سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران گفت: در سال جاری ۱۱٫۵ میلیارد دلار طی سه ماهه نخست صادر شده است که در مقایسه با مدت مشابه سال پیش یعنی ۱۱٫۶ میلیارد دلار، حدود یک درصد کاهش داشته است.
اما در مقابل، هنگامی که به وزن صادرات توجه شود، مشخص خواهد شد که در سه ماهه ابتدایی سال گذشته حدود ۲۸ میلیون تن انواع کالا از کشور صادر شده است؛ در حالی که در سه ماه ابتدایی سال جاری این میزان به بیش از ۴۰ میلیون تن رسیده است. این یعنی میزان صادرات از نظر وزنی بیش از ۴۰ درصد رشد داشته است.
محمدرضا مودودی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» در خصوص کاهش میزان درآمدهای صادراتی کشور طی ۳ ماه ابتدای سال جاری اظهار داشت: در سال جاری با توجه به رایزنیهای صورت گرفته و شرایط موجود، قیمت پایه گمرکی کالاهای صادر شده تغییر کرده و تا حد زیادی تعدیل شدهاند.
این در حالی است که ترکیب سبد صادراتی کشور ما تغییری نسبت به سال گذشته نداشته است. بنابراین بهنظر میرسد که کاهش درآمدهای صادراتی مربوط به اصلاح قیمتها در گمرک است.
وی توضیح داد: بنا بر آمارها، حجم تجارت سه ماهه ابتدای سال جاری نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده و این موضوع نشان میدهد که کشور از نظر صادرات و واردات رو به جلو حرکت میکند. حتی بهنظر حجم صادرات رشد شتابگونهای داشته است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران در مورد واردات هم بیان کرد: در سال جاری ۸٫۹ میلیون تن کالا به کشور وارد شده که در مقایسه با سال گذشته یعنی ۸٫۴ میلیون تن، رشد ۶ درصدی را نشان میدهد.
مودودی به برنامه سازمان توسعه تجارت در سال جاری اشاره کرد و گفت: قرار است اغلب تجارت خارجی کشور از طریق همسایگان انجام شود. با توجه به هدفگذاری، قرار است تجارت با همسایگان به ۲ برابر میزان کنونی افزایش یابد. در حال حاضر میزان واردات کشورهای همسایه ایران حدود یک هزار میلیارد دلار است و ظرفیت واردات آنها حتی بیش از ۲ تا ۳۰ برابر میزان کنونی از ایران است.
وی در پایان به بیان سختیهای رشد صادرات به کشورهای همسایه پرداخت و اذعان داشت: چالش مهمی که در این میان وجود دارد، ظرفیت صادراتی کشور ما است؛ اینکه آیا بتوانیم صادرات اقلام مورد نیاز کشورهای همسایه ۲ یا ۳ برابر کنیم، جای تردید و بحث وجود دارد. زیرا سبد صادرات اقلام کشور ما محدود است و نمیتوان با سرعت زیاد صادرات را افزایش داد.