مدیرعامل شرکت «Freeport-McMoRan» گفت: در صورتی که تعرفههای تجاری به رکود اقتصادی و کاهش قیمت مس منجر شوند، تولید داخلی این شرکت در ایالات متحده آمریکا ممکن است آسیب ببیند و روند رشد آن دچار اختلال شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، کتلین کوئیرک اظهار داشت: معادن تحت مالکیت شرکت «Freeport» در ایالات متحده آمریکا نسبت به قیمت مس بسیار حساس هستند. بنابراین اگر به رکود اقتصادی دچار شویم و قیمت مس کاهش یابد، این وضعیت میتواند تولیدات شرکت را در این کشور با مشکل مواجه کند؛ علیالخصوص در حال حاضر که به دنبال راهکارهایی برای افزایش تولید هستیم.
وی افزود: این امر به طور قطع موجب کند شدن روند رشد عرضه مس شرکت خواهد شد که در تضاد با هدف ما مبنی بر افزایش تولید در ایالات متحده آمریکا است.
هزینههای عملیاتی سنگین در معادن آمریکا
مدیرعامل شرکت «Freeport» عنوان کرد: هزینههای عملیاتی معادن شرکت «Freeport» در ایالات متحده آمریکا، به طور میانگین سه برابر هزینههای عملیاتی این شرکت در سایر نقاط جهان است. این امر عمدتا به دلیل تفاوت در عیار سنگ معادن است؛ اگرچه عواملی مانند تورم مرتبط با ارز و نیروی کار نیز تاثیرگذار هستند.
به گفته کوئیرک، شرکت «Freeport» از دو جهت نسبت به تعرفهها نگران است؛ نخست، تاثیر منفی آنها بر رشد اقتصادی و دوم، فشارهای تورمی ناشی از آن.
وی تصریح کرد: هم کاهش رشد اقتصادی و هم تورم، تاثیر زیادی بر فعالیت معادن ما در ایالات متحده آمریکا دارند زیرا هزینه تولید در این معادن به شدت بالاست. نکته متناقض اینجاست که اشتغال در صنعت مس آمریکا، به شدت هم به رشد اقتصادی و هم به قیمت مس وابسته است.
شرکت «Freeport» هفت معدن روباز مس را در آمریکا تحت مدیریت خود دارد؛ «Morenci»، «Bagdad»، «Safford» (شامل Lone Star)، «Sierrita» و «Miami» در ایالت آریزونا و «Chino» و «Tyrone» در ایالت نیومکزیکو. این شرکت همچنین یک واحد ذوب مس در ایالت میامی را نیز اداره میکند. لازم به ذکر است که تولید مس شرکت «Freeport» در آمریکا در سال گذشته میلادی بیش از ۵۶۵ هزار تن بود؛ در حالی که تولید کل این شرکت به ۱.۹ میلیون تن رسید.
چالشهای صنعت مس در بحبوبه شرایط نامطمئن
طبق گفته مدیرعامل شرکت «Freeport»، جایگاه برتر این شرکت در صنعت مس هماکنون تحت تاثیر وضعیت نامشخصی قرار گرفته که به دنبال تنشهای تجاری به وجود آمده است.
کوئیرک تصریح کرد: با توجه به تمرکز استراتژیک شرکت «Freeport» بر مس و درک فراگیر از اهمیت آن و همچنین فرصتهای پیشرو در ایالات متحده آمریکا، اوضاع تا پیش از جنگ تعرفهای بسیار مطلوب و روبهرشد بود اما در صورت بروز رکود جهانی، تمامی دستاوردهای ما به خطر میافتد.
وی در ادامه اظهار داشت: اگرچه قیمت مس کاهش یافته و ارزش سهام شرکت «Freeport» نزول پیدا کرده است اما این امر هیچ ارتباطی با فعالیتهای تجاری ما ندارد بلکه ناشی از ابهامات پیرامون تعرفهها است. غیر از تعرفهها، عامل دیگری نمیتواند این شرایط را توجیه کند.
دیدگاه شرکت «Freeport» درباره اهداف تعرفهها
مدیرعامل شرکت «Freeport» خاطرنشان کرد: اهداف اصلی تعرفهها، بازگرداندن تولید به ایالات متحده آمریکا و بازگشت مشاغل تولیدی به این کشور است؛ اهدافی که شرکت «Freeport» نیز از آنها حمایت میکند. با این حال، رویکردی دقیقتر و متناسبتر نسبت به تعرفهها میتواند موثرتر واقع شود.
کوئیرک بیان کرد: حتی با وجود اعمال تعرفه بر واردات کالاهای چینی، برخی از صنایع همچنان از توان رقابتی برخوردار نیستند. بنابراین این پرسش اساسی مطرح میشود که هدف از اعمال این تعرفهها چیست؟ ما رویکردی کلی و جامع را در قبال تمامی صنایع اتخاذ کردهایم؛ در حالی که هر صنعت دارای مسائل و چالشهای خاص خود است و این مسائل مورد بررسی و تحلیل قرار نمیگیرند.
وی یادآور شد: ما از مقابله با تجارت ناعادلانه پشتیبانی میکنیم. با این حال، موضوع تعرفهها پیچیدگیهای بسیاری دارد و معتقدیم که پیش از اتخاذ هرگونه تصمیمی، نیازمند بررسیهای جامعتری است.
تحقیقات ذیل ماده ۲۳۲ قانون توسعه تجارت آمریکا
مسئله مهم در صنعت مس هماکنون تحقیقات ماده ۲۳۲ قانون توسعه تجارت آمریکا است که میتواند در نهایت به اعمال تعرفه بر واردات این فلز منجر شود.
مدیرعامل شرکت «Freeport» در همین راستا گفت: شرکت «Freeport» به تازگی نظرات خود را درباره طرحهای تعرفهای ذیل ماده ۲۳۲ به مقامات مربوطه ارائه کرده است تا اطلاعات بیشتری در مورد ساختار صنعت مس آمریکا به اشتراک بگذارد. این شرکت بالغ بر ۷۰ درصد از تولید مس ایالات متحده آمریکا را در اختیار دارد و حدود ۳۹ هزار فرصت شغلی در این کشور ایجاد کرده است.
کوئیرک عنوان کرد: پیشبینی میشود که روند تحقیقات پس از پایان دوره دریافت نظرات عمومی سرعت بگیرد. ناگفته نماند که تولیدکنندگان صنایع پاییندستی از دولت خواستهاند که هیچگونه تعرفهای بر واردات کاتد مس اعمال نشود.
وی تاکید کرد: صنعت مس از فرصتی که برای ارائه نظر در خصوص سیاستگذاریها به آن داده شد، تشکر میکند. با این حال، در صحبت با مشتریان و دیگر فعالان بازار، نگرانیهایی مطرح شده، مبنی بر اینکه روند تحقیقات برای پیچیدگی این موضوع و همچنین برای در نظر گرفتن تمام دیدگاهها بیش از حد سریع است.
مدیرعامل شرکت «Freeport» اظهار داشت: هزینههای مازاد ناشی از اعمال تعرفهها، به احتمال زیاد از طریق زنجیره تامین به سایر بخشها و مصرفکننده نهایی منتقل شود.
چالشهای کوتاهمدت در زنجیره تامین مس
در ماههای اخیر، حجم قابل توجهی از مس به منظور پیشی گرفتن از احتمال وضع تعرفههای ماده ۲۳۲ وارد بازار ایالات متحده آمریکا شده است. کوئیرک این واردات را یک حرکت کوتاهمدت و سفتهبازانه دانست که تاثیری بر وضعیت بازار مس نخواهد گذاشت.
وی مطرح کرد: اخیرا قیمت مس در بورس شیکاگو، بیش از ۱۰ درصد بالاتر از قیمت آن در بورس فلزات لندن بوده است و این تفاوت قیمت ناگزیر به بازار نیز منتقل خواهد شد. در نهایت چنین نوساناتی بر اعتماد مصرفکنندگان تاثیر خواهد گذاشت.
به گفته مدیرعامل شرکت «Freeport»، آمریکا تقریبا به همان اندازه که قراضه مس صادر میکند، واردات مس خام دارد. براساس دادههای وزارت بازرگانی آمریکا، این کشور بزرگترین صادرکننده قراضه مس در جهان شناخته میشود و در سال ۲۰۲۴، چین مقصد ۴۱.۳۵ درصد از حجم صادرات قراضه مس آمریکا بوده است.
تاثیرات منفی تعرفهها بر تولید داخلی مس در آمریکا
اعمال تعرفهها در شرایطی صورت میگیرد که دولت ایالات متحده آمریکا در راستای افزایش تولید داخلی مواد معدنی استراتژیک از جمله مس در تلاش است.
کوئیرک با تاکید بر اینکه معادن مس با کارخانههای صنعتی تفاوت دارند و ایجاد یک زنجیره تامین داخلی یکپارچه، فرایندی بسیار پیچیدهتر است، اضافه کرد: برای احداث تاسیسات استخراج و فرآوری مس باید به مکانهایی رفت که منابع طبیعی در آنجا موجود باشد و در آمریکا منابع کافی برای این کار وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: به طور جدی قصد داریم در ایالات متحده آمریکا سرمایهگذاری کنیم تا ظرفیت تولیدی خود را افزایش دهیم و به سبب آن شغلهای بیشتری ایجاد کنیم اما برای این کار به یک اقتصاد جهانی سالم نیاز داریم.
ظرفیت محدود واحدهای ذوب در آمریکا
در بخش پاییندستی زنجیره تامین، ایالات متحده آمریکا امروزه ظرفیت ذوب مس کمتری نسبت به ۳۰ سال پیش دارد. دو واحد نسبتا مدرن ذوب مس در این کشور، چند دهه پیش به دلایل اقتصادی تعطیل شدند و سالها بعد، چین به یکی از بزرگترین مصرفکنندگان مس در جهان تبدیل شد و با هدف تامین پایدار منابع، اقدام به ساخت تعداد زیادی واحد ذوب جدید کرد.
مدیرعامل شرکت «Freeport» با اشاره به اینکه عواملی مثل کربنزدایی، برقرسانی و توسعه بخش هوش مصنوعی همچنان تقاضا برای مس را بالا نگه داشتهاند، گفت: جهان همچنان به مقدار زیادی مس نیاز دارد.
با این حال،کوئیرک در گفتوگو با موسسه «Fastmarkets» عنوان کرد: از نظر اقتصادی، ایجاد ظرفیتهای جدید ذوب مس در آمریکا با چالشهای زیادی مواجه است.
وی افزود: در حال حاضر، در سراسر آمریکا تنها دو واحد ذوب مس فعال هستند. چین تعداد زیادی واحد ذوب احداث کرده و از منظر اقتصادی، هیچ مشوقی برای دیگر کشورها جهت سرمایهگذاری در این حوزه وجود نداشته است.
مدیرعامل شرکت «Freeport» مطرح کرد: با توجه به تلاش جهانی برای بازگرداندن تولید به داخل کشورها و افزایش ارزش افزوده داخلی، ممکن است امروزه برخی واحدهای ذوب نسبت به گذشته جایگاه متفاوتی پیدا کرده باشند. شیلی نیز در حال بررسی ساخت یک واحد ذوب جدید است اما تا زمانی که دولتها از این قبیل طرحها حمایت مالی نکنند، بخش خصوصی به سختی حاضر خواهد بود صرفا براساس تعرفههایی که ممکن است هر لحظه تغییر کنند، در پروژههای چندساله سرمایهگذاری کند.
بررسی نوآوریهای فناورانه در تولید مس
راهکارهای دیگری نیز برای افزایش عرضه داخلی مس در آمریکا وجود دارد که لزوما به ساخت تاسیسات جدید وابسته نیست. شرکت «Freeport» در حال توسعه استفاده از فناوریهای نوینی است که بتواند بازیابی مواد از انباشتههای فرایند لیچینگ خود را بهبود ببخشد.
کوئیرک با بیان اینکه حدود نیمی از این انباشتهها در سایت معدن «Morenci» قرار دارند، ادامه داد: هدف ما این است که با کمک فناوریهای مدرن، میزان مس استخراجی از فرایند لیچینگ را افزایش دهیم. این روش بسیار کارآمد است و نیاز به طی کردن فرایند ذوب ندارد.
وی تصریح کرد: علاوهبراین، احتمال توسعه واحد ذوب واقع در ایالت میامی نیز مطرح است زیرا در صورت اجرای پروژه «Bagdad» که تولید آن به صورت کنسانتره خواهد بود، به ظرفیت بیشتری برای ذوب نیاز خواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت «Freeport» خاطرنشان کرد: شرکت ما همچنین در حال بررسی فناوریهایی برای انجام فرایند لیچینگ کنسانتره در راکتورهای تحت فشار «vessels» است.
تاثیرات جهانی تنشهای تجاری
به گفته کوئیرک، بعید است که شرکتهای خارجی برای ساخت واحدهای ذوب مس در آمریکا اقدام کنند؛ هرچند توسعه ظرفیت بازیافت در داخل کشور ممکن است.
وی همچنین نگرانی خود را نسبت به پیامدهای احتمالی تنشهای تجاری بر نیروی انسانی و فعالیتهای شرکت در خارج از ایالات متحده آمریکا ابراز کرد.
مدیرعامل شرکت «Freeport» یادآور شد: صنعت مس ساختاری به هم پیوسته دارد و مسئله تعرفهها بر نیروی کار ما در کشورهای مختلف تاثیر میگذارد. از این رو نگران پیامدهای احتمالی این سیاستها بر کشورهایی هستیم که روابط دیرینهای با آنها داشتهایم؛ مانند اندونزی، پرو، شیلی و کشورهای اروپایی. واکنش احتمالی جامعه جهانی نسبت به تحولات مربوط به تعرفهها نیز برای شرکت «Freeport» از اهمیت بالایی برخوردار است.
شرکت «Freeport» در پرو معدن مس «Cerro Verde» و در شیلی معدن «El Abra» را اداره میکند. مالک مجموعه «Atlantic Copper» در اسپانیا است و در منطقه معدنی گراسبرگ، واقع در اندونزی نیز یکی از بزرگترین معادن مس و طلا را بهرهبرداری میکند. این شرکت همچنین دارای دو واحد ذوب مس و یک پالایشگاه فلزات گرانبها در این منطقه است.
انتهای پیام//