بازار روی کشور طی چند ماه گذشته شرایط بسیار وخیمی را پشت سر گذاشت؛ زیرا تمامی تولیدکنندگان شمش روی کشور به بخش خصوصی تعلق دارند و در نتیجه باید در شرایط بحران اقتصادی قادر به پاسخگویی به شرایط باشند. صنعت روی کشور تا حدود زیادی وابسته به صادرات است؛ زیرا مصرفکنندگان داخلی برای این صنعت نسبتا کم هستند و بالغ بر ۷۰ درصد از شمش روی تولیدی در کشور صادر میشود.
به گزارش فلزات آنلاین، بازار شمش روی در دنیا طی چند ماه اخیر دارای ثبات نسبی بوده، هر چند که در ابتدای سال جاری قیمت این فلز به بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ دلار در هر تن رسیده بود؛ اما پس از افت وحشتناک قیمت روی به زیر ۳ هزار دلار و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ دلار، بازار این فلز تا حدود زیادی به ثبات نسبی رسیده است. اکنون قیمت این فلز در بازارهای جهانی حدود ۲ هزار و ۶۰۰ دلار است و در همین سطح نوسان دارد.
با توجه به کاهش شدید قیمت روی در بازارهای جهانی و در مقابل افزایش هزینههای تولید و بهای تمامشده شمش روی، صنعت روی کشور سال نسبتا سختی را داشت. این سختی اغلب از سوی دولت به صنایع تحمیل شده بود. زیرا بهدلیل افزایش شدید نرخ ارز و ترس دولت برای صادرات بیرویه و کمبود داخلی، دولت صادرات شمش روی را تنها منوط به عرضه در بورس کالا با قیمت ارز دولتی ۴۲۰۰ تومان کرده بود. در حالی که این صنایع مجبور بودند همه مواد اولیه و خاک مورد نیاز خود را با ارز آزاد تهیه کنند.
اما دولت عرضه محصولات این صنایع در بورس را با نرخ ارز دولتی منوط کرده بود. بنابراین یک گره کور در صنعت شمش روی اتفاق افتاد که تنها با دستان دولت حل میشد. حتی تولیدکنندگان شمش روی حاضر شدند محصول خود را در بورس با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و بدون سقف رقابت عرضه کنند تا حداقل راه صادرات برای آنها باز شود. اما پس از گذشت حدود یک ماه و عرضه حدود ۳ هزار تن شمش روی در بورس کالا، هنوز وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز صادرات را صادر نکرده است.
نمودار ۱ حاکی از آن است که طی ۹ ماه گذشته از سال جاری ۲ هزار و ۹۰۰ تن شمش روی توسط تولیدکنندگان بزرگ در بورس کالا عرضه شد که در مقابل آن ۵ هزار و ۷۰۰ تن تقاضا وجود داشت. در نهایت اینکه ۲ هزار و ۳۰۰ تن از این محصولات مورد معامله قرار گرفتند و به فروش رفتند.
در این میان شرکت کالسیمین ۶۲۰ تن شمش روی خود را در بورس کالا عرضه کرد که در مقابل تقاضای یک هزار و ۳۰۰ تنی، توانست ۵۲۰ تن از آن را به فروش برساند. شرکتهای تولید روی بندرعباس و ذوب روی بافق نیز ۴۰۰ تن شمش روی خود را در بورس کالا معامله کردند. شرکت فراوری مواد معدنی ایران ۳۰۰ تن شمش روی را به فروش رساند.
شرکتهای گسترش صنایع روی ایرانیان، ذوب و احیای روی قشم و خالصسازان ۲۰۰ تن و ذوب روی تال ۱۰۰ تن شمش روی را مورد معامله قرار دادند.