معاون مهندسی شرکت سنگ آهن گهرزمین گفت: برنامه بومی¬سازی شرکت سنگ آهن گهرزمین از ابتدای ایجاد، بر مبنای دستیابی به فناوری و ساخت قطعات، مجموعهها و ماشینآلات دانشبنیان مورد نیاز خطوط تولید با اهداف خودکفایی و قطع وابستگی، جلوگیری از خروج ارز و نیز اشتغالزایی بوده است.
علی زهرودی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در ارتباط با اهمیت توسعه در بخش معدن، بیان کرد: بخش معدن و صنایع معدنی در سالهای اخیر با سرعت بسیار بالایی توسعه یافته است و امروزه این صنعت نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی، صادرات غیر نفتی و ایجاد اشتغال در کشور ایفا میکند. با این حال، با توجه به اینکه تاکنون در شرکتهای بزرگ معدنی کشور عمدتا تمرکز بر انتقال کارخانه و افزایش میزان تولید با هدف درآمدزایی بیشتر بوده است متاسفانه فرهنگ ریسکپذیری در این شرکتها بسیار کمرنگ بوده و توجه کمتری به ایجاد ساختارهای مهندسی، دانشبنیان و تحقیق و توسعه به منظور رفع نیازهای خطوط تولید به قطعات، مجموعهها، ماشینآلات و تجهیزات شده است. به همین دلیل، تغییر نگاه شرکتهای معدنی از خارج به داخل در خودکفایی بسیار اهمیت دارد.
وی افزود: بر همین اساس، به منظور رفع نیازهای اساسی و فناورانه خطوط تولید و همچنین احداث کارخانههای جدید مبتنی بر دانش و توان داخلی، ضروری است که صنایع معدنی بزرگ، با استفاده از ظرفیتهای بالای مهندسان نخبه خود و همچنین توانمندیها و ظرفیتهای متعدد در کشور اعم از بالفعل و بالقوه برای ساخت حداکثری قطعات، مجموعهها، ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز خود اقدام کنند. نیازی که در سالهای اخیر و به دنبال شرایط تحریمی کشور، اهمیت دوچندانی یافته است. بدیهی است که ارتقای سطح دانش و تجربه متخصصان کشور و اتکای صنایع معدنی به توان داخلی، ضمن کاهش و حتی قطع نیاز به کشورهای خارجی، موجب کاهش سطح هزینهها و بهبود سودآوری این واحدها خواهد شد و تاثیر بسزایی در ایجاد اشتغال و حتی بهبود شرایط اقتصادی کشور خواهد داشت.
ضرورت توسعه بومیسازی در گهرزمین
معاون مهندسی شرکت سنگ آهن گهرزمین در خصوص ضرورت بومیسازی، عنوان کرد: منطقه گلگهر در استان کرمان، با برخورداری از ذخایر غنی و بزرگ سنگآهن، یکی از مهمترین قطبهای معدنی و صنعتی در ایران و خاورمیانه به شمار میآید. این ناحیه چندین آنومالی بزرگ سنگآهن را در خود جای داده است. شرکت سنگ آهن گهرزمین در سال ۱۳۸۳ به منظور بهرهبرداری از آنومالی سنگآهن شماره ۳ منطقه گلگهر و با هدف تکمیل زنجیره ارزش در این منطقه و تامین زنجیره فولاد تاسیس شد. این شرکت از سال ۱۳۹۵، با ایجاد واحد بومیسازی و با جذب مهندسان جوان و نخبه و استفاده از آنها در ترکیب با متخصصان مجرب، بومیسازی قطعات و تجهیزات دانشبنیان و فناورانه مورد نیاز خطوط تولید خود را عملیاتی کرده است. در این راستا، ضمن شناسایی دقیق و علمی و عملیاتی محصول مورد نیاز توسط تیم مهندسی و به موازات آن، شناسایی پیمانکاران داخلی توانمند که در حوزههای طراحی مهندسی و ساخت دارای قابلیتهای بالایی هستند، سه راهبرد اساسی به منظور ساخت داخل نمونههای باکیفیت مشابه نمونههای غربی برای اولین بار در کشور در دستور کار این شرکت قرار گرفته است.
زهرودی در ادامه به راهبردهای اتخاذشده در این زمینه اشاره کرد و گفت: طراحی مدل خاص و غیر کلاسیک بومیسازی بر پایه همکاری و همیاری کارفرما با پیمانکاران در فرایندهای طراحی و ساخت متناسب با سطح توانمندی آنها و فناوری محصول (و با پذیرش ریسکهای عملکردی)، بومیسازی فناوری با مکانیزمهای «مهندسی معکوس» و «طراحی مستقیم مبتنی بر تحقیق و توسعه» و توسعه بومیسازی از سطح طراحی و ساخت قطعات و مجموعههای خاص به سطح ماشینآلات و تجهیزات صنعتی سنگین و در ادامه، احداث کارخانجات مبتنی بر ماشینآلات ساخت داخل، سه راهبرد تعریف شده در مجموعه مدیریتی گهرزمین است.
وی تصریح کرد: در شرکت سنگ آهن گهرزمین، فعالیتهای بومیسازی به صورت پروژهمحور و در قالب برنامههای پنج ساله تعریف شده و مبتنی بر راهبردهای مذکور، تاکنون منتج به اجرای موفقیتآمیز چندین پروژه بزرگ و ملی در تولید محصولات دانشبنیان و فناورانه شده است. این امر، علاوه بر رفع وابستگی کامل و نیز اشتغالزایی برای متخصصان و مهندسان نخبه در حوزههای طراحی و مهندسی، تنها در حوزه قطعات در سال ۱۴۰۰، قریب به ۲۰ میلیون یورو جلوگیری از خروج سالیانه ارز در سطح شرکت را در بر داشته است. همچنین در حوزه بهرهوری در سال ۱۴۰۰ نیز با انجام پروژه تعمیرات اساسی تجهیزات خطوط تولید، از عدمالنفع شرکت به میزان بیش از ۸۳۰ میلیارد تومان جلوگیری کرده است.
پروژههای دانشمحور و فناورانه بومیسازی
معاون مهندسی شرکت سنگ آهن گهرزمین در ارتباط با پروژههای دانشمحور و فناورانه بومیسازی این شرکت، مطرح کرد: طراحی و ساخت رولهای آسیابهای غلتکی فشار بالا «HPGR»، بومیسازی قطعات تکنولوژیک کاربیدتنگستن («STUD»، «EDGE-BLOCK» و «CHEEK-PLATE») ویژه آسیابهای «HPGR»، طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی ماشین پیچیده انباشت و برداشت ترکیبی کارخانه گندلهسازی، طراحی و ساخت گیربکس سنگین آسیاب «HPGR»، تعمیرات اساسی بدنه آسیابهای گلولهای (بالمیل) خطوط کنسانتره و طراحی و ساخت لولههای ضد سایش انتقال اسلاری با عمر عملکردی بسیار بالا، از جمله اقدامات این شرکت در این زمینه بوده است.
زهرودی ادامه داد: گفتنی است که به دلیل تحقق بومیسازی واقعی با انجام مهندسی معکوس و یا تحقیق و توسعه، این فرایند مهندسی که منتج به تولید محصول میشود، ذاتا دانشبنیان و فناورانه به شمار میآید. بر همین اساس در برنامهریزی سال ۱۴۰۱، توجه ویژهای به توسعه فعالیتهای دانشبنیان شده است که از جمله آنها میتوان به طراحی و ساخت گیربکسهای صنایع معدنی با ظرفیت توان چهار هزار و ۹۰۰ کیلووات و طراحی و ساخت الکتروموتورهای صنایع معدنی با ظرفیت توان تا ۶ هزار کیلووات اشاره کرد.
وی در پایان یادآور شد: برنامه بومیسازی شرکت سنگ آهن گهرزمین از ابتدای ایجاد بر مبنای دستیابی به فناوری و ساخت قطعات، مجموعهها و ماشینآلات دانشبنیان مورد نیاز خطوط تولید با اهداف خودکفایی و قطع وابستگی، جلوگیری از خروج ارز و نیز اشتغالزایی بوده است. در همین راستا، با توجه به حمایتهای مدیران عالی شرکت، ارتقای فعالیتهای بومیسازی شرکت در برنامهریزیهای جدید مبتنی بر احداث کارخانههای تولید در زنجیره فولاد با استفاده از ماشینآلات، تجهیزات و مجموعههای عمدتا ایرانی برای اولین بار در کشور صورت میگیرد.
انتهای پیام//