مدیرعامل شرکت گلکار سپاهان گفت: با توجه به جایگاه ایران در میان دارندگان ذخایر مسی و روند رو به رشد تقاضای جهانی برای این فلز، انتظار میرود با هدفگذاریهای بلندمدت از فرصت به وجود آمده استفاده کنیم و سهم خود را در بازارهای جهانی افزایش دهیم.
ناصر گلکار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، عنوان کرد: شرکت گلکار سپاهان در سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را در زمینه تولید ورق مسی در شهرک صنعتی نجفآباد اصفهان آغاز کرده است. ضمن اینکه آند مسی فسفردار نیز در این مجموعه تولید میشود و ما یک برند شناخته شده در سطح کشور در تولید این محصول هستیم. انواع ظروف مسی جهت استفاده در صنایع دستی کشور، از دیگر محصولات این شرکت است.
وی در خصوص میزان ظرفیت تولید شرکت گلکار سپاهان، بیان کرد: میزان ظرفیت تولید این مجموعه ۷۰۰ تن در سال است که متاسفانه به دلیل نوسان قیمت مس، شیوع ویروس کرونا و کاهش تولید ظروف مسی، قادر به تحقق این ظرفیت نیستیم و با ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت اسمی محصول تولید میکنیم. همواره سعی کردهایم با حداکثر توان به تولید خود ادامه دهیم و در حال حاضر، کارخانه در یک شیفت کاری فعال است.
تولید مشتریمحور ورق مسی
مدیرعامل شرکت گلکار سپاهان در ارتباط با نحوه تامین مواد اولیه و چالشهای موجود در این زمینه، اظهار کرد: قراضه مسی، عمده ماده اولیه مورد نیاز ما است که از بازار آزاد و یا از طریق حضور در مزایدههای فروش ضایعات مسی خریداری میشود. متاسفانه بعضی تولیدکنندگان به صورت غیر قانونی و با دور زدن سیستم مالیاتی اقدام به خرید و ذوب ضایعات مسی میکنند که موجب کاهش هزینه تولید آنها میشود و در نهایت طی یک رقابت ناسالم، محصولات خود را زیر قیمت بازار به فروش میرسانند.
وی اضافه کرد: کاتد مس نیز دیگر ماده اولیه مورد استفاده در مجموعه است که تامین آن، بستگی به سفارش مشتری مبنی بر تولید محصول با استفاده از کاتد دارد. اگرچه ما همواره به دنبال خرید کاتد مورد نیاز از بورس کالای ایران هستیم اما تحقق این امر، به دلیل پارهای از مشکلات امکانپذیر نیست. برای مثال، معمولا قیمت پایه کاتــد مس عرضــه شــده در بــورس کالای ایــران از قراضه مسی بیشتر است و این مسئله برای ما صرفه اقتصادی ندارد.
گلکار در ادامه به روش تولید ورق مسی در این شرکت اشاره کرد و گفت: فرایند تولید در مجموعه ما بر اساس سفارش مشتری مبنی بر تولید محصول با استفاده از قراضه و یا کاتد مسی متغیر است. در واقع برخی از مشتریان تمایل به تولید محصول با استفاده از قراضه مسی و عدهای دیگر تمایل به استفاده از کاتد دارند و ما انتخاب را بر عهده مشتــری گذاشتهایــم. چراکــه قیمــت تمـام شده محصول تولیدی با استفاده از کاتد مس، بیشتر است و بر همین اساس، مشتری باید با توجه به قیمت مواد اولیه سفارش نهایی خود را به مجموعه ما ارائه دهد.
این تولیدکننده در خصوص تولید ورق مسی با استفاده از قراضه مسی، تشریح کرد: ضایعات پس از ورود به کارخانه، پرسکاری و با توجه به میزان مس موجود در آنها، تفکیک میشوند. در ادامه، عملیات ریختهگری پیوسته، برشکاری و نورد انجام میشود و در نهایت، ورق مسی مورد نظر با ضخامت مشخص و بر اساس سفارش مشتری، به دست میآید. در حالت کلی، فعالیت شرکت گلکار سپاهان مشتریمحور است و ورق مسی در ابعاد و اشکال گوناگون در مجموعه ما تولید میشود.
تحریم مسیر واردات را مسدود کرد
مدیرعامل شرکت گلکار سپاهان مطرح کرد: غلتکهای مورد استفاده در واحد نورد مجموعه، ساخت کشورهای آلمان و اوکراین و گیربکسهای این دستگاه نیز تولید کشور انگلیــس است اما این دستگاه در نهایت داخل کشور سرهمبنــدی شـــده اســــت. متاسفانـــه امکـــان واردات غلتـــک و گیربکسهای مورد نیاز پس از اعمال تحریمها علیــه کشور وجود ندارد. امیدوار هستیم با رفع تحریمها، بتوانیم دستگاهها و ماشینآلات جدید و بهروزتری را به منظور افزایش ظرفیت تولید وارد کنیم.
کاربرد متنوع ورق مسی
وی در خصوص کاربرد محصولات این شرکت، تصریح کرد: عمده مشتریان ما تولیدکنندگان صنایع دستی و ظروف مسی هستند. این ظروف شامل انواع ظروف آشپزخانه مانند قابلمه مسی و… است که خوشبختانه ما توانستهایم با عملکرد مطلوب و سابقه روشنی که طی سالها فعالیت در این حوزه به دست آوردهایم، مشتریان قدیمی خود را حفظ کنیم. صنعت برق، یکی از صنایع مهمی است که ورقهای مسی کاربرد ویژهای در آن دارند و بخشی از محصـــولات مــا در قالــب صفحههــای ارت و ورقهایی که به قطعات کوچکتر تبدیل شدهاند، در تابلو برقها مورد استفاده قرار میگیرند. ضمن اینکه کاربرد آند مسی فسفردار نیز در صنعت آبکاری است که این صنعت در بعضی از روزهای سال پررونق و گاهی نیز کمرونق بوده است و بر همیـــن اســاس، تقاضــای تولیــد ایــن محصــول در مجموعه، بستگی به شرایط بازار و میزان سفارش مشتری دارد.
دریافت تسهیلات بانکی صرفه اقتصادی ندارد
گلکار ضمن اشاره به تاثیر مخرب تحریم بر بدنه صنعت کشور، اذعان کرد: تحریم، باعث شده است بسیاری از تولیدکنندگان در تامین مواد اولیه و همچنین واردات دستگاهها و ماشینآلات مورد نیاز خود با مشکلات فراوانی روبهرو شوند. برای مثال، در صورت از کار افتادن غلتکهای مورد استفاده در دستگاه نورد مجموعه که از کشورهای معتبر اروپایی خریداری شدهاند، چارهای جز واردات آنها نداریم و از آنجایی که این امکان وجود ندارد، ما نمیتوانیم برخی از ورقهای مسی آلیاژی را تولید کنیم و بنابراین بخش مهمی از فروش بازار ورق مسی را از دست میدهیم. در این رابطه رفع تحریمها میتواند کمک شایانی به تولیدکنندگان کند و طبیعتا با تسهیل شرایط واردات، بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان این بخش مرتفع خواهد شد. از سوی دیگر، شرایط اقتصادی کشور با برچیده شدن تحریمها کمی مناسب خواهد شد و کاهش نرخ ارز نیز تاثیر بســزایی بر عملکـرد واحدهـــای تولیــدی خواهد گذاشت. چراکه هزینههای مرتبط با تولید طی سالیان اخیر به شدت افزایش یافته و همین مسئله منجر به کاهش نقدینگی صنعتگران شده است.
این تولیدکننده افزود: در چنین شرایطی، اکثر تولیدکنندگان ناچار به دریافت تسهیلات بانکی شدهاند که این امر نیز معضلات مربوط به خود را دارد و پرداخت اقساط وام با سودهای کلان در طولانیمدت، هیچ صرفه اقتصادی برای متقاضیان نخواهد داشت. این در حالی است که بتوان پس از طی بروکراسیهای اداری فراوان، تسهیلات مورد نیاز را دریافت کرد. به نظر میرسد گشایش اقتصادی تنها از طریق رفع تحریمها حاصل شود.
مدیرعامل شرکت گلکار سپاهان حمایت مسئولان از بخش خصوصی را کافی ندانست و اظهار کرد: همواره تلاش کردهایم همکاری متقابل و اثرگذاری با دولت و سازمانهای مربوطه داشته باشیم اما هر بار با کملطفی و بیتوجهی مسئولان مواجه میشویم و نتیجه مطلوب در این زمینه حاصل نشده است. در حالی که دولت میتواند با در نظر گرفتن شرایط ویژه برای تامین آسان مواد اولیه کمک شایانی به فعالان بخش خصوصی به ویژه در صنعت مس داشته باشد اما متاسفانه این امر محقق نشده است. شرایط به گونهای رقم خورده است که گویا بخش خصوصی، رقیب واحدهای دولتی بوده و این در حالی اسـت که تمام تولیدکنندگان بخش خصوصی و دولتی در راستای پیشرفت و بالندگی صنعت کشور تلاش میکننــــد و امیـــدوار هستیـــم همکـــاری سازندهای در آینده نزدیک بین بخش خصوصی و دولت حاصل شود.
امیـدوار به حضـور در بازارهـای صادراتی هستیم
وی در ادامه به برنامهریزی این شرکت جهت فعالیت در حوزه صادرات اشاره کرد و گفت: هدف اصلی ما تامین نیاز داخلی کشور به ورق مسی است و در حال حاضر، فعالیت خاصی در بخش صادرات نداریم. در تلاش هستیم با راهاندازی کارخانه جدید تولید ظروف مسی طی اواسط سال جاری، به حوزه صادرات نیز ورود کنیم. مطالعات و اقدامات لازم جهت اجرای این مهم انجام شده و ماشینآلات و دستگاههای مورد نیاز خریداری شده است. در صورتی که مجوز نهایی راهاندازی این کارخانه صادر شود، ظروف مسی و همچنین آند فسفردار را به سایر کشورها صادر خواهیم کرد. بازارهای هدف ما در این زمینه مشخص شده و رایزنیهای لازم نیز صورت پذیرفته است اما از آنجایی که به دنبال طی کردن روال قانونی راهاندازی خط تولید جدید هستیم، به احتمال فراوان طی سه تا چهار ماه آینده فعالیت خود را در حوزه صادرات آغاز خواهیم کرد.
وی در ارتباط با چالشهای موجود در زمینه تولید ورق مسی، اذعان کرد: از آنجایی که قیمت مس مدام در حال افزایش است و به نوعی یک فلز گرانقیمت محسوب میشود، بنابراین سودآوری چندانی برای واحدهای تولیدکننده محصولات مسی به همراه ندارد. متاسفانه سازمان امور مالیاتی کشور، هیچ توجهی به این موضوع ندارد و مالیات بر ارزش افزودهای که برای تولیدکنندگان در نظر گرفته است، منصفانه نیست. چراکه ما ناچار به ثبت و صدور فاکتورهای رسمی برای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده مجموعه هستیم و بسیاری از مشتریان این موضوع را نمیپذیرند و به دنبال خرید بدون فاکتور رسمی از بازار آزاد هستند. همین امر باعث شده است بسیاری از مشتریان خود را از دست دهیم و با کاهش سودآوری طی ماههای اخیر مواجه شویم. چراکه همواره به دنبال این هستیم تا فعالیت قانونمند داشته باشیم و بنابراین از مسئولان ذیربط درخواست میکنیم نگاه عادلانهای در دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تمام واحدهای تولیدی داشته باشند.
آینده روشن صنعت مس
مدیرعامل شرکت گلکار سپاهان در پایان ضمن ابراز امیدواری از آینده صنعت مس، یادآور شد: با توجه به اینکه اکثر کشورهای جهان به دنبال جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر با سوختهای فسیلی و همچنین تولید خودروهای الکتریکی هستند، فلز مس نقش کلیدی را در این زمینه ایفا میکند. بنابراین مصرف مس در آینده نه چندان دور به شدت افزایش خواهد یافت و همین امر منجر به کاهش عرضه جهانی آن خواهد شد. خوشبختانه ایران جزو کشورهای برتر جهان از لحاظ ذخایر مس است و مسئولان امر میتواند با برنامهریزیهای بلندمدت، به بهترین شکل ممکن از این فرصت استفاده کنند.