«هومن غریبزاده» که در سال ۱۳۹۱ فعالیت خود را در حوزه سقف کاذب تایل آغاز کرده است، گفت: حدود ۵۰ میلیون تومان سرمایهگذاری روی قالبهای ساخت انجام دادیم و از همان ابتدا به صورت سفارشی کار میکردیم، اما در یک سال اخیر و بعد از نوسان قیمت دلار تقریبا فعالیتی در این حوزه نداشتهایم.
غریبزاده در گفتگو با «فلزاتآنلاین» با بیان اینکه به دلیل نوسان شدید قیمتها، تولید صرفه اقتصادی ندارد، افزود: در این شرایط نگاه داشتن قالبها نیز به صرفه نیست و به این فکر افتادهایم که آنها را نیز به فروش برسانیم زیرا قیمت ورق آلومینیوم هر روز تغییر میکند.
وی با اظهار اینکه برای ساخت سقف کاذب علاوه بر ورق آلومینیوم از پلکسیگلس هم استفاده میکردند، توضیح داد: ورقها پولیش شده و حالت آینهای بود و روی آن به درخواست مشتری حکاکیهای اسلیمی و پازلی انجام میشد؛ همچنین اطراف طرحهای پلکسی را آلومینیوم کار میکردیم تا هنگام عبور نور از آن، نمای زیبایی ایجاد شود.
غریبزاده با بیان اینکه با این کار ترکیب لاکچری و لوکسی ایجاد میکردیم که قیمت آن کمی از عرف بازار بیشتر بود، گفت: هرچند مشتریان ما افرادی را شامل میشدند که به دنبال سفارشات خاص بودند، اما از دی ۱۳۹۶ به دنبال نوسان قیمتها نتوانستیم به خریداران خود پیشفاکتور بدهیم که این مسئله دافعهای برای جذب مشتریان شد. پس از چندین سال کار تخصصی در حوزه سقف کاذب به ناچار، تولید را به حالت تعلیق درآورده و وارد حرفهای شدهایم که حاشیه امن بهتری دارد.
وی با بیان اینکه به موازات کار تولید سقف کاذب، دورههای پژوهشی روباتیک و… در مدارس برگزار میکردیم، تصریح کرد: در حال حاضر به سراغ همین حوزه کاری رفتهایم و در اولین فرصت قالبهایمان را به فروش خواهیم رساند چون هر قالبی تعداد ضرب مشخصی را تحمل میکند و تا تعداد ضرب خاصی میتوان آن را فروخت و همچنین وقتی قالبها بیکار باشند، ممکن است برای خشکه آن مشکلی پیش بیاید که در این صورت دیگر به درد نخواهند خورد.
غریبزاده ادامه داد: با این حال در حال حاضر، دید خوشبینانه احمقانهای به بازار داریم و انتظار درست شدن آن را داریم، اما شواهد گویای این است که چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
وی با بیان اینکه امیدی به بهتر شدن شرایط تولید نیست، گفت: هیچ اتفاقی که وضعیت را بهتر کند، به وقوع نمیپیوندد و حتی در زمانی که دلار ثابت است باز هم قیمت ورق نوسان پیدا میکند.
مهمترین مشکل، فعالیت دلالان در بازار ورق است
این تولیدکننده سقف کاذب با بیان اینکه مهمترین مسئله مشکلساز در بازار را فعالیت دلالان و فروشندگان ورق آلومینیومی بیان کرد و افزود: با افزایش قیمت دلار، قیمت ورق آلومینیوم نیز افزایش مییابد، اما وقتی قیمت دلار کاهش پیدا میکند، دلالها به بهانه اینکه ورق را با قیمت قدیم خریدهاند، قیمت را کم نمیکنند.
غریبزاده با اظهار اینکه دلالان در شرایطی چنین ادعایی دارند که جنس را از پیش در انبار خود داشتهاند، توضیح داد: با این حال دلالان زمانی که قیمتها افزایش مییابند، اجناس درون انبار را نیز با قیمت گران به فروش میرسانند و زمانی که ارزان شد همچنان به فروش گران خود ادامه میدهند.
به باور وی، چنین وضعیتی گویای این است که بنا نیست وضعیت درست شود در نتیجه نباید خریدی انجام داد؛ در حال حاضر تولیدکننده قدرتمندی وجود ندارد و آنهایی که خیلی پولدارند، میتوانند اقدام به تولید کنند و امثال ما با تراکنش ماهیانه حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان نمیتوانند دوام بیاورند.
البته غریبزاده به بُعد دیگر مسئله نیز پرداخت و اظهارداشت: وقتی تولیدکنندگان سقف کاذب، خریدار ورق آلومینیومی نباشند، اوضاع فروشندههای این جنس نیز مناسب نخواهد بود زیرا بیشترین مصرف ورق آلومینیوم در حوزه سقف کاذب و درب و پنجره است.
این تولیدکننده سقف کاذب در توضیح اینکه تولیدکنندگان تایل آلومینیوم، ورق مورد نیاز خود را از چه مجرایی تهیه میکنند، گفت: برخیها از برند کناف استفاده میکنند که از معتبرترین برندها به شما میرود و عدهای نیز خودشان آن را تهیه میکنند.
امکان خرید اعتباری ورق آلومینیوم وجود ندارد
وی همچنین با بیان اینکه تولیدکنندگان تایل آلومینیوم نمیتوانند ورق آلومینیوم مورد نیاز خود را به صورت اعتباری تهیه کنند، تصریح کرد: در گذشته امکان خرید اعتباری ورق آلومینیومی وجود داشت، اما اکنون فقط باید نقدی خرید کرد.
به گفته این فعال حوزه آلومینیوم، از یک طرف مشتریان حوزه سقف کاذب معمولا درصدی از مبلغ خرید را نقد و بقیه را مدتدار پرداخت میکنند اما از سوی دیگر فروشندگان ورق و کارگران پولشان را نقد میگیرند که این مسئله نیز مشکلاتی را ایجاد میکند.
غریبزاده همچنین درباره نوع قیمتگذاری ورقهای آلومینیومی نیز توضیح داد: آلومینیوم کیلویی به فروش میرسد بنابراین هرچه ضخامت بیشتر باشد، وزن و قیمت نیز بیشتر میشود، اما گرید مورد استفاده نیز قیمت مختص به خود را دارد.
وی با بیان اینکه آلومینیومی که در تهران عموما به عنوان آلومینیوم صنعتی فروخته میشود، سری ۱۰۰۰ یا ۲۰۰۰ است، ادامه داد: کسی آلومینیوم آلیاژی برای سقف کاذب خریداری نمیکند؛ برای مثال آلومینیوم ۶۰۶۸ یا ۶۰۶۱ برای سقف کاذب استفاده نمیشود.
غریبزاده با اظهار اینکه به عنوان یک خریدار ترجیح میدهد که ورق آلومینیومی ساده را خریداری کند، افزود: ورق کویل دارای خم است و این مسئله در کار مشکل ایجاد میکند بنابراین ورق فروشها نیز ورق تایل صاف را عرضه میکنند.
این تولیدکننده سقف کاذب همچنین با بیان اینکه در تولید تایل با توجه به درخواست مشتری، از ورقهای یک یا ۰٫۵ میلیمتری استفاده میکردند، یادآور شد: کد آلیاژی ورق آلومینیوم مورد استفاده نیز ۲۰۲۴ بود که برای هرکدام آنها از یک قالب مخصوص استفاده میکردیم.
وی با اظهار اینکه در حال حاضر ورقهای آلومینیومی بیشتر مکمل ورقهای کنافی هستند، اضافه کرد: ورقهای کناف را که عموما از جنس گچ هستند، خریداری کرده و برای ایجاد جلوه و ظاهر زیباتر از آلومینیوم استفاده میکنند چراکه ورقهای گچی خیلی ارزانتر هستند هرچند تنوع زیادی ندارند.
غریبزاده، همچنین پلکســــی، کــــارتـــــن پلاست و گچ را رقیبهای تایل آلومینیومی عنوان کرد و گفت: تایل آلومینیومی نسبت به پلکسی، کارتن پلاست و گچ با دوامتر و زیباتر است و از این نظر این موارد به هیچوجه با آلومینیوم قابل مقایسه نیستند.
وی ادامه داد: به هر دلیلی مانند تغییر دکوراسیون و… تایل آلومینیوم برخلاف گچ، قابل فروش است و قسمتی از سرمایه هزینه شده روی آن، باز خواهد گشت زیرا آلومینیوم بازیافتپذیر است.
به گــــفته غریــــبزاده، آلـــــــومینیوم ویژگیهای فراوان دیگری نیز همچون امکان ایجاد یا حذف درز در آن و شکلپذیری به مدل درخواستی مشتری دارد.