مدیر کارخانه شرکت گرد روی پارس گفت: با تکیه بر توان مالی و تخصصی خود، توانستهایم به جایگاه مطلوبی در زمینه تولید گرد روی که محصولی استراتژیک و خاص است و در صنایع نفت، کشتیسازی، خودروسازی و… برای عملیات گالوانیزاسیون مصرف میشود، دست یابیم اما مانند سایر تولیدکنندگان، نه تنها با معضلات ناشی از صدور بخشنامههای متعدد دولتی، عدم هماهنگی سازمانهایی نظیر گمرک و بانک مرکزی با یکدیگر مواجه هستیم، بلکه روند افزایشی قیمت روی، چالشهای تازهای را ایجاد کرده است.
کیهان درفشی جوان در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: در ارزیابی روند قیمت روی در بازار داخلی باید این نکته ذکر شود که متاسفانه تاکنون هیچ کاهش قیمتی به وجود نیامده است که این اتفاق سبب ایجاد وقفه در تولید بسیاری از کارخانهها شده است.
وی افزود: در آغاز فعالیت، شمش روی را با قیمت سه هزار تومان به ازای هر کیلوگرم خریداری میکردیم و اکنون به قیمت ۶۹ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم این ماده اولیه را تهیه میکنیم. روند قیمتی روی به گونهای است که از ابتدا تا انتهای هر هفته به شکلی صعودی و بدون توقف افزایش مییابد و تاکنون هم کاهشی به دنبال نداشته است.
هزینههای جانبی تولید هم رشد پیدا کردند
مدیر کارخانه شرکت گردروی پارس در ادامه اذعان کرد: با توجه به نوسان قیمت شمـــش روی، شرایـــط بـــرای تولیـــدکنندگان سختتر شده است. در این شرکت پـــودری روی تولیــد میشــود و طبیعی است که علاوه بر هزینههای تولید این محصول، هزینههای جانبی مانند بستهبندی محصول صرف شود که آنهـــا نیـــز دچــار افزایش شده و در نهایت، در هنگام فروش محصول، بر قیمت تمامشده تاثیرگــذار است. قیمتهـای بستهبندی نیز روزانـــه در حـــال رشـد اســـت و تقریبـــا قیمت پاکـت طی هـــر روز، ســه هـــزار تومان افــزایش را تجربه میکنــد که ایــن امر سبــب شده تا متحمل ضرر شویم.
معضل اصلی تولید
درفشی در ادامه گفت: به طور کلی، بیشترین چالشی که روند تولید ما را تهدید میکند، افزایش قیمت جهانی روی و به تبع آن، قیمت شمش روی در بازار داخلی است. به دلیل اینکه بر اساس قیمت بهروز شمش روی، خرید مواد اولیه و فروش محصول را انجام میدهیم، زمانی که به فاصله یک یا دو روز، نزدیک به ۴۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش قیمت برای شمش روی لحاظ شود، این رشد قیمت در مقیاس ۲۰ تن مواد اولیهای که باید خریداری کنیم اعمال میشود که بیانگر میزان قابل توجهی افزایش هزینه در تامین مواد اولیه است. معضل عدم ثبات قیمت روی، بیش از هر موضوعی تولیدکنندگان را دچار چالش کرده است.
تامین شمش روی از کارخانههای زنجانی
مدیر کارخانه شرکت گرد روی پارس به نحوه تامین مواد اولیه و منابع تامین آن اشاره کرد و گفت: برای تولید گرد روی، فقط از شمش روی استفاده میکنیم و منابع داخلی تامین مواد اولیه، شرکتهایی مانند تولیدیهای شمش روی مستقر در استان زنجان و… هستند که شمش روی با گرید ۹۹٫۹۷ به بالا را از آنها خریداری میکنیم.
درفشی اضافه کرد: نیاز داخلی بازار را که میزان کمی را شامل میشود، پوشش میدهیم و مازاد محصولات تولید شده را صادرات میکنیـــم. در حقیقـــت در خاورمیانـــه، تنهـــا کارخانهای هستیــم که گرد روی تولید میکنیم و در واقع، تولید انحصاری این محصول به شرکت ما تعلق دارد.
وی در خصـــوص منبـــع اصلی درآمــد این شرکت، اظهار کرد: در ارزیابی وضعیت فروش محصولات گرد روی پارس، باید گفت که به درآمد حاصل از صادرات تکیه کردهایم.
از تکنولوژی ایرانی و آلمانی بهرهمند هستیم
مدیر کارخانه شرکت گرد روی پارس در پاسخ به این سوال که از چه تکنولوژی تولیدی در خطوط تولید شرکت استفاده شده است، عنوان کرد: دانش فنی یکی از ۶ خطوط تولید، متعلق به کشور آلمان بوده و مابقی توسط متخصصین شاغل در این شرکت تولید شده است. البته لازم به ذکر است بعضی از اقلام مانند بوتههای گرافیتی که باید یک هزار و ۶۰۰درجه سانتیگراد دما را تحمل کنند که در کشور تولید نمیشوند. همچنین مشعلی که یک هزار و ۶۰۰ درجه حرارت به شمش روی بدهد و آجرهای نسوزی که باید این دما را تحمل کنند، خارجی هستند که برای واردات آنها نیز دچار مشکل نیستیم.
وی تشریح کرد: بخشی از مواد اولیه مورد نیاز خود را از خارج کشور تامین میکنیم که برای این منظور، روش عبور موقت کالا مورد استفاده قرار گرفته است؛ به این صورت که در ازای گرد روی تولیدی که به این شرکتهای خارجی صادرات میکنیم، هم شمش روی و هم بوته گرافیتی و همچنین آجر نسوز مورد نیاز خود را تامین میکنیــم. شرکتهایی هستند که با سفارش محصول، بوته گرافیتی، آجـــر نســوز و پاکتهـــای بستهبنـــدی مـــورد نیـــاز را به ما میفروشند و هزینههایی که برای فروش این مواد اولیه در نظر گرفته شده را از قیمت تمام شده محصول کم کرده و به اندازه باقیمانده هزینه، گرد روی به آنها عرضه میکنیم.
وابستگی صنایع برای مصرف پودر روی
درفشی درباره علت کم بودن فروش این محصـــول در بـــازار داخلـــی، اذعـــان کـــــرد: وابستگیهایی برای مصرف این محصول در بازار داخلی وجود دارد؛ به عنوان مثال، شرکت نفت برای گالوانیزه کردن قطعات ماشینآلات و دستگاههای خود، نیاز به مصرف رزین، رنگ و… دارد که باید کارخانههای مرتبط همکاری کنند تا عملیات گالوانیزه روی قطعات انجام شود که همه مواد اولیه مورد مصرف این کارخانجات وارداتی بوده و در نتیجه، قیمت محصولات آنها افزایشی است و هزینههای گزافی را برای تولید باید بپردازند که برای آنها مقرونبهصرفه نیست.
وی تاکید کرد: شرکتهای کشتیسازی، خودروسازی، نفتکشها و اقیانوسپیما باید قسمت زیرین محصولات خود را با گرد روی گالوانیزه کنند و این کار بستگی به موادی دارد که باید با گرد روی مخلوط کنند تا مورد استفاده قرار بگیـــرد. بـــا توجــــه به وضعیــت اقتصادی موجود در کشور، این شرکتها توانایی مالی پایینی برای تامین گرد روی جهت عملیات گالوانیزاسیون دارند برای همین هم، ترجیح میدهند به صورت کامل بدنه یا قطعه گالوانیزه شده را واردات کنند و بر محصول نهایی جایگذاری کنند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر حدود ۱۵ الی ۲۰ درصد شرکت فعال بوده و ظرفیت تولید قید شده در پروانه بهرهبرداری سالانه یک هزار تن است. همچنین در این شرکت، ۴۸ پرسنل به صورت مستقیم مشغول به کار هستند.
تولیدکننده باید بر اساس نیاز ثبت سفارش کند
این مدیر کارخانه در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکـه نظـــر شمــا در خصـــوص ادعـــای برخـــی تولیـــدکنندگـــان در زمینـــه ســرب و روی که به علــت وضعیــت حاکم در بازار، کمبود مواد اولیه و افزایش بهای آن، تولید مقرونبهصرفه نیست، چیست تصریح کرد: این ادعا نمیتواند صحیح باشد چراکه تولیدکننده بر اساس نیاز خود، بودجهای که در اختیـــار دارد و همچنیــن قیمت اعلام شده در بورس فلزات لندن، میتواند برای خرید مــواد اولیه برنامهریزی کند. نرخ فلزات آهنی و غیر آهنی به صورت روزانه در LME اعلام میشود و تولیدکننده را برای خرید آگاه میکند.
رضایت مشتری ،مهمتر از سودآوری است
درفشی جوان همچنین خاطرنشان کرد: خرید مواد اولیه هزینه مشخصی داشته و همچنین برای کسب سود از محل فروش محصول پودر روی، فرمول واحد داریم و بیش از حد، درصد سود را افزایش نمیدهیم و همیشه روی یک تراز مشخص سودآوری داریم. به همین علت نیز، مشتریان از خرید خود از این شرکت راضی هستند و بر اساس سفارش تولید محصول داریم نه اینکه به تعداد بالا تولید کرده و منتظر به فروش رسیدن گردهای روی تولید شده باشیم. ۵۰ تا ۱۰۰ تن شمش روی برای ذخیره در انبار خریداری میکنیم و طبق سفارش مشتری پس از پرداخت وجه حاصل از خرید، تولید انجام میدهیم.
مدیر کارخانه شرکت گردروی پارس در مورد برنامه توسعهای اذعان کرد: در حال حاضر با وضعیت نابسامانی که هم در اقتصاد و هم در بازار داخل حاکم است، هیچ برنامه توسعهای طرح نکردیم؛ در این شرکــت ۶ خط تولید مستقر اســت که در هماکنـون تنها دو خط در حال تولید محصول است که البته بر اساس تقاضـــای مشتـــری هـــر دو خط تولیـــد روشن خواهند بود. به عبارت دیگر اگر مشتری برای دریافت محصول عجله داشته باشد، هر دو خط و اگر مدت زمان مد نظر نداشته باشد، یک خط تولید برای کار روشن میشود که این کار نیز برای صرفهجویی در مصرف انرژیها و همچنین تامین هزینههای بهای آب، برق و گاز است که بتوانیم سرپا بایستیم.
سخن آخر…
درفشی جوان در انتها تقاضای اصلی تولیدکنندگان از دولت را رفع موانع تولید و عدم صدور بخشنامههای گوناگون که بعضا ناقض یکدیگر هستند، دانست و گفت: تنها خواستهای که به عنــوان تولیدکننده از دولت داریم این است که با قوانین دستوپاگیر، چوب لای چرخ تولید نگذارد. سازمان مالیات و دارایی نیز بـــرای دریافـــت مالیـــات بــــر ارزش افـــزوده، تولیدکننده را تحت فشار قرار ندهد و یک واحد تولیدی را به تعطیلی نکشاند.
وی اضافـــــه کـــرد: تاکنـــون هیـــچ وام و تسهیلاتی از بانکها و موسسات مالی دریافت نکردهایم؛ بنابراین توقع حمایت مالی از دولت نداریـــم ولی انتظــار داریــم به جای تراشیدن موانع مختلف بر سر راه تولیــد، حامی اصلی تولیدکنندگان باشد تا هم بتوانیم توسعه و پیشرفت را تجربه کنیم و هم در رشد اقتصادی کشور سهیم باشیم.
مدیـــر کارخانـــه شرکـــت گـــرد روی پارس خاطرنشان کرد: دولت باید شرایط حاکم بر بازار را در حوزه داخلی و خارجی کنترل کند تا بتوانیم به راحتی فروش صادراتی و واردات را انجام دهیم. چراکه عدم هماهنگی بین گمرک و بانک مرکزی، فقط باعث ضرردهی تولیدکننده میشود. در حــال حاضــر، رقابت با کشورها بر سر صادرات شمش روی به شدت سخت شده و ورود کشورهای چین و روسیه به بازارهای بینالمللی روی، کار را برای تولیدکننده ایرانی که با وجود معضلاتی مانند تورم، افزایش نرخ دلار و به تبع آن، قیمت مواد اولیه، هزینههای تولید و… دستوپنجه نرم میکند و شمش روی را در بازار صادراتی به فروش میرساند، سختتر کرده است.
انتهای پیام//