مدیر فروشگاه آلومینیوم پریزن با بیان اینکه قیمت ورق آلومینیوم نسبت به ۸ ماه گذشته ۴ برابر افزایش یافته است، گفت: اردیبهشت ۱۳۹۷، قیمت هر کیلوگرم ورق آلومینیوم حدود ۱۰ هزار تومان بود، اما در حال حاضر قیمت آن به ۴۰هزار تومان رسیده است.
«اصغر پریزن» در گفتگو با «فلزاتآنلاین» با اظهار اینکه بازار ورق آلومینیوم در اختیار تعداد کمی از فعالان این حوزه قرار دارد، افزود: این چند نفر، با فروش محصولات به زیر قیمت، همه بازار آلومینیوم را در اختیار خود گرفتهاند و موجب کسادی بازار سایر فعالان ورق آلومینیوم و حتی تعطیلی برخی از آنها شدهاند.
وی برای روشنتر شدن مسئله، به شمش آلومینیوم درجه یک شرکت تولیدی ایرالکو اشاره کرد و توضیح داد: قیمت شمش آلومینیوم درجه یک کارخانه ایرالکو و همچنین دستمزد تبدیل آن به ورق در کارخانه، مشخص است و به دست ما که میرسد، درصد کمی به قیمت آن اضافه میکنیم و در بازار میفروشیم.
برخیها شمش ضایعاتی عراقی را با شمش ایرالکو و المهدی مخلوط میکنند
پریزن با بیان اینکه معلوم نیست این افراد معدود در بازار ورق آلومینیوم، چه نوع شمشی را استفاده میکنند که با نورد و سایر مسائل، ورق آن را دو تا سه هزار تومان زیر قیمت به فروش میرسانند، گفت: برخی از دلالان ورق آلومینیوم، شمش المهدی یا ایرالکو را با شمش ضایعاتی عراقی مخلوط و به صورت کارمزدی، سفارش ساخت ورق آلومینیوم را میدهند، اما در صورت آنالیز شدن این محصولات، میزان انحرافش از استاندارد مشخص خواهد شد.
وی ادامه داد: آنها این ورقهای آلومینیومی را زیر قیمت کارخانه به فروش میرسانند، اما کارخانههای تولیدکننده ورق، تولید کارمزدی ورق اینچنینی را تکذیب میکنند.
مدیرعامل فروشگاه آلومینیوم پریزن که از سال ۱۳۳۸در حوزه آلومینیوم فعالیت دارد و اکنون نیز آبکاری، آنادایز و رنگ کردن آلومینیوم را در کارگاه خود انجام میدهد، تصریح کرد: در حال حاضر بازار در رکود به سر میبرد و حتی سفارشی هم نمیتوانیم کار کنیم زیرا به دلیل افزایش قیمتها، مشتری و متقاضی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه در گذشته مشتریانی داشتیم که هر کدام در ماه ۲ تن محصول خریداری میکردند، اما اکنون در سال یک تن هم نمیخرند، اظهارداشت: آنها برای مثال کیلویی ۱۰ هزار تومان قرارداد خرید با ما منعقد کردهاند، اما به دلیل افزایش قیمتها نمیتوانیم به تعهدات خود با قیمت توافق شده در قراردادها عمل کنیم بنابراین قراردادهای مذکور باید فسخ شده و مجددا شرایط جدید مذاکره و توافق شود که خود این مسئله مشکلاتی را ایجاد کرده است.
پریزن با بیان اینکه تاکنون جلسات زیادی با مسئولان امر برگزار و پیشنهادات زیادی نیز به آن داده شده است اما هیچ تاثیری نداشتهاند، گفت: ما از مسئولان تصمیمگیر خواهان داشتن اتحادیه قویتری هستیم تا توزیع شمش آلومینیوم در اختیار خودمان باشد و اتحادیه آن را توزیع کند تا بدین ترتیب جلوی باندبازیها و انحصار گرفته شود.
واردات ورق آلومینیوم ممنوع شده است
وی همچنین در توضیح وضعیت واردات ورق آلومینیوم نیز با بیان اینکه خود از واردکنندگان ورق آلومینیوم از چین بوده است، توضیح داد: کیفیت و بستهبندی ورقهای آلومینیوم کارخانههای چینی بسیار خوب بود، ضمن اینکه ورق را با هر استانداری که سفارش میدادیم، تولید میکرد.
به گفته پریزن تولیدکنندگان داخلی هرگونه که دوست داشته باشند، ورق آلومینیوم را تولید میکنند، ضمن اینکه تولیدات خود را به آن چند نفر مشخص میفروشند که همین مسئله موجب ورشگستگی افراد زیادی شده است.
البته وی این نکته را نیز یادآور شد: دولت واردات ورق آلومینیوم را به دلیل تولید این محصول در داخل کشور، ممنوع کرده است.
مدیر فروشگاه آلومینیوم پریزن تاکید کرد: واردات غیراصولی ورق آلومینیوم و سیاستهای اشتباهی که کارخانهها در پیش گرفتند، موجب بروز مشکلات فراوانی شده است.
وی در توضیح این مسئله با بیان اینکه کارخانه، ورق آلومینیوم را کیلویی ۱۰هزار تومان میفروخت و ما نیز با ۲۰۰ تا ۳۰۰ تومان سود، آن را به مصرفکننده میفروختیم، تصریح کرد: این بین عدهای با افزایش میزان تناژ خرید خود، از کارخانه تخفیف میگرفتند و ورق آلومینیوم خریداری شده را انبار میکردند؛ بدین ترتیب ورق آلومینیوم را به قیمت مثلا ۹هزار تومان از کارخانه میخریدند و به قیمت ۹هزار و ۹۰۰ تومان در بازار میفروختند که این امر موجب کسادی بازار دیگران شد.
پریزن با تاکید بر اینکه این اقدام خلاف اصول تجارت است، گفت: در گذشته اگر فردی ورق آلومینیوم را از کارخانه میخرید باید با اندکی افزایش قیمت، آن را در بازار میفروخت تا کارخانه با مشکل روبهرو نشود اما چون نظارتی وجود ندارد، درگیر چنین مسائلی شدهایم.
این فعال در حوزه ورق آلومینیوم با بیان اینکه با این روال اشتباه، تعدادی از کارخانهها ورشکست شدهاند، تصریح کرد: برای نمونه آلومینیوم پارس از حوزه ورق خارج شده و به تولید فویل پرداخته است و ۲ شرکت اصلی باقیمانده نیز همه چشم امیدشان به افرادی است که به صورت عمده خرید میکنند.
وی ادامه داد: هرچند معاملات کاهش یافته است، اما مشکل اصلی این است که همین میزان معاملات موجود نیز فقط توسط این افراد خاص انجام میشود.
رنج تغییر قیمت ورق آلومینیوم ۲ تا ۳هزار تومان است
پریزن همچنین درباره تاثیر آلیاژ و ضخامت در قیمت ورقهای آلومینیومی نیز اظهارداشت: آلیاژ ۱۲۰۰ که درجه یک محسوب میشود، نسبت به آلیاژهای ضعیفتر ۲هزار تومان اختلاف قیمت دارد؛ همچنین ضخامت ۰٫۳ تا ۰٫۶، ۷۰۰ تومان و ورق آجدار نیز کیلویی هزار تومان گرانتر است. به گفته وی به طورکلی رنج تغییر قیمتهای ورق آلومینیوم ۲ تا ۳ هزار تومان است.
مدیر فروشگاه آلومینیوم پریزن همچنین درباره قیمت ضایعات آلومینیوم نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر ضایعات آلومینیوم کیلویی ۲۵هزار تومان است، در حالی که سال ۱۳۹۱ قیمت ورق آلومینیوم کیلویی ۳هزار تومان بود که تا سال ۹۵ به ۱۰هزار تومان رسید و از سال گذشته به طور ناگهانی افزایش یافته است.
پریزن درباره مصارف ورق آلومینیوم نیز توضیح داد: ورق آلومینیوم در سقف و سقف کاذب، در و پنجره، نمای ساختمان، سردخانه یخچال، ظروف، رکابی و صندوق اتوبوسها، جعبهسازی و ارتوپدی و کرکرههای سولهها و جعبهسازی استفاده میشود. وی در تکمیل توضیح خود با بیان اینکه بیشتر جعبهسازان ورشکست شدهاند و مصرف در این بخش بسیار کاهش یافته است، اضافه کرد: همچنین ارتوپدیها نیز دیگر از ورق آلومینیوم در ساخت کمربندهای نگهدارند مهرهها استفاده نمیکنند و به نظر میرسد که به سمت مصرف پلاستیکهای سخت رفتهاند.
کاربرد زیاد ورق آلومینیوم در صنایع پتروشیمی
پریزن همچنین با اظهار اینکه ورق آلومینیوم در صنایع پتروشیمی کاربرد بسیار زیادی دارد، تاکید کرد: ورق آلومینیوم در برابر رطوبت مواد، مقاومت بهتری نسبت به گالوانیزه دارد و تا ۶۰ سال نیز دوام میآورد؛ همچنین ضایعات آن نیز ارزش اقتصادی قابل توجهی دارد.
به گفته وی، ایران خودرو نیز یکی از اصلیترین مصرفکنندگان ورق آلومینیوم به شمار میرود که از آلومینیوم ۲ میل سخت برای تولید سپر استفاده میکند و حتی مستقیم از اسپانیا اقدام به واردات ورق آلومینیوم میکرد.