عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: با اجرای دوباره برجام میتوان انتظار داشت که صادرات کشور افزایش پیدا کند اما در عین حال در حوزه قیمت ارز نیز نگرانیهایی وجود دارد.
به گزارش «فلزات آنلاین»، مهرداد عباد اظهار داشت: خوشبختانه آمارهای تجاری ایران در سالی که گذشت، رشد قابل توجهی را به ثبت رساند و این موضوع امیدواریهایی را برای بهبود نسبی شرایط در سال جاری به وجود آورده است. البته برای نگاه مثبت قطعی به این آمارها باید چند موضوع را نیز در نظر گرفت.
وی با اشاره به کاهش نسبی محدودیتهای کرونایی، افزود: قطعا بهبود نسبی شرایط کرونایی در آمار نهایی تجارت ما تاثیر مثبت داشته است. در کنار آن در ماههای پایانی سال، قیمت ارز نیز افزایش نسبی را تجربه کرد که این موضوع میتواند برای صادرات ما در حوزه افزایش رقابتپذیری تاثیر مثبت داشته باشد. در نهایت باید این را در نظر داشت که در ایران آمارهای متفاوتی را از سوی نهادهای مختلف منتشر میکنیم که بعضی مواقع، با هم تناقض دارند یا مشخص نیست کدام ارز را برای آمار نهایی تجارت مبنا قرار دادهاند و از این رو باید قبل از خوشبینی به آمارها چند عامل را دخیل کنیم.
عضو اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در صورت احیای توافق هستهای، میتوان انتظار داشت که صادرات ایران افزایش قابل قبولی را تجربه کند، توضیح داد: البته باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که اگر با احیای برجام، بنا باشد نرخ ارز به شکل ناگهانی کاهش پیدا کند، این موضوع بر صادرات کشور تاثیر منفی خواهد داشت و رقابتپذیری کالاهای ایرانی را کاهش میدهد. از این رو مورد توقع است که در صورت لغو تحریمها، دولت برای مدیریت بازار ارز یک برنامه دقیق داشته باشد.
عباد اضافه کرد: در کنار آن، موضوع FATF و برنامهریزی برای نحوه استفاده از فرصتهای جدید نیز، مسائلی است که باید تکلیف آنها در سال ۱۴۰۱ مشخص شود و پس از آن انتظار داشت که بهبود آمارهای صادراتی به ثبت برسد.
وی درباره منفی بودن تراز تجاری ایران با وجود ممنوعیت واردات تعداد زیادی از کالاها به کشور، گفت: در شرایط فعلی با توجه به محدودیتهایی که در عرصه بین المللی وجود دارد، میتوان توقع داشت که واردات کالاهایی که مشابه داخلی با کیفیت دارند، محدود شود اما در نهایت در این تردیدی نیست که نمیتوان به شکل بلندمدت بر تجارت محدودیت اعمال کرد.
بر اساس گزارشی از ایسنا، عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: البته تراز تجاری تنها یکی از شاخصهای بررسی وضعیت تجاری هر کشور است و باید تلاش کرد با بهبود فعالیتهای صادراتی از افزایش کیفیت گرفته تا بهبود بستهبندی و توزیع، شانس حضور ایرانیها در بازارهای بینالمللی را افزایش داد.