منطقه پیلبارا به عنوان یکی از مناطق دورافتاده استرالیا واقع در استان استرالیای غربی و یکی از مناطق برخوردار از معادن بزرگ سنگآهن در جهان که از لحاظ اقتصادی از مهمترین مواد معدنی صادراتی این کشور محسوب میشود، این روزها با گرمای هوایی شدیدی دستوپنجه نرم میکند؛ تا جایی که دمای هوا در این منطقه معدنخیز رکورد ۵۰٫۷ درجه سانتیگراد را به ثبت رسانده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، دمای هوا در این منطقه از استرالیا که مساحت آن به اندازه کشور اسپانیا است، رکورد جدیدی را در فصل تابستان ۲۰۲۴ تجربه کرد. چنین گرمای شدیدی باعث شد روند کار ۶۰ هزار نیروی کار در این منطقه از استرالیا که در معادن روباز، واحدهای فرآوری، راهآهن و بنادر فعالیت میکنند، تحت تاثیر قرار بگیرد. بسیاری از کارگران بخش معدن که در این منطقه مشغول به کار هستند، گرمای هوای این روزها را به گرمای کورههای ذوب تشبیه کردهاند.
گفتنی است دمای هوا در منطقه ماربل بار در ایالت استرالیای غربی در روز ۳۰ جولای ۲۰۲۴ به ۴۹٫۳ درجه سانتیگراد رسید که بالاترین رکورد ثبت شده در این منطقه در ۱۲۲ سال اخیر در کشور نامبرده محسوب میشود. در روز اعلام شده، گرمای هوا باعث تاثیر منفی بر روی خطوط ریل قطار و واژگون شدن یکی از قطارهای باری که محموله سنگآهن شرکت «Fortescue Ltd» را جابهجا میکرد، شد. با این وجود، حرکت قطارها از طریق این خطوط راهآهن به دلیل ذکر شده چهار روز با اختلال مواجه شد اما آسیب جدی به خدمه قطار باری وارد نیامد.
تولیدکنندگان فلزات و گاز طبیعی در منطقه پیلبارا و جوامع محلی از جمله بومیان استرالیا که سابقه سکونت آنها در این مناطق حداقل به ۴۰ هزار سال گذشته میرسد، مدتهاست که خطرات اقلیمی همچون طوفانهای استوایی به عنوان تهدیدی برای سواحل شمال غربی استرالیا، آتشسوزیهای منظم مراتع و وقوع سیلابهای ناگهانی را مدیریت میکنند.
بر همین اساس مقامات مسئول دولت ایالتی و مرکزی باید خود را برای آیندهای که با فزونی تهدیدات ناشی از تغییرات اقلیمی در راستای حفاظت از صنعت سنگآهن استرالیا مواجه هستند، آماده کنند. گفتنی است سنگآهن استرالیا دهههاست به عنوان یکی از مواد اولیه حیاتی در صنعت فولادسازی به کار رفته و در واحدهای تولید فولاد چین و سراسر کشورهای جهان به خصوص آسیا مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که میزان درآمد صادراتی سنگآهن که زیربنای اقتصاد استرالیاست، در سال مالی منتهی به ۳۰ ژوئن ۲۰۲۴ حدود ۱۳۸ میلیارد دلار استرالیا (۹۱ میلیارد دلار آمریکا) گزارش شد.
متیو هولکز، رئیس بخش معادن منطقه پیلبارا تحت مدریت شرکت «Rio Tinto»، وضعیت فعالیت در شرایط افزایش دمای هوا در این منطقه را بسیار طاقتفرسا عنوان کرد.
وی در خصوص این شرایط آبوهوایی، خاطرنشان کرد: با در نظر گرفتن وضعیت گرمایش جهانی بنا بر سناریوهای مختلف، خصوصا افزایش میزان انتشار کربن، احتمالا گرمای هوا در سالهای آینده به مدت طولانیتری ادامه پیدا خواهد کرد.
در همین خصوص، شرکت «Rio Tinto» پیشبینی میکند که تحت یک سناریوی بدبینانه در راستای افزایش میزان انتشار گازهای گلخانهای جهانی، در پروژه «Gudai-Darri» تحت مدیریت این شرکت واقع در یک هزار و ۹۵ کیلومتری شمال شرقی شهر پرث در ایالت استرالیای غربی، تعداد روزهای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد تا اواسط قرن ۲۱ دو برابر شده و به ۸۰ روز در سال برسد. بر همین اساس، نگرانیها در خصوص سلامت کارکنان و امکان تامین برق مورد نیاز و احتمال آسیب به زیرساختهای برق شرکت «Rio Tinto» تشدید خواهد شد.
علاوهبراین، شرکت «BHP Group Ltd» به عنوان با ارزشترین شرکت معدنی جهان پیشبینی میکند تعداد روزهایی که در منطقه پیلبارای شرقی دمای هوا به بالای ۴۰ درجه سانتیگراد میرسد، از حدود ۵۴ روز کنونی به ۱۲۴ روز در سال ۲۰۷۰ افزایش یابد. بر اساس بررسیهای انجام شده و مطابق با پیشبینیهای ارائه شده برای منطقه پیلبارای استرالیا، در صورت وقوع چنین سناریویی کابلهای انتقال برق و سطح جادهها در منطقه مذکور با آسیب جدی مواجه خواهند شد.
اگرچه پیشبینیهای ارائه شده ممکن است به واقعیت بدل نشود اما در حال حاضر نمیتوان تاثیر منفی افزایش دمای هوا بر روی فعالیت شرکتهای معدنی مستقر در منطقه پیلبارای استرالیا که میلیاردها دلار در پروژههای معدنی تحت مدیریت خود در این منطقه سرمایهگذاری کردهاند را نادیده گرفت. لازم به ذکر است که شرکتهایی مانند «Rio Tinto»، «BHP Group Ltd» و «Fortescue»، حدود ۱۶ میلیارد دلار در پروژههای جدید خود در منطقه پیلبارا در دهه گذشته هزینه کردهاند.
بر اساس دادههای جمعآوری شده از سوی تحلیلگران خبرگزاری بلومبرگ، میزان خسارت داراییهای جهانی شرکت «BHP Group Ltd» در معرض خطر امواج گرما از حدود ۷۵ درصد در سال ۲۰۳۰، تا اواسط قرن ۲۱ به ۹۶ درصد خواهد رسید. طبق دادههای منتشر شده، میزان خسارت داراییهای جهانی شرکت «Rio Tinto» ناشی از افزایش دمای هوا از ۷۹ درصد به ۸۸ درصد در بازه زمانی مذکور میرسد.
افزایش دمای هوا تنها بر فعالیت شرکتهای معدنی در استرالیا تاثیر منفی نگذاشته است. در همین رابطه، شرکتهای فعال در بخش معدن که مدیریت پروژههایی در صحرای آتاکامای شیلی بر عهده آنها بوده نیز تحت تاثیر افزایش دمای هوا قرار گرفتهاند. طبق گزارشهای ارائه شده، حدود ۲ درصد از بیماریهای شغلی اعلام شده از سوی شرکت «BHP Group Ltd» ناشی از استرس افزایش گرما بوده است. در برخی موارد نادر نیز تعدادی مرگ و میر ناشی از افزایش دما در این شرکت گزارش شده است.
شین رولستون، مسئول سازماندهی بخش معدن در اتحادیه کارگران استرالیا که بخشی از سالهای عمر خود را در دهه گذشته در پروژههای مختلف معدنی در منطقه پیلبارا سپری کرده است، افزایش دمای هوا در منطقه مذکور و در فضای باز را راه رفتن بر روی دیواری از گرما تشبیه کرد. به گفته وی، در چنین شرایطی میزان خستگی کارگران افزایش یافته و ممکن است مرتکب اشتباهاتی شوند که سلامت آنها را به خطر بیندازد.
طبق گزارش وزارت انرژی، معادن، مقررات صنعت و ایمنی ایالت استرالیای غربی، یک تکنسین میدانی فعال در بخش اکتشاف معدن با سن ۴۹ سال که برای شرکت «Rio Tinto» کار میکرد، در حین جستوجو برای یافتن مکانهای حفاری جدید، در ماه اکتبر ۲۰۱۷ پس از سقوط از یک پرتگاه در منطقه پیلبارا جان خود را از دست داد.
لازم به ذکر است که شرکت ریو در سال ۲۰۲۱ در رابطه با این حادثه به دلیل عدم اطمینان از ایمنی کارکنان، حدود ۸۰ هزار دلار استرالیا جریمه شد. گفتنی است این شرکت در آن زمان سیاستگذاریهایی را برای جلوگیری از گرمازدگی کارگران خود تدوین کرده بود. طبق سیاستگذاریهای مذکور، کارکنانی که وظایف خود را در شرایط گرمایی انجام میدهند، روزانه از نظر علائم بیماری مرتبط با گرمازدگی تحت نظر خواهند بود؛ البته چنین افرادی قبل از شروع کار در هوای گرم، یک دوره سازگاری با محیط و آب و هوای جدید را پشت سر میگذارند.
بر اساس گزارش ارائه شده، در سایتهای معادن موجود در منطقه پیلبارا، محلهایی راهاندازی شده که کارکنان فعال در معادن شرکت «Rio Tinto» بتوانند آب و شرایط استراحت روزانه خود را فراهم کنند. همچنین این شرکت برنامهریزیهایی در راستای انجام کارهای نیازمند انرژی و قوای فیزیکی بیشتر در شب تدوین کرده که مطابق با آن، کارکنان میتوانند حجم کارهای بیشتری را در کارگاههای شرکت «Rio Tinto» در صورت وجود تهویه مطبوع و مناسب انجام دهند.
از سوی دیگر، شرکت «Fortescue» اقداماتی از جمله نصب سنسورهای تشخیص دما در ۷۶۰ کیلومتر خطوط راهآهن که محمولههای تولید این شرکت را حمل میکند، انجام داده و در حال ارزیابی استفاده از فناوریهایی برای نظارت بر میزان هیدراتاسیون کارگران مانند گرفتن آزمایش بزاق از آنها است.
با این تفاسیر و با وجود چنین چالشهایی، فعالیت در معادن مستقر در برخی از مناطق گرمسیر به ویژه در استرالیا همچنان ادامه دارد. لازم به ذکر است که شرکت «Mineral Resources Ltd» در ماه می ۲۰۲۴ صادرات سنگآهن تولیدی خود از یک معدن جدید در حومه منطقه آنسلو واقع در ایالت استرالیای غربی را آغاز کرد و انتظار میرود فعالیت در این معدن تا حداقل ۳۰ سال آینده ادامه پیدا کند.
انتهای پیام//