مدیر عامل شرکت قطعهسازان قائم فعال در زمینه ریختهگری، تولید شمش و آلیاژسازی، گفت: دسترسی به شمش آلومینیوم در سالهای اخیر به دلیل کاهش میزان تولید واحدهای تولیدکننده و محدودیت آنها برای عرضه، موجب شده بازار صنایع تولیدی راکد شود، به طور مثال در حال حاضر بسیاری از شرکتها همچون ما که سهمیه خرید شمش از بورس را دارند، توان ملی لازم برای رقابت با شرکتهای بزرگ را ندارند.
منصور قائمی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: عرضه شمش آلومینیوم در بورس کاهش یافته و موجب ایجاد انتقاداتی در این زمینه شده است که تاحدودی این کاهش میزان عرضه در بورس قابل پیشبینی بود، در واقع شمشهای تولیدی دو کارخانه المهدی و ایرالکو، نیاز کشور را به شمش آلومینیوم برطرف نمیکند؛ به همین دلیل رقابت در بورس کالا شدت گرفته است و این نکته مهم نشان میدهد که بازار به تولیدکنندگان بیشتری نیاز دارد.
وی درخصوص وضعیت بازار شمش آلومینیوم، بیان کرد: بازار شمش آلومینیوم همچون بازار دیگر فلزات از نوسانات نرخ ارز بیتاثیر نبوده است؛ جدای از تاثیرات مالی که این نوسانات داشته، آثار روانی مخربی نیز بر بدنه بازار وارد کرده است.
مدیر عامل شرکت قطعهسازان قائم، عنوان کرد: در شرایط فعلی که رکود در تمامی سطوح صنعتی وجود دارد و تنها شامل یک حوزه یا یک صنعت خاص نمیشود، نمیتوان آینده روشنی را برای هیچکدام از صنایع کشور که به صورت زنجیروار به یکدیگر متصل هستند، پیشبینی کرد. به خصوص در حوزه فلزات که علاوه بر افزایش نرخ ارز، تحریمها نیز بر افزایش قیمت محصولات فلزی و رکود بازار خرید و فروش شمش در داخل کشور تاثیر گذاشته است.
قائمی درباره عرضه شمش در بورس کالا، اظهار کرد: حتی اگر مواد اولیه و شمش به اندازه کافی در بورس توزیع شود، بازهم نوسانات قیمت آلومینیوم تولیدکننده را آزار میدهد و موجب میشود برای ادامه راه دلسرد شود، این نوسانات توان خرید را از تولیدکنندگان گرفته است.
وی درخصوص واردات شمش آلومینیوم، توضیح داد: با توجه به اینکه شمش آلومینیوم در داخل تولید میشود هرگز نیاز به واردات احساس نشده اما نوسانات نرخ ارز تاثیر بهسزایی در کاهش تولید مصنوعات آلومینیومی گذاشته است اگر نوسانات و افزایش نرخ ارز ادامه یابد، آینده صنایع تولیدی وابسته به آلومینیوم در حالهای از ابهام خواهد بود.
مدیر عامل شرکت قطعهسازان قائم در پاسخ به این سوال که محصولات ایرالکو و المهدی بر تولیدات سایر کارخانهها، چه تاثیری گذاشته است، عنوان کرد: عرضه شمش خالص ایرالکو و المهدی در رکود و رونق بازار شمش آلومینیومی تاثیر بسیاری دارد، به طور مثال زمانی که عرضه محصولات این دو کارخانه بزرگ کم میشود، قیمت مصنوعات آلومینیومی در بازار به شدت افزایش مییابد.
قائمی در ادامه خاطرنشان کرد: به غیر از شرکتهای ایرالکو و المهدی، کارخانجات واقع در شهر گلپایگان نیز در حوزه تولید شمش آلومینیوم موفق عمل کردهاند و توانستهاند میزان تولید مصنوعات آلومینیومی را افزایش دهند و تاثیر چشمگیری در بازار شمش آلومینیومی داشته باشند.
وی با اشاره به افزایش قیمت ناگهانی شمش آلومینیوم در سال گذشته، عنوان کرد: هر زمانی که عرضه شمشهای المهدی و ایرالکو در بورس کاهش مییافت، توان خرید شرکتها نیز به همان نسبت کاهش داشت اما در سالهای اخیر با وجود کاهش عرضه همچنان تقاضا برای خرید وجود دارد و این ناهمخوانی میان عرضه و تقاضا موجب افزایش قیمت مصنوعات آلومینیومی شده است. مثلا سال گذشته شاهد افزایش غیرمنطقی و چند برابری قیمت آلومینیوم در بازار بودیم، بهگونهای که قیمت شمش آلومینیوم از هفت هزار تومان به ۲۷ هزار تومان رسید، این سیر صعودی قیمت شمش به نفع هیچ صنفی نیست.
مدیر عامل شرکت قطعهسازان قائم درپایان گفت: ما نیاز به آمیژانهای مختلف را از طریق کانال واردات تامین میکنیم. این نیازها توسط شرکتهای معتبر آسیایی و اروپایی برطرف میشود، آمیژانهایی مانند تیتانیوم، منیزیوم، کروم، آهن، بور، نیکل و … را باید وارد کنیم چون برای آلیاژسازی، استفاده از این آمیژنها ضروری است، این درحالی است که امکان تهیه این آمیژنها در بازار داخلی فراهم نیست.