مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان درخصوص استفاده از ضایعات در تولید محصولات آلومینیومی، گفت: استفاده مجدد از آلومینیوم در فرآیند تولید، در تمام کشورهای دنیا امری مرسوم و پذیرفته شده است؛ در ایران نیز، اکثر تولیدکنندگان از ضایعات آلومینیومی استفاده میکنند اما به دلیل طرز تفکر اشتباهی که در کشور وجود دارد، علاقهای به مطرح کردن آن ندارند.
امیرعباس مهدوی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، با اشاره به عواملی که میتواند موجب کاهش کیفیت محصولات آلومینیومی ضایعاتی شود، اظهار داشت: این تصور در میان اغلب تولیدکنندگان وجود دارد که استفاده از ضایعات خشک موجب شکنندگی و ترک خوردن محصول نهایی میشود درصورتی که اینگونه نیست و ممکن است در مراحل مختلفی مانند ریختهگری، فیلترگذاری، گاز زدایی و … نواقصی وجود داشته باشد که محصول نهایی مرغوبیت خود را از دست بدهد.
وی در ادامه توضیح داد: ممکن است مواد مورد استفاده در مرحله ریختهگری، آن کیفیت مورد نظر را نداشته باشد یا تولیدکننده در فرآیند تولید خود از گاز آرگون استفاده نکند؛ به همین دلیل تولیدکننده زمانی که میخواهد از ضایعات آلومینیومی استفاده کند باید به مراتب دقت بیشتری داشته باشد.
مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان در خصوص استفاده از ضایعات آلومینیومی برای تولید شمش، بیان کرد: برخی از ضایعات آلومینیومی همانند رینگ، پیستون و سرسیلندر جزو ضایعات پرطرفدار در حوزه تولید محصولات آلومینیومی است و در تولید هر نوع محصولی میتوان از این قراضهها استفاده کرد؛ شرکت ما نیز برای تولید شمشهای آلیاژی آلومینیومی خود، از این ضایعات استفاده میکند.
مهدوی در رابطه با میزان مصرف ضایعات در تولید محصولات آلومینیومی، عنوان کرد: میزان استفاده از ضایعات آلومینیومی در تولید هرکدام از انواع آلیاژها متفاوت است، به طور مثال در تولید، میزان استفاده از ضایعات بیشتر و در آلیاژ ۳۸۰ و ۳۵۶ میزان استفاده از ضایعات کمتر است. میزان استفاده از ضایعات آلومینیومی در تولید آلیاژ به دلیل محدود بودن میزان آهن و روی، باید کمتر باشد و بیشتر از مواد پرایمری در تولید این دسته از محصولات استفاده شود، همچنین در شمش درصد خلوص باید بیشتر باشد.
مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان درخصوص استفاده از ضایعات نرم و خشک برای تولید محصولات آلومینیومی، اظهار کرد: برای تولید محصولات آلومینیومی میتوان از هر دو دسته ضایعات نرم و خشک استفاده کرد اما میزان استفاده از هر کدام باید حساب شده و درست باشد؛ برای استفاده از ضایعات، باید فیلترگذاری و گاززدایی به شکل درستی انجام شود.
مهدوی در ادامه تصریح کرد: میزان استفاده از ضایعات نرم و خشک در فرآیند تولید محصولات آلومینیومی به سفارش خریدار بستگی دارد، برخی مواقع مصرفکننده درخواست محصولی با آنالیز مشخص آهن، روی، سیلیس و مس دارد و میخواهد میزان این آلیاژها در یک اندازه مشخص باشد.
وی درمورد تصفیه مواد مذاب، بیان کرد: برای تصفیه مواد مذاب روشهای خاصی وجود دارد؛ برای گرفتن ناخالصیهایی مانند آهن، روی، مس و … باید این تصفیه انجام شود که در کشور همچنان به همان شیوه قدیمی فرآیند تصفیه مواد مذاب را انجام میدهند.
مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان در ادامه مطرح کرد: برخی از ضایعات مانند آهن، مس و برنج که در قراضههای آلومینیومی وجود دارد، آنالیز را تغییر میدهد و مشکلساز میشود.
مهدوی درمورد جداسازی سرباره، بیان کرد: برای داشتن مواد مذاب مطلوب که در پروسه تولید شمش آلیاژی مورد استفاده قرار میگیرد، سربارهگیری الزامی است. برای سربارهگیری باید از فیلتر سرامیکی و پارچهای و گاز آرگون استفاده کرد.
وی درخصوص استفاده از قراضههای آلومینیومی در تولید بیلت، اظهار کرد: برای تولید بیلت نمیتوان به میزان زیادی از ضایعات آلومینیومی استفاده کرد و میزان استفاده قراضه در تولید بیلتهای آلومینیومی موجود در بازار اندک است.
مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان در خصوص استفاده قراضه در تولید شمشهای آلومینیومی، مطرح کرد: استفاده قراضه در تولید شمشهای آلومینیومی بستگی به درخواست مصرفکننده دارد و از ۱۰ تا۵۰ درصد متغیر است.
مهدوی درمورد قراضههای شناسنامهدار، عنوان کرد: قراضههای خودرو که شامل سرسیلندر، رینگ و پیستون است، جزو قراضههای شناسنامهدار به حساب میآیند.
وی با اشاره به مصرف قراضههای آلومینیومی در شرکت فناوری ذوب گلپایگان، بیان کرد: ۲۰ درصد مواد اولیه مورد استفاده ما ضایعات است و چون مراحل تصفیه و ذوب به صورت استاندارد در کارخانه ما انجام میشود، استفاده از ضایعات به کیفیت محصول نهایی ما لطمهای نمیزند.
مدیر عامل شرکت فناوری ذوب گلپایگان در پایان درخصوص عواملی که مانع استفاده از ضایعات آلومینیومی در فرآیند تولید میشود، اظهار کرد: عوامل مختلفی میتواند در فروش قراضهها از سوی توزیعکنندگان و خرید ضایعات از سوی تولیدکنندگان تاثیر داشته باشد که نوسانات قیمت ارز، تاثیرگذارترین عامل در این بین است چون تولیدکنندگانی همچون ما، در شرایط فعلی که قیمتها دائما در حال تغییر است، نمیتوانند به ضایعات آلومینیومی دسترسی داشته باشند و توزیعکنندگان نیز تمایلی به فروش ندارند چون پیشبینی میکنند، این روند افزایشی همچنان ادامه داشته باشد.