سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۹:۰۷ /یکشنبه/۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۹:۰۸ /یکشنبه/۲۹ مرداد ۱۴۰۲

تاثیر پدیده «ال‌نینو» بر روی زنجیره عرضه فولاد

طی سه سال گذشته، پدیده‌ای آب و هوایی معروف به «لا نینا» که با تشدید تغییرات آب و هوایی شکل گرفته، بر روی تمام زنجیره تامین فولاد تاثیر گذاشته ‌است. در اواخر زمستان سال گذشته، این پدیده به پایان رسید اما اقیانوس آرام تنها مدت زمان کوتاهی را بدون پدیده‌ای جوی ماند؛ چراکه شواهد، حاکی از افزایش پدیده جدید ال‌نینو است. با این شرایط، در صورت شروع ال‌نینو، زنجیره تامین فولاد از طرق مختلف تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات ‌آنلاین» و به ‌نقل از موسسه «CRU»، پدیده‌های «ال‌نینو» و «لانینا»، دو فاز متضاد چرخه نوسانات جنوبی (ENSO) است که پدیده لانینا به فاز سرد این چرخه و ال‌نینو به فاز گرم این نوسانات اطلاق می‌شود.

طی سال‌هایی که پدیده ال‌نینو قالب است، وزش باد به سمت غرب موسوم به بادهای بازرگانی ضعیف شده و دمای مناطق استوایی شرقی و مرکزی اقیانوس آرام افزایش می‌یابد. این افزایش دما در اقیانوس، منجر به حرکت ابرها و بارش‌ها از غرب به سمت مناطق استوایی مرکزی اقیانوس آرام می‌شود.

تاثیرات ال‌نینو در هر منطقه از جهان متفاوت است. به عنوان مثال، در این مدت اروپا و ایالات متحده آمریکا میزبان تابستان‌هایی گرم‌تر از حد نرمال خواهند بود، نواحی شرقی چین شاهد بارش بیشتر بوده و بارندگی در مناطق جنوبی، جنوب شرقی و همچنین غرب‌ مرکزی کشور برزیل افزایش پیدا خواهد کرد؛ این در حالی ‌است که استرالیا و اندونزی با خشک‌سالی مواجه هستند.

قبل از وقوع ال‌نینو، وضعیتی به نام «ال‌نینو ساحلی» با دمایی بیشتر در نزدیکی سواحل اکوادور و پرو رخ می‌دهد اما این وضعیت همیشه اتفاق نمی‌افتد و شکل‌گیری مستقیم ال‌نینو رایج‌تر است. از سال ۲۰۱۷، ما برای اولین بار در سال جاری میلادی شاهد این فاز بوده‌ایم. این چنین ناهنجاری‌های اقلیمی علاوه بر بارش شدید در این دو منطقه، تاثیراتی نیز بر روی کشور شیلی داشته ‌است.

امکان دستیابی به رکورد دمای جهانی

با وقوع ال‌نینو، جهان می‌تواند رکورد جدیدی را برای میانگین دمایی در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ ثبت کند. در سال ۲۰۱۶، سال قبل از رویداد بزرگ (ال‌نینو در سال ۲۰۱۷)، جهان بالاترین دمای ممکن که ترکیبی از پدیده‌های آب و هوایی (همچون ال‌نینو و لانینا) و همچنین تغییرات اقلیمی بود را تجربه کرد. به نظر، ۲۰۲۳ سالی نگران‌کننده است و انتظار می‌رود که جهان با افزایش دمای بی‌سابقه‌ای دست و پنجه نرم کرده و این احتمال وجود دارد که دمای جهان از شاخص دمای ۱٫۵ درجه سانتی‌گراد معاهده پاریس نیز عبور کند.

همچنین کارشناسان نگران تغییراتی هستند که در سطح اقیانوس رخ می‌دهد و این نگرانی نشات گرفته از ثبت دمایی بالا در آب‌های اقیانوس آرام شرقی حتی قبل از تایید شروع ال‌نینو است. میانگین دمای جهانی سطح دریا در ماه می، در حدود ۰٫۱ درجه سانتی‌گراد (۰٫۲ درجه فارنهایت) بالاتر از دماهای ثبت شده بود.

تاثیر ال‌نینو بر جهان

همان طور که ذکر شد، هر منطقه شاهد تاثیرات متفاوتی از ال‌نینو خواهد بود و در نتیجه این پدیده از طرق مختلفی نیز بر روی زنجیره تامین فولاد تاثیر خواهد گذاشت.

طی سه سال گذشته، استرالیا شاهد بارش‌های سنگین ناشی از لانینا بوده است که عمدتا بر روی تولید زغال‌سنگ و صادرات آن تاثیر گذاشته و با ستون‌های آبی در نمودار مشخص شده است. در مقابل، ال‌نینو شرایط خشک‌‌تری را در مناطق شرقی این کشور ایجاد کرده ‌است که به سود تولید و صادرات این کالا بوده و با ستون قرمز در نمودار مشخص شده‌ است. در جانب تقاضا نیز چین شمالی، هند و ژاپن شاهد خشک‌سالی شدیدتری بوده‌اند. پیش‌بینی می‌شود که نقطه اوج این پدیده در پاییز و زمستان این مناطق باشد که این موضوع می‌تواند باعث رشد در تقاضای انرژی گرمایی شود و در ادامه نیاز به سوخت زغال‌سنگ را افزایش دهد؛ چراکه کمبود بارش می‌تواند به معنای کاهش دسترسی به انرژی برق‌آبی باشد و این می‌تواند اتفاقی مثبت برای تولیدکننده‌های زغال‌سنگ تلقی شود.

احتمالا اثری معکوس در استرالیای غربی رخ می‌دهد که منجر می‌شود این منطقه شاهد خطرات بیشتری برای طوفان‌های شدیدی باشد که می‌تواند بر تولید و حمل‌و‌نقل سنگ‌آهن تاثیر بگذارد. در این حین، چین جنوبی بارش‌های سنگینی که منجر به سیلاب‌های مهیب می‌شود را تجربه می‌کند. این موضوع می‌تواند تاثیری مستقیم بر روی مصرف فولاد نهایی داشته‌ باشد که به ‌طور عمده در صنایع ساختمان‌سازی و زیرساخت استفاده می‌شود. علاوه‌براین، بارش بی‌اندازه در این منطقه از چین به معنای کاهش مصرف زغاال‌سنگ نیز هست؛ چراکه با دسترسی بیشتر به آب، تولید انرژی برق‌آبی نیز افزایش پیدا می‌کند.

اندونزی، منطقه دیگری به شمار می‌آید که درگیر خشک‌سالی است. این کشور بزرگ‌ترین تولیدکننده نیکل در جهان است که تجهیزات معدنی آن، وابستگی زیادی به انرژی برق‌آبی دارد و بارندگی کمتر، تاثیر مستقیم بر روی تولید معدنی این کشور را در پی خواهد داشت. نیکل به صورت گسترده برای افزایش کارایی فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین با ویژگی استحکام بالای خود بر روی تولیدکننده‌های فولادهایی با آلیاژ خاص تاثیر می‌گذارد.

در سه سال گذشته، بارندگی فراوان آسیب‌های زیادی را در مناطق شمالی کشور برزیل وارد کرد و عملکرد ضعیف‌تر از حد انتظار را در تولید سنگ‌آهن به‌ همراه داشت. به عنوان مثال، معدن S11D واله طی سال‌های اخیر، عملکرد بسیار ضعیفی را نشان داده است که دلیل این موضوع به بارندگی‌های فراوان اخیر نسبت داده می‌شود. از سوی دیگر، معادن جنوب شرقی این کشور فصل جذابی را در این زمان شاهد بودند اما با وقوع پدیده ال‌نینو، این معادن وضعیتی مغایر با شرایط کنونی خود را تجربه خواهند کرد زیرا این امکان وجود دارد که بارش‌هایی شدیدتر از شمال این کشور به جنوب آن برسد. به هر حال، مناطق شمالی این کشور با محدودیت‌های جدی دیگری مواجه خواهند شد.

پیش‌بینی نتایجی با تاثیرگذاری کمتر

وقفه‌های تولیدی غیر قابل پیش‌بینی، نتیجه همیشگی تغییرات شدید آب و هوایی هستند. با این حال، پس از سه سال متوالی دست و پنجه نرم کردن با لانینا، انتظار می‌رود که اثرات ال‌نینو حداقل برای زنجیره تامین فولاد متعادل‌تر باشد. همان‌ طور که پیش‌تر اشاره شد، تاثیرات این پدیده بر روی زغال‌سنگ متالورژیکی تولید استرالیا عملا صفر اما مطلوب است؛ در حالی‌ که این شرایط می‌تواند برای سنگ‌آهن نیز اتفاق بیفتد اما لزوما این شرایط در هر بار از وقوع پدیده ال‌نینو تکرار نمی‌شود. همچنین به ‌دلیل تاثیر نه چندان زیاد بارندگی بر روی بازارهای اصلی مصرف فولاد، خسارت در جانب تقاضای سنگ‌آهن زیاد نخواهد بود اما اهمیت این موضوع خیلی زیاد در نظر گرفته نمی‌شود؛ چراکه علاوه بر آخرین پدیده‌های اقلیمی، جهان هنوز با مشکلات کلان اقتصادی مواجه است که ناشی از چالش‌های ایجاد شده به دلیل شیوع ویروس کرونا بود.

اگر تنها یک موضوع از تحولات اخیر آموخته باشیم، این است که قیمت‌های این مواد اولیه می‌تواند بسیار نوسان داشته باشد و سطحی را ببیند که در تاریخ بی‌سابقه بوده است. به ویژه در حال حاضر که با توجه به روند بهبودی که بازار در پیش‌گرفته است، این نوسانات می‌تواند مشکلات و چالش‌هایی را برای تمامی بخش‌های زنجیره تامین به همراه داشته باشد.

انتهای پیام//

در نشست هیئت مدیره «کچاد» تصویب شد؛

۱۳:۲۲ /یکشنبه/۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

آینده‌ای سبز برای فولاد؛

۸:۴۹ /یکشنبه/۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

مصمم در مسیر جهش تولید؛

۱۲:۰۰ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

در فروردین ماه 1404 رخ داد؛

۱۱:۴۲ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

در فروردین ماه 1404 محقق شد؛

۸:۴۵ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت فولاد خوزستان؛

۵:۵۲ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

رضا طالبی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۴۷ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

علیرضا مخبر دزفولی، قائم مقام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در امور ستادی و مسئولیت‌های اجتماعی در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۴:۱۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۱:۰۸ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

احمد صادقیان، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۲۱ /سه شنبه/۷ اسفند ۱۴۰۳

ابراهیم جانقربانیان، عضو هیئت مدیره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خلیج فارس در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۱۷ /شنبه/۴ اسفند ۱۴۰۳

امین ابراهیمی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۱۵ /شنبه/۲۷ بهمن ۱۴۰۳

بهرام سبحانی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۷ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

ابراهيم جانقربانيان، عضو هيئت مديره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خليج فارس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

حسين کاظمی‌مهر، نايب رئيس هيئت مديره شرکت مجتمع فولاد و نورد آسين ابهر طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۴ /شنبه/۳ آذر ۱۴۰۳

سید رضا شهرستانی، مدیرعامل شرکت لوله و اتصالات چدنی (کلاچ) طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۳ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مصطفی چمران، معاون فروش شرکت آهن و فولاد ارفع طی یادداشتی نوشت:

۷:۴۹ /سه شنبه/۱۳ شهریور ۱۴۰۳

صادق قاسمی فلاورجانی، مديرعامل شرکت فنی مهندسی آرين مدرن جهان‌آرا طی یادداشتی نوشت:

۷:۲۹ /شنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

همگام با اجرای طرح‌های توسعه‌ای،

۶:۴۷ /دوشنبه/۲۷ اسفند ۱۴۰۳

«کگهر» در مسیر توسعه و رشد سودآوری؛

۱۴:۲۱ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

با تایید سهام‌داران در مجمع فوق‌العاده،

۱۱:۴۲ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

در 11 ماهه 1403 محقق شد؛

۹:۱۰ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت فولاد خوزستان؛

۵:۵۲ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت اپال پارسیان سنگان؛

۶:۳۶ /شنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت صنعت فولاد شادگان؛

۱۱:۵۹ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک مجتمع فولاد غدیر نی‌ریز؛

۱۱:۳۰ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت فولاد هرمزگان؛

۱۱:۰۵ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت صنایع آهن و فولاد سرمد ابرکوه؛

۱۰:۴۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/02/6

222417

فلزات آنلاین

1404/02/6

882230

فلزات آنلاین

1404/02/6

1401263

فلزات آنلاین

1404/02/6

1167989

فلزات آنلاین

1404/02/6

29390

فلزات آنلاین

1404/02/6

18200

فلزات آنلاین

1404/02/6

43078

فلزات آنلاین

1404/02/6

65608

فلزات آنلاین

1404/02/6

49801

فلزات آنلاین

1404/02/6

43707

فلزات آنلاین

1404/02/6

36936

فلزات آنلاین

1404/02/6

35856

فلزات آنلاین

1404/02/6

35736

فلزات آنلاین

1404/02/6

43564

فلزات آنلاین

1404/02/6

38636

فلزات آنلاین

1404/02/6

61045

فلزات آنلاین

1404/02/6

33001

فلزات آنلاین

1404/02/6

42897

فلزات آنلاین

1404/02/6

56224

فلزات آنلاین

1404/02/6

6506500