فعال حوزه کاتد مس گفت: زمانی که تولیدکننده کاتد مس به مواد معدنی دسترسی داشته باشد، روند تولید کاتد بسیار سهلتر خواهد بود که شرکت ما این شرایط را دارد و برای تولید کاتد از روش لیچینگ استفاده میکنیم. این روش نسبت به سایر روشها، آلایندگی کمتری دارد و محصول تولیدی آن نیز از کیفیت و خلوص کافی بهرهمند است.
علیرضا جهانشاهی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: ما در حوزههای استخراج سنگ مس اکسیدی و تولید کاتد مس فعالیت داریم و تاکنون وارد حیطه تولید کنسانتره نشدهایم زیرا این امر به خط تغلیظ نیاز دارد. کاتد مس را به روش لیچینگ تولید میکنیم که در این روش، سنگ مس اکسیدی از معدن استخراج شده و بعد از خرد شدن، وارد مرحله دانهبندی و سپس دپو میشود. در ادامه، آب و اسیدسولفوریک را به سنگ خرد شده اضافه میکنیم که در این مرحله، یک محلول باردار به نام PLS که حدود چهار تا پنج گرم مس دارد، حاصل میشود. این محلول را وارد خط تولید میکنیم و طی مراحلی پر عیار میشود و توسط جریان برق مس به صفحاتی میچسبد که تجمیع آنها کاتد مس را تشکیل میدهد.
وی افزود: آب و اسید سولفوریک ازجمله مهمترین مواد برای تولید کاتد به روش لیچینگ هستند. میزان استفاده از اسید سولفوریک به عنوان حلال اصلی به نوع سنگ و اسیدخوری آن بستگی دارد. لازم به ذکر است که این نوع اسید از قیمت بالایی برخوردار است و در شرایط کنونی قیمتها نرخ اسید سولفوریک در قیمتگذاری نهایی کاتد بسیار موثر است. تولید کاتد مس لیچینگی به عنوان یک روش پاک نسبت به سایر روشها شناخته میشود و کمترین آلایندگی را برای محیط زیست به همراه دارد.
این فعال حوزه کاتد تصریح کرد: کارخانههای کمی در کشور کاتد مس تولید میکنند که مهمترین آنها شرکت ملی صنایع مس ایران است و چند شرکت خصوصی بزرگ نیز در معادن تال مسی(واقع در ۳۵ کیلومتری شمال باختری انارک) و چهارگنبد به تولید کاتد مس مشغول هستند. این شرکتها از صفر تا ۱۰۰ تولید کاتد یعنی تمام مراحل استخراج ماده معدنی، تولید کنسانتره و کاتد را خود انجام میدهند. در شرایط فعلی کشور، عملا تولید هیچ محصولی صرفه اقتصادی ندارد و ما نیز حدود یک سال و نیم است که مشغول به استخراج و دپو سنگ معدنی هستیم و به نوعی تولید را متوقف کردهایم.
جهانشاهی عنوان کرد: کاتد مس به عنوان ماده اولیه در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول دارای خلوص ۹۹٫۹۹ درصد است و برای ساخت مفتول، سیم و کابل و همچنین سیمپیچهای کلید و پریزهای برق به کار گرفته میشود. در تابلو برق، صفحات مسی و ترانسهای برق نیز از کاتد مس استفاده میشود. مس، سومین فلز با رسانایی قوی محسوب میشود و به همین دلیل بهترین عنصر مصرفی در صنایع الکترونیک است.
وی تاکید کرد: در طی سالهای فعالیت خود در صنعت مس، تاکنون شاهد این میزان نوسان قیمتی برای این فلز سرخ نبودم. عملا نرخ مس به صورت افسار گسیخته رشد میکند و معدندار، تولیدکننده و مصرفکننده تنها قادر به نظاره این روند هستند. در این شرایط، شرکتها و معادن کوچک از رونق افتادهاند زیرا جهش نرخ ارز نه تنها بر قیمت مس موثر بوده بلکه با تاثیر بر سایر قیمتها، موجب افزایش شدید هزینههای تولید شده است.
این فعال حوزه کاتد مس در پایان یادآور شد: بر اساس گزارشها و پیشبینیهایی که شرکتهای معتبر انجام میدهند، میتوان دریافت که مس در سال ۲۰۲۱ فراتر از کانال هفت هزار دلار پیشروی خواهد کرد که دلیل عمده آن نیز افزایش سرانه مصرف جهانی مس است. با پیشرفت تکنولوژی، میزان استفاده از مس رو به فزونی میرود که بر همین مبنا، نرخ جهانی مس به این روند صعودی ادامه خواهد داد و قطعا سیر افزایش قیمتی شدیدتری را در کشور شاهد خواهیم بود.
انتهای پیام//