شرکتهای بزرگ حوزه معدن و صنایع معدنی در سالهای اخیر روند بسیار خوبی را در کسب درآمد و سودآوری طی کردهاند. تخمین زده میشود درآمد این شرکتها تا پایان سال جاری به بیش از 350 هزار میلیارد تومان و سودآوری آنها نیز 150 هزار میلیارد تومان برسد. اگر درآمدهای سال جاری را به سود انباشته شرکتهای بزرگ در سالهای گذشته اضافه کنیم، به ارقام بسیار قابل توجهی خواهیم رسید که در صورت استفاده صحیح از این منابع، بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور حل خواهد شد.
توسعه فراگیر در بخش معدن، مستلزم یک نگاه همهجانبه است
حسن تدبیر
شرکتهای بزرگ حوزه معدن و صنایع معدنی در سالهای اخیر روند بسیار خوبی را در کسب درآمد و سودآوری طی کردهاند. تخمین زده میشود درآمد این شرکتها تا پایان سال جاری به بیش از ۳۵۰ هزار میلیارد تومان و سودآوری آنها نیز ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برسد. اگر درآمدهای سال جاری را به سود انباشته شرکتهای بزرگ در سالهای گذشته اضافه کنیم، به ارقام بسیار قابل توجهی خواهیم رسید که در صورت استفاده صحیح از این منابع، بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور حل خواهد شد.
به طور حتم یکی از راههای رشد اقتصادی پایدار، جذب سرمایهگذاری در جهت تولید و ایجاد اشتغال است. از این رو، دولتها به دنبال جذب سرمایهگذاری با ارائه تسهیلات و معافیتها هستند. پیشتر در کشور ما، اغلب سرمایهگذاریهای صنعتی دولتی بودند و با توجه به این موضوع، اغلب سرمایهگذاریها به سرانجام نمیرسیدند زیرا مهمترین هدف دولت از سرمایهگذاری، ایجاد اشتغال و رفع بیکاری بود و به پارامترهای اقتصادی سرمایهگذاریها به ویژه سودآوری توجه چندانی نداشت. با تغییر رویکرد دولت در سالهای اخیر و کاهش سرمایهگذاریهای دولتی، بخش خصوصی متولی سرمایهگذاری در صنعت شد اما این بخش باز هم به ویژه برای تامین مالی از بانکها، به دولت وابسته بود و اغلب سرمایهگذارانی که از بانک تسهیلات اخذ کردند، به دلیل عدم توانایی در بازپرداخت اقساط وام، با شکست مواجه شدند. به مسائل یاد شده باید برخی قوانین و مقررات دست و پاگیر به ویژه در حوزه تجارت و مالیات را اضافه کرد. همچنین عدم اطلاع از قوانین بینالمللی سرمایهگذاری خارجی و مسائل بانکی نیز موانع مهمی در زمینه سرمایهگذاری خارجی بودند. هر چند که تحریمها در سالهای اخیر به عنوان مهمترین موانع سرمایهگذاری خارجی مطرح شدهاند اما شرایط اقتصادی نامتوازن به ویژه افزایش نرخ ارز و تورم نیز در این سالها موجب شده بسیاری از پروژهها از اقتصادی بودن خارج شوند و سرمایهگذار نتواند با قیمتهای جدید، سرمایهگذاری و ساخت پروژه را ادامه دهد. متاسفانه دوره ساخت بسیاری از پروژههای صنعتی بنا به دلایل یاد شده طولانی شد و حتی بسیاری نیز کنار گذاشته شدند. خودتحریمیهایی که بعضی از سازمانها و دولتمردان هم در حوزه سیاستگذاری و هم در حوزه اجرا برای سرمایهگذاران به وجود آوردند، به مراتب بیش از تحریمها بر سرمایهگذاریها تاثیر منفی داشت و به همین دلیل شاهد کاهش سرمایهگذاریهای صنعتی به ویژه در حوزه مگاپروژهها بودیم.
در حال حاضر، قوانین و مقررات سرمایهگذاری به ویژه در حوزه پولی و بانکی به گونهای است که حتی اگر تحریمها برداشته شوند، بسیاری از بانکها به دلیل مشکلات مالی، قادر به ارائه تسهیلات مالی سنگین به ویژه برای مگاپروژهها نیستند و سرمایهگذاران نمیتوانند در حجم بالایی تسهیلات از بانک اخذ کنند. علاوهبراین، سرمایهگذاری در پروژههای کلان بلندمدت است و برخی از بانکها نمیتوانند ریسک زمان پروژه را بپذیرند. از این رو، با ابتکار شرکتهای بزرگ حوزه معدن و صنایع معدنی، سودهای انباشته و کسب شده این شرکتها قرار است صرف سرمایهگذاریهای جدید و اجرای ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی شود. تخمین زده میشود حجم این سرمایهگذاریها به ۱۹میلیارد دلار معادل ۵۰۰ هزار میلیارد تومان برسد. قطعا این حجم از سرمایهگذاری در کوتاهمدت توسط دولت یا حتی جذب سرمایه خارجی غیر قابل انجام است و شرکتهای بزرگ پیشگام این سرمایهگذاری شدهاند.
یکی از مهمترین اقداماتی که در رابطه با سرمایهگذاری شرکتهای بزرگ باید صورت گیرد، تسهیل صدور مجوز از سوی سازمانهای مرتبط است. سرعت صدور مجوز از سوی نهادهای ذیربط میتواند سرعت اجرای پروژهها را دوچندان کند. همچنین با توجه به تامین نقدینگی اجرای پروژهها از محل سود شرکتها، ضروری است صدور ضمانتنامههای بانکی سرعت بیشتری یابد و حتی برخی قوانین بانکی در این زمینه تغییر یابند. از سوی دیگر، خود شرکتها نیز باید برای اجرای پروژههای خود، با دقت همه پارامترهای اقتصادی ازجمله سودآوری را در نظر بگیرند. زمان اجرای پروژه، مکان اجرا، تامینکنندگان قطعات، ماشینآلات و دستگاهها، فراهم شدن زیرساختهای اساسی مانند برق، گاز، آب، راههای دسترسی و… از دیگر نکاتی است که باید هم توسط دولت و هم توسط تولیدکنندگان به دقت مورد بررسی قرار گیرد. همچنین آمایش سرزمینی دقیق با توجه به پتانسیلها و امکانات هر استان حائز اهمیت است. شرایط داخلی به ویژه وضعیت بازار در حوزه نیز باید در سرمایهگذاریها مد نظر قرار گیرد. اگر در سرمایهگذاری برای تولید محصولی خاص، نیاز داخلی کمتر از تولید باشد، باید از هماکنون اقدامات اولیه در جهت بازارسازیها و بازاریابیها برای آن محصول هم در داخل و هم در دیگر کشورها انجام شود. ضمن اینکه بعضی طرحها به مواد اولیه نیاز دارند که باید برای این موضوع نیز از الان چارهاندیشی صورت گیرد.
اگر طرحهای در حال اجرا به بهرهبرداری برسند، قطعا تحول بسیار عظیمی هم در تولید و هم در اقتصاد کشور ایجاد خواهند کرد. همچنین مردم هر منطقه از این طرحها با اشتغال مستقیم و غیر مستقیم منتفع خواهند شد. با این حال، بیگدار به آب زدن شرکتها در سرمایهگذاریها و اجرای پروژههای تکراری بیحاصل، تنها باعث هدررفت منابع میشود و سرمایهگذاری را به شکست منتج خواهد کرد. همچنان که بسیاری از طرحها با چنین سرنوشتی مواجه شدند و دهها هزار طرح نیمهتمام رها شدند. با این حال، حسن تدبیر در اجرای این طرحها میتواند به ایجاد ثروت برای سهامداران آن و مردم بینجامد و در مقابل، سوءتدبیر تنها باعث از بین رفتن سرمایهها خواهد شد.
یادداشت: کارشناس فلزاتآنلاین
در راستای حمایت از اقتصاد انجام خواهد شد؛
در بیست و هفتمین همایش (IMI-100) محقق شد؛
فشار تحریم بر غولهای چینی؛
در دیدار با استاندار خراسان جنوبی مطرح شد؛
با راهبری ایمیدرو محقق شد؛
رئیس هیئت عامل ایمیدرو مطرح کرد:
علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در گفتوگو با «فلزاتآنلاین»:
علی خطیبی، مدیرعامل شرکت راهسازی و معدنی مبین در گفتوگو با «فلزاتآنلاین»:
محمدهادی صادق، مدیر امور بازرگانی هلدینگ میدکو در گفتوگو با «فلزات آنلاین»:
محمدحسین بصیری، مدیرعامل شرکت گسترش صنایع و معادن ماهان در گفتوگو با «فلزات آنلاین»:
علیرضا ضیایی، مدیرعامل شرکت کاوند نهان زمین در گفتوگو با «فلزات آنلاین»:
مدیر فرآوری شرکت سنگآهن گهرزمین مطرح کرد:
محمدحسين بصيری، کارشناس بخش معدن و صنايع معدنی طی یادداشتی در «فلزاتآنلاین» نوشت:
مهری عليدوستی، مديرعامل شرکت آتورپات مديا طی یادداشتی در «فلزاتآنلاین» نوشت:
جاویدان حاجیآقا محسنی، عضو هیئت مدیره شرکت فولاد شاهرود طی یادداشتی در «فلزاتآنلاین» نوشت:
آینده فلزات در ایران چگونه است؟
عباس ابراهیمی، مدیرعامل شرکت آلیاژسازان کرج طی یادداشتی در «فلزاتانلاین» مطرح کرد:
احمد عروجی،مدیرعامل شرکت گیلراد شمال طی یادداشتی در «فلزاتآنلاین» نوشت:
طی ماههای اخیر صورت پذیرفت؛
تا سال ۲۰۵۰ میلادی،
«فلزاتآنلاین» بررسی کرد:
«فلزاتآنلاین» بررسی کرد:
در سال 1402 تحقق پیدا کرد؛
یک استراتژی سودآور؛
در سال گذشته میلادی،
«فلزاتآنلاین» بررسی کرد:
«فلزاتآنلاین» گزارش میکند:
«فلزاتآنلاین» گزارش کرد:
با هدف افزایش نقش بخش معدن در رشد اقتصادی کشور صورت پذیرفت؛
جانجا؛ حرکتی در جهت شکوفایی اقتصادی سیستان و بلوچستان
اینفوگرافیک شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات؛
اینفوگرافیک شرکت سنگ آهن مرکزی ایران؛
نگاهی به شرکت معدنی و صنعتی چادرملو؛
نگاهی به شرکت مادر تخصصی توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه؛
نگاهی به «کجاد»؛
شاخصهای قیمتی فلزات آنلاین
شمش آلومینیوم
فلزات آنلاین
1403/11/1
237679
ورق برنجی
فلزات آنلاین
1403/11/1
665606
ورق مسی
فلزات آنلاین
1403/11/1
1092273
لوله مسی
فلزات آنلاین
1403/11/1
3548585
بیلت فولادی
فلزات آنلاین
1403/11/1
24598
آهن اسفنجی
فلزات آنلاین
1403/11/1
14031
ورق گرم اسیدشویی
فلزات آنلاین
1403/11/1
41198
لوله بدون درز
فلزات آنلاین
1403/11/1
48908
لوله اسپیرال
فلزات آنلاین
1403/11/1
44236
لوله درز مستقیم
فلزات آنلاین
1403/11/1
42676
تیرآهن
فلزات آنلاین
1403/11/1
30908
ناودانی
فلزات آنلاین
1403/11/1
30523
نبشی
فلزات آنلاین
1403/11/1
29443
پروفیل
فلزات آنلاین
1403/11/1
38984
ورق گرم
فلزات آنلاین
1403/11/1
37329
ورق رنگی
فلزات آنلاین
1403/11/1
60860
میلگرد آجدار
فلزات آنلاین
1403/11/1
28415
ورق سرد
فلزات آنلاین
1403/11/1
43327
ورق گالوانیزه
فلزات آنلاین
1403/11/1
48261
طلای ۱۸ عیار
فلزات آنلاین
1403/11/1
5247800