مهم منجر به افزایش استفاده از نوآوری‌های صنعتی در صنعت زغال‌سنگ خواهد شد.

برخی کارشناسان از پتانسیل استفاده از زغال‌سنگ در تولید گاز سخن می‌گویند. در همین رابطه، برخی از محققان موسسه شیمیایی و فناوری زغال‌سنگ قزاقستان آزمایش‌هایی در خصوص تبدیل هیدروکربن‌های جامد یا مایع به سوخت گاز را در معدن زغال‌سنگ «Saryadyr» واقع در منطقه اکمولا انجام دادند. یافته‌های آن‌ها نشان داد که می‌توان میلیاردها مترمکعب گاز با استفاده از این روش استخراج کرد.

چالش‌های پیش‌روی سرمایه‌گذاران در بخش زغال‌سنگ قزاقستان

در حال حاضر در بخش استخراج و تولید زغال‌سنگ، حدود ۵۰ شرکت داخلی و خارجی در حال فعالیت هستند. با این حال، همه این شرکت‌ها مایل به سرمایه‌گذاری در زمینه تولید محصولات شیمیایی به کمک زغال‌سنگ نیستند. چالش بازگشت سرمایه که حدود ۶ سال به طول خواهد انجامید را می‌توان یکی از علل فقدان تمایل برخی از سرمایه‌گذاران در بخش مذکور عنوان کرد که این سرمایه‌گذاران را ملزم به اتخاذ یک چشم‌انداز میان‌مدت می‌کند.

شماری از تحلیلگران بر این باورند که انتظار می‌رود تعداد ۱۵ پروژه محصولات شیمیایی به کمک زغال‌سنگ در قزاقستان راه‌اندازی شود. با این حال، حمایت دولت در این راستا نیاز خواهد بود.

اولگ پاک به عنوان جمع‌بندی سخنان خود، خاطرنشان کرد: در صورت توسعه بخش تولید محصولات شیمیایی به کمک زغال‌سنگ در قزاقستان، ارزش افزوده فرآوری زغال‌سنگ در این کشور حدود ۱۰ تا ۳۰ برابر افزایش خواهد یافت.

انتهای پیام//

با وجود نگرانی‌های زیست‌محیطی صادر شد؛

۱۵:۰۹ /سه شنبه/۲۶ فروردین ۱۴۰۴

رئیس کمیته معدن کمیسیون صنایع و معادن مجلس عنوان کرد:

۱۵:۰۲ /یکشنبه/۲۴ فروردین ۱۴۰۴

سوخت‌های فسیلی احیا خواهند شد؛

۱۴:۱۶ /شنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۴

باز هم تکرار یک حادثه؛

۱۵:۲۵ /دوشنبه/۱۸ فروردین ۱۴۰۴

علی‌رغم گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر،

۱۴:۲۲ /دوشنبه/۱۳ اسفند ۱۴۰۳

حجت‌الله دربانی، مدیرعامل شرکت ذغالسنگ نگین طبس در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۱۶:۲۰ /شنبه/۴ تیر ۱۴۰۱

افشین مختاری، مدیرعامل شرکت پیشرو معادن ذوب‌آهن سوادکوه در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

۱۱:۵۲ /شنبه/۲۵ بهمن ۱۳۹۹

حجت‌الله دربانی، مدیرعامل شرکت ذغالسنگ نگین طبس در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

۱۸:۴۸ /شنبه/۱ آذر ۱۳۹۹

مدیرعامل شرکت فرآوری زغالسنگ پروده طبس مطرح کرد

۱۸:۴۱ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۳۹۹

رمضان کریتی ثانی، مدیرعامل شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین

۱۸:۵۴ /چهارشنبه/۱۳ فروردین ۱۳۹۹

بهرام جلوداری، مدیرعامل شرکت گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه (ممرادکو) در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین

۱۷:۰۱ /شنبه/۲۴ اسفند ۱۳۹۸

حجت‌الله دربانی، مدیرعامل شرکت زغال‌سنگ نگین طبس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۸ /شنبه/۱۱ اسفند ۱۴۰۳

مرصاد محامی آهنگران، مدیرعامل شرکت یکتا ذوب ایرانیان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۳۲ /شنبه/۲۱ مهر ۱۴۰۳

کیارش مهرانی، معاون مالی و اقتصادی هلدینگ «ومعادن» طی یادداشتی نوشت:

۷:۵۴ /سه شنبه/۳ مهر ۱۴۰۳

سعيد صمدی، دبير انجمن زغال‌سنگ ايران طی یادداشتی در«فلزات‌آنلاین» نوشت:

۸:۲۷ /شنبه/۵ اسفند ۱۴۰۲

سعید صمدی، دبیر انجمن زغال‌سنگ ایران در یادداشتی در «فلزات آنلاین» نوشت:

۵:۵۲ /شنبه/۱۱ تیر ۱۴۰۱

توسعه صنعت فولاد در کشور ما برخلاف روند

۱۲:۱۸ /شنبه/۲۴ اسفند ۱۳۹۸
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/02/17

235500

فلزات آنلاین

1404/02/17

869230

فلزات آنلاین

1404/02/17

1398405

فلزات آنلاین

1404/02/17

1167989

فلزات آنلاین

1404/02/17

28123

فلزات آنلاین

1404/02/17

16972

فلزات آنلاین

1404/02/17

44275

فلزات آنلاین

1404/02/17

65608

فلزات آنلاین

1404/02/17

47680

فلزات آنلاین

1404/02/17

44103

فلزات آنلاین

1404/02/17

36822

فلزات آنلاین

1404/02/17

35933

فلزات آنلاین

1404/02/17

35527

فلزات آنلاین

1404/02/17

43700

فلزات آنلاین

1404/02/17

38976

فلزات آنلاین

1404/02/17

60112

فلزات آنلاین

1404/02/17

32915

فلزات آنلاین

1404/02/17

43171

فلزات آنلاین

1404/02/17

56320

فلزات آنلاین

1404/02/17

6688900