مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس گفت: این شرکت اگرچه در ابتدا با تولید فروسیلیکومنگنز فعالیت خود را آغاز کرد اما در حال حاضر با توجه به نیاز بازار و توجیه اقتصادی مقبولتر، تولید فروسیلیسیم را در دستور کار خود قرار داده است.
علیرضـــا طالـــع در گفــتوگــو با خبرنگــار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشــت: شرکت قوس آلیاژ پارس یکی از شرکتهـــای بـــا ســـابقـــه در حـــوزه تولیـــد فروآلیاژهای مورد نیــاز صنعــت فولاد کشــور اسـت که ظرفیت تولیــد آن در صورت تولید فروسیلیسیم برابر با دو هزار و ۴۰۰ تن در سال اســت امــــا اگـر بــــه سمت تولید فروسیلیکومنگنز یا فرومنگنـــز بـــرود، میتوانـــد ایـــن ظرفیــــت را تــا هفــت هـــزار تــن و مقادیـــر بیشتــر از آن نیـــز افزایش دهد.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس در مـورد ایــن تغییــر ظرفیــت بــا توجــه بــه نــوع محصول افزود: طبیعتا تولید فروسیلیسیم با توجــه بــه میــزان انرژی و همچنیــن زمان تولید بیشتــری که نیــاز دارد، در مــدت مشخــص، محصول کمتری را نسبت به دو فروآلیاژ دیگر ایجــاد خواهــد کــرد.
وی در خصـــــوص تبــدیـــل محصـــولات کارخانههای تولید فروآلیاژ به یکدیگر نیز بیان کرد: اساس تولید همه این فروآلیاژها بر پایه کـوره قــوس الکتــریکی سـابمـرج اسـت و بـا تغییرات کوچک و کمهزینهای میتوان محصول تولیدی این کورهها را به یکدیگر تبدیل کرد.
واردات فروآلیاژ به ازای صادرات فولاد
طالـــع با اشـــاره به بـــازار منــاسب تولیــد فروسیلیسیم در کشور خاطرنشان کرد: ما در حال حاضــر در زمینــه تولیــد فروسیلیسیم در کشور مشکل خاصی نداریم و میزان تولید این فروآلیاژ در کشور به حدی است که علاوه بر تامین نیــاز مصرفکننــدگان داخلی، بــه بازار صادرات نیز راه مییابد.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس درباره واردات فروآلیاژهای دیگر مورد نیاز صنعت فولادسازی به کشور، یادآور شد: فروسیلیکومنگنز را چند شرکت در داخل کشور تولید میکنند و با توجه به جلسهای که انجمن فروسیلیکومنگنز با وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار کرد، حمایت از تولیدکنندگان داخلی و جلوگیری از واردات در دستور کار قرار گرفته است. البته در مورد فرومنگنز اوضاع کمی متفاوت است زیرا میزان تولید کنونی کشور کمتر از میزان مصرف آن است و تناژ تولید این فروآلیاژ در کشور، پاسخگوی میزان نیاز آن نیست و همچنان باید واردات این محصول انجام گیرد.
وی در خصوص گلایه برخی تولیدکنندگان فروآلیـــاژ از واردات ایـــن محصـــولات توســـط شرکتهای فولادسازی، عنوان کرد: برخی از کارخانههـــای فــولادی کـــه در حـوزه صــادرات فعالیــت دارنــد، بخشـی از ارز حاصـل از فروش محصـــولات را بـــــه صـــورت فـــرومنگنـــز و فروسیلیکومنگنــز بـــرای مجمــوعـه خــود وارد میکنند و این مسئله از نظر قانونی و بازرگانی مشکلـــی نـــدارد؛ در واقـــع کارخانـــهای که محصولات خود را صادر میکنــد، حــق دارد که ارز حاصل از صادرات خود را با تبدیل به مواد اولیه، به کشور بازگرداند.
چالش کمبود سنگ منگنز
طالع در مورد تولیدات این کارخانه اذعان کرد: ما از ابتدا با توجه به نیاز بازار داخلی و حاشیه سود مناسب، تمرکز خود را روی تولید فروسیلیسیم و فروسیلیکومنگنز گذاشتهایم و با توجه به این نکته که میزان سیلیس موجود در سنگهای منگنز موجود در کشور زیاد است، هنوز برای تولید فرومنگنز اقدام نکردهایم.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس در این خصوص اضافه کرد: کارخانههای تولید فرومنگنز و فروسیلیکومنگنز معمولا توام با هم هستند و با توجه به امکانات و مواد اولیه موجود، اقدام به تولید هریک از این محصولات میکنند.
وی همچنین با اشاره به این نکته که بیشتر واحدهای تولید فرومنگنز و فروسیلیکومنگنز با مشکلات واردات سنگ منگنز با عیار بالا به کشور مواجه هستند، یادآور شد: در حال حاضر کارخانههای مستقر در شهرهای ساوه، ماکو، رفسنجان، زنجان، کرمان، کرمانشاه و جیرفت که امکــان فعالیــت در زمینــه تولیــد فرومنگنز و فروسیلیکومنگنز را دارند، به دلیل شرایط موجود فروسیلیکومنگنز تولید میکنند.
تعادل در استفاده از فروآلیاژها
طالـــع در ادامــــه بـــــه تاریخـچــــه ورود فروسیلیکومنگنز به صنایع فولادسازی کشور، عنوان کرد: اولین بار حدود ۱۰ سال پیش یعنی حدود سال ۱۳۸۸ نام این فروآلیاژ در بازار صنعت فولاد کشور شنیده شد و «مجتمع تولیدی و صنعتی فروآلیاژ کاویان» به همراه یک شرکت دیگر در کرمان اقدام به تولید آن کرد.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس در این باره بیان داشت: تا پیش از آن تاریخ، کارخانههای فولاد معمولا مخلوطی از فروآلیاژهای فروسیلیسیم و فرومنگنز را در کورههای ذوب شارژ میکردند ولی با ورود فروسیلیکومنگنز به صنعت فولاد کشور، به تدریج فولادسازان متقاعد شدند که میتوان به جای استفاده از این دو فروآلیاژ به طور مجزا، از فروآلیاژ فروسیلیکومنگنز استفاده کرد.
یعنی به جـای فروسیلیسیم کــه دارای حــدود ۷۵درصد سیلیسیم و فرومنگنز که دارای حــدود ۷۵درصد منگنـــز اســـت، از میــزان متنــاسبی فروسیلیکومنگنز که تلفیقی از سیلیسیم و منگنز اســت (حــدود ۶۰ درصــد منگنــز و ۲۰ درصـــد سیلیسیم) استفاده کرد.
وی بـــا اشــاره بـــه تمایـــل استفــاده امــروز صنعتکاران عرصه فولاد به هریک از فروآلیاژهای ذکر شده، اذعان کرد: در حال حاضر میزان استفاده از هریک از این فروآلیاژها با توجه به قیمتهای بازار و موجودی کارخانهها انجام میشــود؛ یعنــی در برخـی مــوارد مصــرف فرومنگنــز و فروسیلیسیـــم را کاهــش میدهنــد و بیشتـر از فروسیلیکومنگنز استفاده میکنند و اگر کمبود یا افزایش قیمتی در فروسیلیکو منگنز رخ دهد، از میزان مصرف آن کاسته و مصرف فروسیلیسیم و فرومنگنز را افزایش میدهند؛ البته معمولا استفاده از فروآلیاژهای مختلف، تعادلی است و اینطور نیست که استفاده از یک نوع کاملا قطع شود.
طالع با اشاره به وضعیت چند ماه گذشته و افزایش قیمت فروسیلیکومنگنز، عنوان کرد: در چند ماه گذشته که فروسیلیکومنگنز قیمت بالایی پیدا کرد و به حول و حوش ۲۰ هزار تومان رسید، استفاده از فروسیلیسیم همراه با مقادیری از فرومنگنز که قیمت مناسبتری داشتند بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
نیازی به واردات کک نیست
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس درباره مواد اولیه مورد نیاز برای تولید فروآلیاژها در کشـــور، توضیــــح داد: در مــــورد فـــروآلیــــاژ فروسیلیسیم، تقریبا هیچ یک از مواد اولیه مورد نیاز، از طریق واردات تامین نمیشوند زیرا تمام اولیه مورد نیاز ازجمله کک، زغالسنگ و سنگ سیلیس مورد نیاز تولید، در کشور وجود دارد. در مورد فروسیلیکومنگنز نیز با توجه به وجود سنگ منگنز با درصد سیلیس بالا در کشور، شرایط مشابهی وجود دارد اما کارخانههایی که قصد دارند به تولید فرومنگنز بپردازند، با توجه به اینکه سنگ منگنز موجود در کشور برای تولید فرومنگنز، هم کم است و هم کیفیت لازم را ندارد، در بیشتر موارد نیاز به واردات سنگ منگنز با درصد سیلیس پایین دارند.
وی در خصـــوص تامیـــن کک مـــورد نیــــاز تولیدکنندگان فروآلیاژ در کشور نیز گفت: در حال حاضر این مواد اولیه از طریق شرکتهای ذوب آهن اصفهان، زرند کرمان، شمال و قشلاق تامین میشود که کیفیت بسیار مناسبی نیز دارد.
ارتقای صنعت فروآلیاژ کشور
طالع در ادامه به وضعیت آینده صنعت فروآلیاژ در کشور اشاره کرد و افزود: آینده این صنعت در کشور ما به پارامترهای زیادی بستگی دارد ولی اگر مسائل جنبی و حاشیهای را در نظر نگیریم، با توجه به رشد صنایع فولاد کشــور کــه در سنــد چشمانــداز تا ســال ۱۴۰۴ تدوین شده است، میتوان امید داشت که این صنایع نیز به عنوان صنایع مادر صنعت فولاد به توسعه و رشد خود ادامه خواهند داد.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس وضعیت صادرات این محصولات را نیز وابسته به شرایط ارزی و قیمت دلار دانست و در این مورد بیان کرد: صنعت فروسیلیسیم ایران با توجه به اینکه قیمت تمام شده و کیفیت محصول آن قابل رقابت با تولیدات سایر کشورهای حاضر در بازار جهانی است، به راحتی میتواند با حضور در این بازار، حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد و سهم خود را از این بازار بگیرد؛ اما این وضعیت در خصوص فروسیلیکومنگنز اندکی متفاوت است، زیرا این محصول در زمینـــه صـــادرات ضعیــــفتـــر اســـت و تولیدکنندگان داخلی برای در اختیار گرفتن سهم خود از این بازار مشکلات به مراتب بیشتری را خواهند داشت.
نقش اساسی نهادهای دولتی
طالــع در عیــن حــال که نقــش نهادهــای دولتی را در حمــایت از این صنعــت بسیار مهم و اســاسی دانســت، در این خصـــوص متذکــر شـــد: البتــه برخی مسایـــل وجــود دارنــد کـــه از اختیــارات سازمانهـــا و نهادهـــا خـــارج اســت. مثلا ایــــن موضــوع واضــح اســت کـــه اگــر قیمتهای تمـام شــده معـــادن کاهــش پیـــدا کنــــد، بـــرای صنــــایع تولیـــدکننـــده، شرایـــط مطلوبتری را ایجاد خواهد کرد ولی قاعدتا معادن نیز در این زمینه مشکلات خاص خود را دارند که هزینههایی مثل استخراج، کارگری و حملونقل تنها بخشی از آنها است که باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت قوس آلیاژ پارس همچنین افزود: نکته مهم در خصوص نقش دولت در توسعه و ارتقای صنعت فروآلیاژها این است که اگر وزارت صنعت، معدن و تجارت باید با توجه به میزان تولید و کمبود این محصولات در کشور، مجوزهای مربوط به واردات را صادر کند تا تولیدکننده داخلی بتواند با اطمینان خاطر بیشتری به تولید این محصول در کشور بپردازد، برای تولیدکنندگان شرایط مطلوبتری ایجاد خواهد شد.
وی در پایان با ابراز امیدواری درباره توسعه و پیشرفت صنعت تولید فروآلیاژها در کشور، در این خصوص گفت: امیدوار هستیم که با ادامه یافتن حمایتها از سوی وزارت صنعت، معـــدن و تجـــارت و نهادهـــای ذیربـــط از تولیدکنندگانی که با وجود تمام سختیهای موجــود در زمینــه تولیـــد، قــدم در این عرصه گذاشتهاند، ثبات بازار که یکی از مهـــمترین اصــول بــرای فعالیـــت صنعتگــران محســـوب میشود حفظ شود تا این گروه بتوانند برای آینـــده ایـــن کســـب و کــار برنامـــهریزیهـــای بلندمدت لازم را انجام دهند و در یک محیط با حداقل چالش و تنش بتوانند به توسعه صنعتــی کشـــور کمـــک کننـــد؛ زیـــرا هرچــه نواسانــات موجــود در ایــن حــوزه کاهش پیدا کند، طرحهای توسعه نیز با بهرهوری بیشتری به اجرا در خواهند آمد.