سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۸:۴۱ /سه شنبه/۹ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۱۱:۲۳ /یکشنبه/۷ شهریور ۱۴۰۰

لزوم توجه ویژه به واردات مواد معدنی برای تامین نیاز کشور

جبران کمبودهای معدنی در برنامه‌ها نیست!

مطابق با آمارهای گمرک، در حالی که تجارت خارجی ایران در سال 1399 با کاهش مواجه بود، میزان واردات حوزه معدن و صنایع معدنی حدود 6 درصد افزایش یافت و به سه میلیارد و 410 میلیون دلار رسید. بیشترین میزان واردات در این سال به زنجیره فولاد با یک میلیون و 217هزار تن به ارزش یک میلیارد و 373 میلیون دلار اختصاص داشت. پس از آن، زغال‌سنگ و کک به ارزش 303 میلیون دلار به میزان یک میلیون و 210هزار تن، زنجیره آلومینیوم به ارزش 290 میلیون دلار به میزان 186 هزار تن و زنجیره تیتان به ارزش 146 میلیون دلار به میزان 53 هزار تن در رده‌های بعدی قرار گرفتند. ضمن اینکه کل واردات زنجیره سرب و روی کشور در سال 1399 با ارزش 16 میلیون دلار و به میزان 30 هزار تن بوده است.

مطابق با آمارهای گمرک، در حالی که تجارت خارجی ایران در سال ۱۳۹۹ با کاهش مواجه بود، میزان واردات حوزه معدن و صنایع معدنی حدود ۶ درصد افزایش یافت و به سه میلیارد و ۴۱۰ میلیون دلار رسید. بیشترین میزان واردات در این سال به زنجیره فولاد با یک میلیون و ۲۱۷هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۳۷۳ میلیون دلار اختصاص داشت. پس از آن، زغال‌سنگ و کک به ارزش ۳۰۳ میلیون دلار به میزان یک میلیون و ۲۱۰هزار تن، زنجیره آلومینیوم به ارزش ۲۹۰ میلیون دلار به میزان ۱۸۶ هزار تن و زنجیره تیتان به ارزش ۱۴۶ میلیون دلار به میزان ۵۳ هزار تن در رده‌های بعدی قرار گرفتند. ضمن اینکه کل واردات زنجیره سرب و روی کشور در سال ۱۳۹۹ با ارزش ۱۶ میلیون دلار و به میزان ۳۰ هزار تن بوده است.

نکته قابل توجه در خصوص میزان و ارزش واردات در مقابل صادرات آن، بعضا کم بودن ارزش صادرات در مقابل واردات است. به طور مثال، در سال ۱۳۹۹ با صادرات ۱۰ میلیون تن محصولات زنجیره فولاد حدود چهارمیلیارد و ۱۲۷ میلیون ریال نصیب کشور شده است در حالی که طی همین مدت برای واردات یک میلیون و ۲۱۷ هزار تن محصول فولادی، یک‌میلیارد و ۳۳۷ میلیون دلار هزینه شده است. این یعنی ارزش کالای صادراتی فولاد کشور به ازای هر تن حدود ۴۲۰ دلار بوده است؛ در حالی که واردات کالای وارداتی فولاد به کشور در سال گذشته حدود یک هزار و ۱۲۷ دلار یعنی بیش از سه برابر صادرات ارزش داشت. البته در خصوص زنجیره مس و نیز سرب و روی وضعیت بهتر بوده و ارزش کالای صادراتی به مراتب بیشتر از کالای صادراتی است.

همان‌طور که گفته شد، فولاد یک کالای وارداتی با ارزش به کشور ما محسوب می‌شود. ارزش واردات این محصول به کشور نشان می‌دهد عمده فولادهای وارداتی از نوع آلیاژی و دارای ارزش افزوده بالا هستند؛ محصولی که در کشور ما به میزان بسیار کمی از آن در یکی دو شرکت تولید می‌شود و مابقی نیاز را باید از واردات تامین کرد. در این رابطه، سیاست‌گذار می‌تواند شرکت‌های فعال در این عرصه و یا طرح‌های در دست اقدام را با سیاست‌های تشویقی به سمت تولید محصولات جدید و دارای ارزش افزوده همچون فولادهای آلیاژی و زنگ‌نزن حرکت کنند. ضمن اینکه گفته می‌شود برای دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز در افق ۱۴۰۴، با توجه به ذخایر معدنی موجود حتما کمبودهایی وجود خواهد داشت. این کمبود بیشتر مربوط به حلقه‌های نخستین زنجیره یعنی معدن بوده و ناشی از کاهش ذخایر معدنی در مقابل افزایش برداشت است. متاسفانه در این رابطه با اینکه تحرکاتی اخیرا صورت گرفته اما کافی نیست و بحث واردات سنگ‌آهن و سرمایه‌گذاری برخی شرکت‌های معدنی در کشور استرالیا مطرح شده است. در حالی که معدن سنگ‌آهن حاجی‌گک در مرز ایران و افغانستان قرار داشته و با معدن سنگ‌آهن سنگان فاصله نسبتا کمی دارد. متاسفانه فرصت سرمایه‌گذاری ایران روی این معدن از دست رفت.

زنجیره سرب و روی کشور نیز به طور سنتی با کمبود مواد اولیه مواجه است. ۸۱ شرکت فعال در این عرصه با دارا بودن ظرفیت ۴۵۰ هزار تنی روی و ۹۵۰ هزار تنی سرب هیچ گاه حتی با ۵۰ درصد ظرفیت خود فعالیت نکردند و معدن انگوران، این مادر مهربان صنعت سرب و روی به پایان عمر خود نزدیک شده است. البته معدن مهدی‌آباد در حال تجهیز بوده و مراحل ساخت واحدهای فراوری آن طی می‌شود اما ابهام اینجاست که آیا این معدن می‌تواند جای انگوران را برای صنایع مصرف‌کننده پر کند؟ هر چند که برخی تولیدکنندگان در این سال‌ها ترجیح دادند به جای منتظر ماندن، از کشورهای دیگر همچون ترکیه خاک وارد و محصول تولید کنند.

صنعت آلومینیوم کشور برای تامین مواد اولیه خود بیش از ۹۰ درصد به واردات وابسته است؛ این صنعت با ظرفیت فعال ۷۷۰ هزار تن به واردات ۱٫۵میلیون تن پودر آلومینا به عنوان ماده اولیه نیاز دارد. تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور با ظرفیت ۲۵۰ هزار تنی، خود یک واحد تولید شمش احداث کرده و بنابراین سایر آلومینیوم‌سازان باید همه مواد اولیه خود را از واردات تامین کنند. متاسفانه یکی از فرصت‌های مهمی که در این حوزه وجود دارد و در حال از دست رفتن بوده، قرارداد معدن بوکسیت گینه است و هیچ اقدامی هم در این رابطه صورت نمی‌گیرد. هر چند که یک بار پروانه این معدن که به مدت ۲۰ سال هیچ اقدامی روی آن صورت نگرفته بود، توسط دولت گینه تمدید شد؛ اما از آن زمان تاکنون پنج سال دیگر گذشته و باز هم هیچ اقدام مثبتی در جهت بهره‌برداری از این معدن صورت نگرفته است؛ به طوری که تولیدکنندگان آلومینیوم به سختی تنها با تهاتر و به صورت کوتاه‌مدت می‌‌توانند مواد اولیه خود را تامین کنند و با توجه به تحریم‌ها، هیچ اطمینانی نسبت به تامین مواد اولیه به صورت پایدار و بلندمدت ندارند. بنابراین بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه می‌تواند تا سال‌ها مواد اولیه صنعت آلومینیوم کشور را تامین کند.

استراتژی واردات مواد اولیه در مقابل صادرات، یکی از مهم‌ترین رویکردهایی است که کشورهای پیشرفته همچون آلمان و ژاپن در پیش گرفته‌اند و در مقابل توانسته‌اند صادرکننده محصولات نهایی و با ارزش افزوده بسیار بالا باشند. در این رابطه، ضروری است دولت به عنوان متولی بخش معدن و صنایع معدنی، نسبت به پایش کمبودها در این حوزه مبادرت ورزیده و در صورت لزوم واردات مواد اولیه معدنی را تسهیل کند؛ موضوعی که هیچ‌گاه در برنامه‌ها دیده نمی‌شود.

 

یادداشت: کارشناس فلزات‌آنلاین

 

انتهای پیام//

محمدجواد مظفرپور، مدیرعامل شرکت آبادگران معادن کوچک‌مقیاس کویر در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۰ /شنبه/۶ بهمن ۱۴۰۳

امیرعلی طاهرزاده، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

۱۸:۳۳ /شنبه/۸ خرداد ۱۴۰۰

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی

۱۵:۰۵ /شنبه/۳۰ تیر ۱۳۹۷

علی اصغر پورمند مدیرعامل هلدینگ میدکو

۱۳:۵۵ /جمعه/۲۵ اسفند ۱۳۹۶

داود رئیسی طی یادداشتی اختصاصی در «فلزات‌آنلاین» در خصوص سرمایه‌گذاری در بخش معدن، نوشت:

۶:۰۴ /شنبه/۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

داوود رئیسی، مدیرعامل شرکت معادن و صنایع معدنی کارند صدر جهان در یادداشتی در «فلزات انلاین» نوشت:

۸:۵۶ /جمعه/۸ مهر ۱۴۰۱

به نگاه جدیدی برای توسعه بخش معدن نیازمندیم؛

۱۰:۳۴ /یکشنبه/۸ اسفند ۱۴۰۰

به رویکرد جدیدی در خصوص توسعه بخش معدن نیازمندیم

۱۲:۰۵ /شنبه/۲۷ آذر ۱۴۰۰

در بهار سال 1400 به ثبت رسید؛

۱۲:۳۷ /دوشنبه/۲۱ تیر ۱۴۰۰

ارسال اولین محموله کنسانتره روی معدن «Century» پس از بازگشایی مجدد به چین

۱:۴۲ /سه شنبه/۱۰ مهر ۱۳۹۷

ظرفیت تولید روی دنیا تا سال آتی میلادی بیش از یک میلیون تن افزایش خواهد یافت،

۶:۱۸ /چهارشنبه/۱۵ فروردین ۱۳۹۷

جهان وارد فاز جدیدی از زنجیره‌های تامین فلزات حیاتی شده است

۷:۱۹ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت:

۵:۰۶ /شنبه/۱۶ اسفند ۱۳۹۹

بررسی تحلیلی طرح احیا، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک‌مقیاس

۸:۵۷ /شنبه/۹ اسفند ۱۳۹۹

اتفاق نظر فعالان بخش معدن؛

۹:۰۷ /شنبه/۳۰ آذر ۱۳۹۸
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/02/8

222417

فلزات آنلاین

1404/02/8

897230

فلزات آنلاین

1404/02/8

1404834

فلزات آنلاین

1404/02/8

1167989

فلزات آنلاین

1404/02/8

27816

فلزات آنلاین

1404/02/8

16591

فلزات آنلاین

1404/02/8

43078

فلزات آنلاین

1404/02/8

65608

فلزات آنلاین

1404/02/8

49801

فلزات آنلاین

1404/02/8

43707

فلزات آنلاین

1404/02/8

36783

فلزات آنلاین

1404/02/8

35954

فلزات آنلاین

1404/02/8

35837

فلزات آنلاین

1404/02/8

43700

فلزات آنلاین

1404/02/8

38689

فلزات آنلاین

1404/02/8

61045

فلزات آنلاین

1404/02/8

33118

فلزات آنلاین

1404/02/8

42897

فلزات آنلاین

1404/02/8

56224

فلزات آنلاین

1404/02/8

6694000