مصرف انرژی در صنایع مختلف امروزه به یکی از موضوعات مهم تبدیل شده و با توجه به کمبود تولید برق و گاز در کشور، استفاده از محصولات متکی بر کاهش مصرف انرژی اهمیتی دوچندان یافته است. چراکه با استفاده از تجهیزات نوین در بخشهایی از خطوط تولید که با گرما و انرژی سر و کار دارند، میزان مصرف انرژی و به تبع آن، بهای تمام شده به میزان قابل توجهی کاهش یافته و راندمان تولید نیز افزایش پیدا کرده است. در سراسر دنیا بهکارگیری انواع سیستمهای گرمایشی، دیگهای بخار و به ویژه مخازن تحت فشار در صنایع با راندمان بالا رواج یافته است و با توجه به اینکه در گذشته بسیاری از این تجهیزات وارداتی بودند، بومیسازی آنها در شرایط تحریمی میتواند جهت پایداری تولید و کاهش مصرف انرژی کمک زیادی به صنایع کند. در این رابطه، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با علیاصغر رحمانی، مدیرعامل شرکت مخزن فولاد رافع با نام تجاری «دابو صنعت» به گفتوگو نشسته که متن کامل آن در ادامه آمده است:
توضیحاتی در خصوص تاریخچه و زمینه فعالیت شرکت مخزن فولاد رافع بفرمایید.
شرکت دانشبنیان مخزن فولاد رافع با نام تجاری «دابوصنعت» فعالیت خود را در صنعت تاسیسات و انرژی با هدف طراحی، ساخت و تولید انواع سیستمهای گرمایشی، از سال ۱۳۷۳ آغاز کرده و در حال حاضر با جذب ۵۰۰ نفر نیروی متخصص و مجرب مشغول به فعالیت است.
این شرکت در کدام حوزه از صنعت فعالیت دارد و چه محصولاتی را تولید میکند؟
شرکت مخزن فولاد رافع در حوزه طراحی، ساخت و تولید انواع سیستمهای گرمایشی فعالیت دارد. از جمله محصولات مجموعه دابوصنعت میتوان به انواع دیگهای بخار، آب گرم، آب داغ و روغن داغ، مبدلهای حرارتی، انواع فیلتر مایعات، دی اریتور، مخازن تحت فشار، انواع سیستمهای کاهنده مصرف انرژی و مشعلهای صنعتی اشاره کرد که با توجه به نوع مصرف و شرایط کاری به طور کامل توسط واحدهای R&D و فنی مهندسی، طراحی و ساخته میشوند.
عمده مواد اولیه مورد استفاده برای تولید محصولات شرکت مخزن فولاد رافع چیست و تامینکنندگان مواد اولیه آن چه شرکتهایی هستند؟
مهمترین مواد اولیه شرکت مخزن فولاد رافع ورق و لوله هستند که این مواد هم از تامینکنندگان داخلی و هم خارجی خریداری میشوند. شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسین خوزستان، گروه ملی صنعتی فولاد ایران، نور و پروفیل سپاهان، لوله دقیق کاوه، لوله بنتلر آلمان، توبوس اسپانیا و… جزو مهمترین تامینکنندگان شرکت ما به شمار میروند.
آیا چالشی در خصوص تامین مواد اولیه دارید؟ فرایند تامین مواد اولیه به چه صورتی انجام میشود؟
باتوجه به تحریمهای ظالمانه علیه کشور ما، واردات کالاها با سختی بسیار و زمان بسیار زیاد انجام میپذیرد و فرایند خرید و ترخیص کالاها با توجه به بروکراسی اداری اخذ مجوز از وزارتخانههای مربوطه، با سختی بسیار همراه است. با این حال، با حمایت از تولید داخلی از جانب شرکتهای ایرانی، شرایط موجود تا حدودی رضایتبخش است.
برای تولید محصول از چه ماشینآلات و تکنولوژیهایی استفاده میکنید؟ آیا از تکنولوژی روز بهره میبرید؟
تمامی دانش و تکنولوژیهتای روز در این شرکت مخزن فولاد رافع استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال دستگاه برش پلاسمای ۵ محور با قابلیت برش ورق تا ضخامت ۷۰ میلیمتر، دستگاه دریل فرز CNC، دستگاههای خمکن لوله، دستگاههای نورد رول لوله، دستگاههای جوش با برندهای روز دنیا نظیر لینکولن، فرینوس، دوو و… مهمترین دستگاههای روز دنیا هستند که در شرکت ما مورد استفاده قرار میگیرند.
چه میزان از دستگاهها و ماشینآلات شرکت مخزن فولاد رافع داخلی و چه میزان وارداتی است؟ آیا به سمت بومیسازی آنها رفتهاید؟
در حال حاضر ۷۰ درصد از ماشینآلات و دستگاههای مورد استفاده در این شرکت وارداتی هستند. البته ناگفته نماند در صورتی که دستگاههای ساخت داخل انتظارات این مجموعه را برآورده کنند، از تولیدکنندگان داخلی خرید انجام میشود. به طور مثال شرکتهای ماشینسازی تبریز، شرکت کارا – شرکت گام الکتریک کاوه و… در لیست تامینکنندگان برخی ماشینآلات و دستگاههای شرکت مخزن فولاد رافع هستند. البته لازم به ذکر است که به بومیسازی نیز توجه ویژه داشتیم و دستگاههایی نظیر کوره تنشزدایی، کوره گیت و… توسط پرسنل متخصص و مجرب این شرکت ساخته و در مدار تولید قرار گرفته است.
مشتریان شرکت مخزن فولاد رافع چه صنایع و شرکتهایی هستند؟
مهمترین مصرفکنندگان و مشتریان شرکت مخزن فولاد رافع صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، نیروگاهها، ورزشگاهها، صنایع لبنی، بیمارستانها، صنایع غذایی، ساختمانی، صنایع فولاد، ذوب و ریختهگری، آلومینیوم و… محسوب میشوند.
مهمترین مشکلات شما در زمینه تولید محصول چیست و چه راهکارهایی جهت رفع این مشکلات پیشنهاد میکنید؟
یکی از مهمترین چالشهای شرکت ما، تحریمها و به تبع آن عدم بازگشایی اعتبار اسنادی با شرکتهای خارجی است که امیدواریم با عنایت به شرایط سیاسی جدید بتوانیم روابط کاری را مجددا احیا کنیم.
چه چشماندازی را برای فعالیت خود در کوتاهمدت و بلندمدت در نظر گرفتهاید؟
بر اساس استراتژی برنامه شرکت دابوصنعت برای سال ۱۴۰۵، این شرکت به هلدینگ انرژی کشور با پنج شرکت زیرمجموعه تبدیل خواهد شد و در این چشمانداز نگاه ویژهای به توسعه فناوری و دانش و محصول به کشورهای هدف خواهد داشت. البته اعتماد به شرکتهای بومی و انجام بومیسازی در صنایع کشور میتواند به افزایش راندمان کاری منجر شود.