مدیر امور معادن شرکت سنگ آهن گهرزمین گفت: تحریم، چالش بزرگی است که معدنکاران کشور با آن دست و پنجه نرم میکنند و امکان دسترسی به قطعات، تجهیزات و دستگاههای تخصصی بیش از پیش دشوار شده است.
حسین اکبری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: شرکت سنگ آهن گهرزمین برنامهریزی جامع و اقدامات سازندهای در راستای اجرای طرحهای توسعهای انجام داده است. میزان تولید سنگآهن در شرکت طی سال گذشته، ۱۵ میلیون تن بوده و این رقم در حال حاضر به ۱۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن افزایش یافته است. همچنین میزان باطلهبرداری در سال قبل، حدود ۵۰ میلیون تن بوده و در تلاش هستیم این میزان به ۸۰ میلیون تن در سال جاری رشد پیدا کند. با توجه به اینکه عملیات باطلهبرداری، آمادهسازی برای تولید است، بر همین اساس میتوان گفت حجم تولید به میزان ۳۰ درصد در شرکت سنگ آهن گهرزمین رشد پیدا کرده است.
وی در راستای تحقق طرحهای توسعهای در شرکت سنگ آهن گهرزمین، مطرح کرد: به منظور تحقق رشد تولید در مجموعه، حدود ۳۰ درصد ماشینآلات معدنی نوسازی شدهاند و از آنجایی که عمق معدن در سال جاری افزایش یافته و عمیقتر شده است، در تلاش هستیم شاهد تکرار نوسازی ماشینآلات مجموعه باشیم. با توجه به نیاز واحدهای تولیدی به سنگآهن، ممکن است میزان افزایش تولید ماده معدنی چشمگیر نباشد و به حدود ۱۷ میلیون تا ۱۸ میلیون تن برسد اما با توجه به اینکه معدن در حال عمیقتر شدن است و باید عملیات پیش باطلهبرداری صورت پذیرد، بر همین اساس میزان باطلهبرداری در سال ۱۴۰۲، حدود ۱۰۰ میلیون تن برآورد میشود.
مدیر امور معادن شرکت سنگ آهن گهرزمین در خصوص اهمیت اکتشاف، عنوان کرد: اکتشاف، مقوله بسیار مهمی است که همواره باید در دستور کار معدنکاران قرار بگیرد و همزمان با افزایش عمق معادن، باید تکمیل اطلاعات مورد نیاز در دستور کار فعالان معدنی باشد. شرکت سنگ آهن گهرزمین در سال جاری، حفاری مغزهگیری به میزان ۱۵ هزار متر را در دستور کار قرار داده است که حدود ۱۱ هزار متر از آن محقق شده است و تا پایان دی ماه امسال تکمیل خواهد شد. همچنین به دنبال اجرای عملیات حفاری به میزان ۴۰ هزار متر جهت تکمیل اکتشافات در سال آینده هستیم.
اکبری خاطرنشان کرد: از آنجایی که عمق معدن گهرزمین در حال افزایش است، نیازمند توسعه و تکمیل مطالعات ژئوتکنیک و پایداری شیب هستیم و اهمیت این مسئله زمانی دوچندان میشود که ممکن است با عمیقتر شدن معدن، با چالش ریزش دیوارههای معدن مواجه شویم. در حالی که تا قبل از این، در معادن مجموعه به ویژه معدن شماره سه بحث پایداری شیب مطرح نبوده است اما در حال حاضر باید توجه بیشتری به این مقوله داشته باشیم. فاز ۲ مطالعات ژئوتکنیک شرکت سنگ آهن گهرزمین آغاز شده و به کمیسیون مقالات ارسال شده است. ضمن اینکه مناقصه آن نیز انجام شده است و در حالی بررسی فنی سه شرکت حاضر در این بخش هستیم. علاوهبراین، لازم است مطالعات آبشناسی (هیدروژئولوژی) در کنار مطالعات ژئوتکنیک صورت پذیرد و بر همین اساس پیشبینی حفاری اکتشافی ژئوتکنیکی به میزان ۲۲ هزار متر در مجموعه انجام شده است. مراحل ابتدایی تحقق این مهم در حال انجام است و امیدوار هستیم اجرای آن به زودی آغاز شود.
وی در ادامه به پروژههای در حال اجرای شرکت سنگ آهن گهرزمین اشاره کرد و گفت: یکی از پروژههایی که در حال اجرای آن هستیم، سنگشکن درونمعدنی به منظور حمل باطله به وسیله نوار نقاله است. از آنجایی که حمل مواد معدنی و باطله با استفاده از نوار نقاله مقرون به صرفهتر است، بر همین اساس اجرای این پروژه مهم را در دستور کار خود قرار دادهایم. البته باید توجه داشت که قرارگیری نوار نقاله در معادن، دشوارتر از کارخانجات است؛ چراکه مسیر نقاله ( از ابتدا تا انتها) در داخل یک کارخانه مشخص است اما این مسیر در معادن در حالت سه بعدی متغیر است و به دنبال آن قرارگیری نوار نقاله دشوار میشود. مطالعات این مهم توسط یک شرکت خارجی با همکاری مشاور داخلی در حال انجام است و به احتمال فراوان طرح آن تا پایان ماه آینده تحویل داده خواهد شد. لازم به ذکر است که این پروژه برای اولین بار در معادن کشور اجرا خواهد شد و بدون شک اجرای آن تاثیر شگرفی در معادن کشور خواهد داشت.
مدیر امور معادن شرکت سنگ آهن گهرزمین تصریح کرد: یکی دیگر از طرحهایی که در دست اجرا قرار دارد، پایش دیوارههای معدن از جهت حرکت و ریزش دیوارهها است. به همین منظور، یک دوربین تمام اتوماتیک در جنوب معدن گهرزمین نصب شده و تعداد ۷۰ منشور در دیوارهها استفاده شده است که هر دو دقیقه یک بار توسط این دوربین پایش میشوند. این بدین منظور است که اگر حرکت غیر عادی یا ریزشی در دیواره معدن رخ داد، قبل از ایجاد هرگونه خسارت مالی و جانی، این نوسانات شناسایی و تمهیدات لازم نیز اندیشیده شود. همچنین برای اولین بار در داخل کشور، تولید ژئورادار برای پایش دیوارهها توسط یک شرکت دانشبنیان بومیسازی شده است و از آنجایی که دوربین تمام اتوماتیک به صورت نقطهای دیوارههای معدن را پایش میکند، ژئورادار به صورت پیوسته دیوارهها را اسکن خواهد کرد و میتوانیم لرزشهای در حد میلیمتر را از این طریق بررسی کنیم. آنچه در این میان حائز اهمیت است، بومیسازی ژئورادار به وسیله متخصصان داخلی محسوب میشود که هم بخش نرمافزاری و هم سختافزاری در داخل کشور صورت پذیرفته است.
اکبری در پایان ضمن اشاره به اهمیت بومیسازی قطعات ماشینآلات معدنی، یادآور شد: در تلاش هستیم تا با همکاری مهندسان شرکت، قطعات ماشینآلات موجود به ویژه باربریها را بومیسازی کنیم. از آنجایی که کشور در شرایط تحریم قرار دارد، امکان واردات ماشینآلات معدنی سنگین به داخل وجود ندارد و امیدوار هستیم بتوانیم به این مهم جامه عمل بپوشانیم. متاسفانه تحریم، چالش بزرگی است که معدنکاران کشور با آن دست و پنجه نرم میکنند و امکان دسترسی به قطعات، تجهیزات و دستگاههای تخصصی بیش از پیش دشوار شده است. قطعات یدکی تقلبی موجود در سطح بازار که مورد نیاز شرکتهای بزرگی معدنی و فلزی است، هزینهبر و زمانبر شده و از سوی دیگر، واردات قطعات نیز به شدت دشوار شده است که امیدوار هستیم در آینده واردات ماشینآلات معدنی با سرعت بیشتری صورت پذیرد.