سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۰:۰۹ /چهارشنبه/۱۳ فروردین ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۷:۴۰ /سه شنبه/۳۰ بهمن ۱۴۰۳

همگام با توسعه صنعت نفت و گاز،

تولید و مصرف باریت در ایران با نوسان همراه شد

سهم ایران از تولید باریت دنیا در سال ۲۰۲۳ به ۳.۴ درصد رسید. تولید باریت ایران در این سال نسبت به سال قبل از آن با رشد ۳۶.۴ درصدی همراه شد و به ۳۰۰ هزار تن رسید اما طی سال‌های اخیر به‌ دلیل تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی، با افت‌وخیز همراه بوده‌ است.

سهم ایران از تولید باریت دنیا در سال ۲۰۲۳ به ۳.۴ درصد رسید. تولید باریت ایران در این سال نسبت به سال قبل از آن با رشد ۳۶.۴ درصدی همراه شد و به ۳۰۰ هزار تن رسید اما طی سال‌های اخیر به‌ دلیل تحریم‌ها و محدودیت‌های بین‌المللی، با افت‌وخیز همراه بوده‌ است. نسبت مصرف به تولید باریت در صنعت نفت ایران به‌ طور میانگین ۶۵.۷ درصد بوده‌ است. بیشینه این نسبت در سال ۲۰۱۷ با ۷۴.۱ درصد ثبت شد. در سال ۲۰۲۳، این نسبت به ۳۱.۳ درصد رسید. طی سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۳، شاخص شدت مصرف باریت در صنعت نفت و گاز ایران روندی نزولی داشته و این امر، یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر افت قیمت این محصول بوده‌ است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، باریت، یک ماده معدنی سفیدرنگ متشکل از سولفات باریوم است که در صنعت‌های حفاری نفت و گاز، تولید رنگ و پوشش‌ها، ساخت شیشه‌های خاص و ضد اشعه و  داروسازی به‌ کار می‌رود. از خواص باریت می‌توان به چگالی بالا، پایداری شیمیایی در محیط‌های اسیدی و بازی و همچنین انحلال‌پذیری در آب اشاره کرد. خواص‌های این ماده، کابرد آن را در صنعت نفت و گاز مهم جلوه می‌دهد.

ایران؛ یک تولیدکننده مطرح باریت در جهان

روند تولید معدنی باریت دنیا در طول دوره مورد بررسی با میانگین هشت میلیون و ۱۱۰ هزار تن نوسانی بوده‌ است. بیشترین حجم تولید باریت دنیا در سال ۲۰۱۸ در سطح ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار تن ثبت شد. در سال ۲۰۲۰، تولید باریت دنیا به هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید؛ در حالی‌ که نسبت به سال قبل از آن ۱۸.۹ درصد افت داشت. علت این امر، شیوع بیماری کرونا و پیامدهای آن در این صنعت و صنایع مصرف‌کننده آن بود. در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲، تولید باریت دنیا حدود ۷.۳ درصد رشد کرد و به هشت میلیون و ۸۶۰ هزار تن رسید.

ایران همواره یکی از تولیدکنندگان مطرح باریت شناخته شده‌ است. به‌ طور میانگین، سهم ایران از تولید باریت معدنی دنیا بالغ‌ بر ۴ درصد بوده‌ است. در سال ۲۰۲۳، این سهم به ۳.۴ درصد رسید؛ در حالی‌ که نسبت به سال قبل از آن، حدود ۰.۷ واحد درصد رشد کرد. بیشترین سهم ایران از تولید باریت دنیا در سال ۲۰۱۷ و حدود ۶.۳ درصد ثبت شد؛ در حالی‌ که کمترین سهم حدود ۲.۳ درصد و در سال ۲۰۱۹ بود.

نمودار یک، تولید معدنی باریت در ایران را نشان می‌دهد. بدیهی است که بیشتر باریت تولید شده ایران در صنایع نفت و گاز استفاده می‌شود. روند تولید باریت معدنی ایران از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ با میانگین ۳۲۷ هزار تن، با نوسان همراه بوده‌ است. تولید باریت ایران در سال ۲۰۱۵، حدود ۳۰۰ هزار تن بود و در سال ۲۰۱۶، بالغ‌ بر ۴۸۰ هزار تن از آن تولید شد. بیشترین باریت معدنی تولید شده در طول دوره مورد بررسی، در سال ۲۰۱۷ با حجم ۵۵۰ هزار تن عنوان شد. در سال ۲۰۱۸، تولید باریت کشور ۴۹۰ هزار تن بود اما در سال ۲۰۱۹، با کاهش شدید به ۲۰۲ هزار تن رسید.

علت این کاهش، خروج ایالات متحده آمریکا از برجام و اعمال دوباره حداکثر تحریم‌ها علیه ایران بود که باعث کاهش تولید نفت و گاز ایران و در نتیجه کاهش مصرف و تولید باریت در صنعت نفت و گاز کشور شد. ناگفته نماند که کمترین میزان تولید باریت در سال ۲۰۱۹ رقم خورد. در سال ۲۰۲۰ نیز تولید باریت حدود ۲۰۲ هزار تن باقی ماند اما در سال ۲۰۲۱ به ۲۲۴ هزار تن افزایش یافت. در سال ۲۰۲۳، حجم تولید معدنی باریت ایران به ۳۰۰ هزار تن رسید؛ در حالی‌ که نسبت به سال قبل از آن بالغ‌ بر ۳۶.۴ درصد رشد کرد.

مصرف و قیمت باریت در صنعت نفت و بازار ایران

به‌ طور میانگین نسبت مصرف به تولید باریت در ایران حدود ۶۵.۷ درصد برآورد شده‌ است؛ به این معنی که ۶۵.۷ درصد از باریت تولید شده در ایران مصرف می‌شود. بیشینه این نسبت در سال ۲۰۱۷ و حدود ۷۴.۱ درصد محاسبه شد. این شاخص در سال ۲۰۲۳ برابر با ۳۱.۳ درصد بود که نسبت به سال قبل از آن، حدود ۱۵.۵ واحد درصد افت داشت.

مصرف باریت در صنعت نفت و گاز اهمیت فراوانی دارد. نمودار ۲، مقایسه مصرف باریت در ایران با عملکرد صنعت نفت را نشان می‌دهد. کمینه تولید نفت خام ایران در سال ۲۰۲۰ و حدود یک میلیون و ۹۹۰ هزار بشکه در روز بود. در همین سال، مصرف باریت در کشور حدود ۱۱۰ هزار تن تخمین زده‌ شد. با این حال، کمینه مصرف باریت صنعت نفت کشور در سال ۲۰۲۳ حدود ۹۴ هزار تن بود و تولید نفت خام در سال مذکور به دو میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه در روز رسید.

بیشترین میزان تولید نفت خام کشور نیز در سال ۲۰۱۷ و حدود سه میلیون و ۸۷۰ هزار بشکه در روز بود. مصرف باریت نیز در همین سال به ۴۰۸ هزار تن یعنی بیشینه مصرف این محصول در طول دوره رسید.

از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۰، میان روند تولید نفت خام و مصرف باریت ایران تشابه وجود داشته اما از سال ۲۰۲۱ با وجود افزایش تولید نفت خام، روند مصرف باریت ثابت بوده‌ است. این امر نشان می‌دهد که از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۳، مصرف باریت برای تولید نفت خام نسبت به سال‌های قبل از آن کاهش یافته‌ است.

نمودار ۳، شاخص‌های شدت مصرف (نسبت مصرف باریت به تولید نفت خام) و قیمت باریت در بازار ایران را مقایسه می‌کند. قیمت باریت طی سال‌های متمادی با نرخ رشد مرکب منفی ۶.۲ درصد نزولی بوده‌ است. در سال ۲۰۱۴، بیشترین قیمت باریت در بازار ایران معادل با ۱۱۷ دلار بر تن بود و در سال ۲۰۱۵، به ۱۱۵ دلار بر تن کاهش یافت.

همان‌ طور که گفته شد، باریت مهم‌ترین محصول مورد استفاده در صنعت تولید نفت و گاز کشور است و در سال ۲۰۲۲، کمترین قیمت باریت در بازار ایران حدود ۶۴.۱ دلار به ازای هر تن عنوان شد. شاخص شدت مصرف باریت نیز در سال ۲۰۲۳ برابر با ۶۰.۲ واحد بود. با این حال، شاخص شدت مصرف باریت در سال ۲۰۲۳ به کمینه خود یعنی ۴۹ واحد رسید و هر تن از این محصول در بازار ایران حدود ۶۵.۷ دلار فروخته‌ شد.

شاخص شدت مصرف باریت در ایران از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷، روندی صعودی را طی کرده اما این شاخص از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳، روندی نزولی را در پیش ‌گرفته‌ است. تشابه روند‌های شاخص شدت مصرف باریت و قیمت آن از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ نشان می‌دهد که با کاهش تقاضای باریت، قیمت این محصول در بازار ایران کاهش یافته است. بنابراین در طول بازه مورد بررسی، می‌توان گفت که جانب تقاضای بازار تاثیرگذاری بیشتری بر قیمت محصول داشته و بر این اساس می‌توان ادعا کرد که قدرت چانه‌زنی خریداران باریت، بیشتر از قدرت چانه‌زنی عرضه‌کنندگان بوده‌ است.

انتهای پیام//

مدیر مجتمع پتاس خور و بیابانک مطرح کرد:

۱۱:۴۴ /سه شنبه/۱۴ اسفند ۱۴۰۳

با هدف توسعه اقتصاد غیرنفتی محقق شد؛

۹:۰۲ /دوشنبه/۸ بهمن ۱۴۰۳

مدیر مجتمع پتاس خور و بیابانک خبر داد:

۱۴:۵۰ /دوشنبه/۲۴ دی ۱۴۰۳

در مجمع جهانی دیپلماسی برند،

۷:۵۰ /سه شنبه/۲۰ شهریور ۱۴۰۳

مدیر مجتمع پتاس خور و بیابانک خبر داد:

۹:۵۳ /یکشنبه/۱۸ شهریور ۱۴۰۳

مدیر مجتمع پتاس خور و بیابانک مطرح کرد:

۱۱:۵۴ /یکشنبه/۱۱ شهریور ۱۴۰۳
به زودی یادداشت‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

کیوان کیمیایی‌فرد، رئیس واحد عمران شرکت صبا امید غرب خاورمیانه طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۶:۲۵ /چهارشنبه/۱۰ بهمن ۱۴۰۳

نگاهی به بازار جهانی کلسیم کربنات و بازیگران آن

۱۰:۳۸ /یکشنبه/۱۱ دی ۱۴۰۱

معامله 13 هزار تنی پتاس در 8 ماه

۱۰:۳۱ /شنبه/۲۴ آذر ۱۳۹۷
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی اینفوگرافیک‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/12/28

278400

فلزات آنلاین

1403/12/28

973636

فلزات آنلاین

1403/12/28

1478906

فلزات آنلاین

1403/12/28

1093112

فلزات آنلاین

1403/12/28

29198

فلزات آنلاین

1403/12/28

17975

فلزات آنلاین

1403/12/28

46715

فلزات آنلاین

1403/12/28

55899

فلزات آنلاین

1403/12/28

41670

فلزات آنلاین

1403/12/28

43790

فلزات آنلاین

1403/12/28

38336

فلزات آنلاین

1403/12/28

36352

فلزات آنلاین

1403/12/28

36527

فلزات آنلاین

1403/12/28

43216

فلزات آنلاین

1403/12/28

42024

فلزات آنلاین

1403/12/28

61794

فلزات آنلاین

1403/12/28

33795

فلزات آنلاین

1403/12/28

46053

فلزات آنلاین

1403/12/28

54563

فلزات آنلاین

1403/12/28

7697800