سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۶:۰۸ /چهارشنبه/۳۰ آبان ۱۴۰۳
زمان انتشار: 14:14 /چهارشنبه/8 شهریور 1402

تدبیر دوراندیشانه «ومعادن» در تامین انرژی کشور

مدیرعامل شرکت تولید و توسعه پویا انرژی نگین سبز خاورمیانه گفت: واقعی نبودن قیمت‌ها، عامل عدم تمایل سرمایه‌گذاران برای حضور در بخش انرژی کشور است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، محمدزمان جلویان بیان کرد: پویا انرژی، یکی از شرکت‌های زیرمجموعه‌‌ی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات بوده که ۱۰۰ درصد متعلق به این شرکت است. رسالت این هلدینگ، تولید انرژی الکتریکی یا تامین برق صنایع وابسته و هم‌خانواده در زیرمجموعه‌ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات است.

وی عنوان کرد: در این راستا در دو گام، نیروگاه سمنان احداث شد؛ دو واحد نخست آن با ظرفیت ۳۶۶ مگاوات (یعنی دو واحد ۱۸۳ مگاواتی) ابتدا در سال ۱۳۸۹ که به مدار آمد، خریداری شد. شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات دو واحد دیگر به ظرفیت ۳۶۶ مگاوات با سرمایه‌گذاری حدود ۸۶ میلیون یورو احداث کرد که یکی از واحدها مرداد ماه ۱۴۰۱ و دیگری هشتم فروردین ماه ۱۴۰۲ به مدار آمد.

مدیرعامل شرکت تولید و توسعه پویا انرژی اظهار داشت: یک نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی هم در سمنان احداث کردیم که از بهمن‌ ماه ۱۴۰۱ به مدار اضافه شده و جمع ظرفیت این دو نیروگاه ۷۴۲ مگاوات است. ۷۳۲ مگاوات نیروگاه سمنان و ۱۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی، ۲۴.۵ درصد نیروگاه سیرجان (یا شرکت گوهرانرژی سیرجان) را هم در اختیار داریم که آن هم یک نیروگاه بلوک سیکل ترکیبی حدود ۵۰۰ مگاواتی است.

جلویان با اشاره به طرح‌های توسعه‌ای پیش‌بینی شده، افزود: در برنامه داریم که نیروگاه سمنان را سیکل ترکیبی کنیم؛ یعنی دو واحد بخار به ظرفیت دو تا ۱۶۰مگاوات (در مجموع ۳۲۰ مگاوات واحد بخار) با سرمایه‌گذاری حدود ۲۸۰ میلیون یورو اجرایی خواهد شد. همچنین مطابق برنامه‌ریزی انجام شده، امسال ساخت یک نیروگاه ۱۰ مگاواتی را آغاز کرده و به اتمام می‌رسانیم که به حدود پنج میلیون یورو سرمایه‌گذاری نیاز دارد. نیروگاه بخار هم که احداث آن بین ۳۲ ماه تا ۴۰ ماه طول می‌کشد، مشتمل بر دو واحد ۱۶۰ مگاواتی خواهد بود که هر کدام ۱۴۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری نیاز خواهد داشت.

وی ادامه داد: در کشور ما حامل‌های انرژی برق، گاز، بنزین یا گازوئیل و همچنین حوزه‌ زیرساختی مثل آب، قیمت‌های واقعی ندارند و مشمول یارانه‌ انرژی یا یارانه‌ دولتی هستند. این موضوع سبب شده که سرمایه‌گذاری در حوزه‌ انرژی دشوار شود و سرمایه‌گذار تمایلی به حضور در این حوزه نداشته باشد. این موضوع در سالیان گذشته به‌ مرور باعث شده که حجم سرمایه‌گذاری در زیرساخت و توسعه صنعت برق و همچنین در نگهداری و به‌روزرسانی نیروگاه‌ها با مشکل مواجه شود و عملا شکافی بین تولید و مصرف در پیک مصرف، رخ دهد. با توجه به رشد جمعیت، تقاضا همواره وجود داشته و رشدی بین ۴ تا ۶ درصد برای مصرف انرژی در کشور ما وجود دارد اما به همان نسبت نتوانستیم نیروگاه احداث کنیم.

مدیرعامل شرکت تولید و توسعه پویا انرژی به طور نمونه با اشاره به روز ۱۵ مرداد ماه، یادآور شد: در این روز در ساعت اوج مصرف، حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات کسری برق داشتیم که برای جبران آن به سمت صنایع و شهرک‌های صنعتی و قطعی برق آن‌ها رفته و زیانی ناشی از عدم‌النفع یا عدم‌ تولید به صنایع تحمیل شد که عدد قابل‌ توجهی بود و عملا تولید ناخالص کشور را هم کاهش خواهد داد. به طور مثال، در صورت‌های مالی ۱۴۰۱ فولاد مبارکه نزدیک به ۱۶۵ میلیون یورو هزینه‌های عدم‌النفع انرژی (ناشی از خاموشی برق و نه گاز) بوده است.

جلویان تصریح کرد: بر همین اساس شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات به درستی روی این چالش دست گذاشته و استراتژی تدوین کرده است و هلدینگ انرژی‌ (پویا انرژی) را در این راستا فعال کرد که از توسعه‌ی زیرساخت و ایجاد نیروگاه جدید و همچنین توسعه نیروگاه سمنان حمایت می‌کند. تفاهم‌نامه‌ای بین وزارت نیرو و وزارت صمت در سال ۱۴۰۰ امضا شده که در آن تفاهم‌نامه قرار شد ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه توسط صنعت ساخته شود که نخستین و پیشران آن‌ها همین نیروگاه سمنان بوده که در مدار قرار گرفت.

وی ابراز کرد: مطابق برنامه‌ریزی انجام شده دو واحد بخار به ظرفیت ۳۲۰ مگاوات نصب می‌شود؛ همچنین با احتساب نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی و همچنین نیروگاه ۴۸۵ مگاواتی سیکل ترکیبی پویای کرمانشاه نیز در برنامه قرار دارد.

راه‌اندازی تالار برق سبز، گامی مثبت در راستای سرمایه‌گذاری تجدیدپذیرها

مدیرعامل شرکت تولید و توسعه پویا انرژی در ادامه در خصوص عملکرد دستگاه‌های بالادستی و سیاست‌گذار در دولت سیزدهم، عنوان کرد: یکی از اتفاقات خیلی خوبی که در این دولت رخ داد و به‌ خصوص در سال ۱۴۰۲، راه‌اندازی تالار برق سبز بوده که از ابتدای خرداد ماه انجام شده است. به این ترتیب، نیروگاه‌های تجدیدپذیر خورشیدی وارد این بازار شدند و مستقیم می‌توانند برق‌ را به خریدار بفروشند.

جلویان خاطرنشان کرد: در عمل این بخش باعث شده که سرمایه‌گذار برای ورود و سرمایه‌گذاری در حوزه‌ انرژی تجدیدپذیر تشویق شود زیرا قیمت‌ها، قیمت‌های منطقی هستند و بازگشت سرمایه را در این حوزه منطقی‌تر خواهد کرد؛ به همین دلیل این موضوع راه‌اندازی تالار برق سبز واقعا جای تقدیر و تشکر دارد.

وی همچنین به انتقاد از برخی تصمیم‌سازی‌ها پرداخت و گفت: به طور مثال، بند ۹ پیوست ۲ تفاهم‌نامه‌ی ۶۰۱۷۲۲۴۶ که ۱۹ مهر سال ۱۴۰۰ بین وزرای صمت و نیرو امضا شد، اشاره می‌کند که نیروگاه‌های ذیل این تفاهم‌نامه معاف از پرداخت هزینه‌های مابه‌التفاوت یا هر گونه مازاد دیگری هستند. همچنین یک رویه‌ اجرایی در مورخ ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ از سوی وزیر نیرو ابلاغ شد که در بند ۶ آن باز تصریح کرده که نیروگاه‌های احداث‌ شده ذیل این تفاهم‌نامه حداقل تا سقف تعرفه‌ نرخ صنایع موضوع ماده ۳ (مطابق ماده‌ ۳ قانون مانع‌زدایی از صنعت برق، تا سقف نرخ ECA: ENERGY CONVERSION AGREEMENT یا همان توافقنامه تبدیل انرژی، ‌از پرداخت مابه‌التفاوت اجرای مقررات معاف هستند) اما متاسفانه در حال حاضر در اجرا با نقصان مواجه شده و اجرای درستی صورت نگرفته است.

مدیرعامل شرکت تولید و توسعه پویا انرژی تاکید کرد: قرار بود صنایعی که از نیروگاه سمنان (که طرح پیشران تفاهم‌نامه صمت و نیرو است) به نوعی برای آن مشترکان قبض صادر نشود اما متاسفانه خلاف این آیین‌نامه، این تفاهم‌نامه و این رویه‌ اجرایی برای آن‌ها قبض صادر شده و اکنون مشتریان ما سردرگم هستند؛ ما این مسئله را از معاون وزیر نیرو وزارتخانه پیگیر هستیم تا اصلاح شود. با این حال، اتفاق خوبی که افتاد، این بود که وزارت نیرو تضمین داد برقی که ما تامین می‌کنیم و مستقیم به مشتریان می‌دهیم، مشمول مدیریت مصرف نشود؛ یعنی تضمین عدم قطع داشته باشد که خوشبختانه تا این ساعت، تضمین عدم قطع را وزارت نیرو رعایت کرده است.

جلویان تصریح کرد: این برای ما اتفاق مهمی است زیرا همواره به عنوان یکی از دغدغه‌های مشتریان ما مطرح بوده و این نگرانی وجود داشت اما تا میانه مرداد ماه که در پیک شبکه‌ برق قرار داشتیم، مدیریت مصرفی صورت نگرفته است و ما از این منظر سپاسگزار هستیم. زمانی که به سایت «IGMC» شرکت مدیریت شبکه‌ برق ایران مراجعه شود، متوجه می‌شویم که تفاوت زیادی بین پیک ظهر و پیک شب شبکه برق ایران، چه از نظر تولید و چه مقدار مصرف وجود دارد.

وی توضیح داد: یکی از دلایلی که بین تولید شبکه برق ایران، تولید نیروگاه‌ها در پیک ظهر (که حدود ساعت ۱۴ است) و در پیک شب (که حدود ساعت ۲۰:۱۵ تا ۲۰:۳۰ است)، تفاوت وجود دارد، این است که عمده نیروگاه‌های کشور (یعنی سبد تامین انرژی نیروگاهی ایران) گازی و سیکل ترکیبی هستند؛ نیروگاه‌های گازی متاثر از شرایط آب‌وهوایی و دمای محیط و ارتفاع سطح دریا هستند. به ازای هر ۱۰ درجه افزایش دمای محیط، ۶ درصد توان خروجی توربین‌های گازی افت پیدا می‌کند و به ازای هر ۱۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا، حدود ۱.۲ درصد توان توربین‌های گازی افت پیدا می‌کند. شب هوا خنک‌تر است و بنابراین توان این توربین‌ها افزایش پیدا می‌کند.

انتهای پیام//

در توسعه ظرفیت‌های هیدروژن تجدیدپذیر،

11:07 /دوشنبه/28 آبان 1403

در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر،

12:54 /یکشنبه/27 آبان 1403

یک اتفاق قابل پیش‌بینی؛

11:10 /یکشنبه/27 آبان 1403

به دنبال افزایش تعرفه‌های واردات به جنوب شرق آسیا،

15:09 /شنبه/19 آبان 1403

چه آینده‌ای در انتظار حوزه انرژی آمریکاست؟

12:18 /سه شنبه/15 آبان 1403
به زودی گفت‌وگوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/08/29

205750

فلزات آنلاین

1403/08/29

573182

فلزات آنلاین

1403/08/29

769238

فلزات آنلاین

1403/08/29

2715234

فلزات آنلاین

1403/08/29

22998

فلزات آنلاین

1403/08/29

12915

فلزات آنلاین

1403/08/29

40516

فلزات آنلاین

1403/08/29

49911

فلزات آنلاین

1403/08/29

42663

فلزات آنلاین

1403/08/29

41492

فلزات آنلاین

1403/08/29

27639

فلزات آنلاین

1403/08/29

29449

فلزات آنلاین

1403/08/29

28043

فلزات آنلاین

1403/08/29

37282

فلزات آنلاین

1403/08/29

34852

فلزات آنلاین

1403/08/29

50294

فلزات آنلاین

1403/08/29

27366

فلزات آنلاین

1403/08/29

40032

فلزات آنلاین

1403/08/29

43987

فلزات آنلاین

1403/08/29

4356900