رئیس طراحی و مهندسی پروژههای آهنسازی «فولاد» گفت: احداث خط سوم خردایش با ظرفیت دو میلیون تن در سال به منظور کاهش وابستگی به سنگآهن نرمه خریداری شد و ایجاد امکان استفاده از خط مجزا برای بهبود کیفیت سنگآهن ورودی و تطابق آن با استانداردهای خط تولید گندلهسازی در اولویت قرار گرفته است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه، با توجه به اهمیت حیاتی کیفیت گندله در فرایند تولید احیا مستقیم و تاثیر آن بر کیفیت ذوب و مصرف انرژی در خط تولید فولاد مبارکه، همواره تلاش شده است تا با بهینهسازی فرایند و رفع محدودیتهای موجود در خط گندلهسازی، گندلهای با کیفیت مطلوب و استاندارد تولید شود. به همین منظور، پروژه احداث خط سوم خردایش واحد گندلهسازی وارد فاز اجرا شده است.
یکی از عوامل تاثیرگذار بر کیفیت گندله، ویژگیهای سنگآهن از جمله دانهبندی، سطح مخصوص (بلین) و شکل ذرات آن است. براساس طراحی اولیه واحد گندلهسازی، مواد اولیه شامل ۶۰ درصد کنسانتره سنگآهن نرمه و ۴۰ درصد کنسانتره سنگآهن زبره است که به وسیله خطوط نوار نقاله مجزا وارد خط تولید میشود.
بخش نرمه که دارای مشخصات مناسب برای تولید گندله شامل دانهبندی زیر ۴۵ میکرون و بلین بین یک هزار و ۷۰۰ تا یک هزار و ۹۰۰ سانتیمتر مربع بر کیلوگرم است، به طور مستقیم وارد خط تولید میشود اما بخش زبره که دانهبندی درشتتر و بلین پایینتری دارد، ابتدا وارد دو خط خردایش موجود شده و به نرمه تبدیل میشود.
محسن صفرپور، رئیس طراحی و مهندسی پروژههای آهنسازی شرکت فولاد مبارکه با توجه به محدودیتهای تامین سنگآهن از منابع پیشین و کیفیت نامناسب دانهبندی منابع جدید، به ویژه در بخش سنگآهن نرمه، تولید گندله با کیفیت مطلوب با چالشهایی روبهرو شده است. در فاز اول، به منظور بهبود کیفیت سنگآهن نرمه، یک دستگاه رولر پرس به همراه مخازن و تجهیزات جنبی در مسیر ورودی نرمه طراحی و نصب شد.
وی در ادامه با بیان اینکه با عبور ۵۰ درصد ظرفیت نرمه از این مسیر، شاخصهای دانهبندی و بلین به سطح قابلقبولی رسید اما به دلیل افت مستمر کیفیت سنگآهن نرمه ورودی، دستیابی به کیفیت مطلوب روزبهروز دشوارتر میشد، ادامه داد: در همین راستا، احداث خط جدید خردایش با ظرفیت دو میلیون تن در سال به منظور کاهش وابستگی به سنگآهن نرمه خریداری شد و ایجاد امکان استفاده از خط مجزا برای بهبود کیفیت سنگآهن ورودی و تطابق آن با استانداردهای خط تولید گندلهسازی در اولویت قرار گرفت.
رئیس طراحی و مهندسی پروژههای آهنسازی شرکت فولاد مبارکه مطرح کرد: به دنبال این تصمیم، طرح اولیه و شرایط فنی قرارداد تهیه و پس از برگزاری مناقصه، پیمانکار اجرایی انتخاب شد. از تجهیزات اصلی که در طرح خردایش در نظر گرفته شد، میتوان به خطوط نوار نقاله ورودی اصلی، مخزن ذخیره اول، روتاری درایر، ایر کلاسیفایر، آسیاب خشک گلولهای، سرند ضایعات و محصول، میکسر، اتاق برق جدید، سیستم کنترل و اتوماسیون، تجهیزات اندازهگیری و نمونهگیری اشاره کرد.
صفرپور برخی از نکات کلیدی را که در مطالعات نیازسنجی، امکانسنجی و تدوین شرایط فنی این پروژه مدنظر قرار گرفتند، چنین برشمرد: عمر بالای آسیابهای فعلی و بروز عیوب اساسی در تجهیزات که احتمال توقفات غیرمنتظره در سالهای آینده را افزایش میدهد؛ نیاز به استفاده از تکنولوژیهای جدید با راندمان تولید بیشتر و مصرف انرژی کمتر، به ویژه با توجه به راندمان پایین برخی از تجهیزات فعلی مانند کلاسیفایرهای نسل اول؛ تولید سنگآهن نرمه با کیفیتی بهتر از سنگآهن نرمه خریداری شده از معادن؛ پیشبینی درایر جهت حذف رطوبت سنگآهن و افزایش راندمان آسیاب که تاثیر مستقیمی بر بهبود عملکرد خردایش و کیفیت محصول نهایی دارد؛ در نظر گرفتن میکسر با تکنولوژی روز و سیستم اتوماتیک سنجش رطوبت برای دستیابی به کنسانتره نرمه با رطوبت یکنواخت و همگن که موجب بهبود فرایند گندلهسازی و افزایش کیفیت گندله تولیدی میشود؛ جداسازی ذرات زیر ۴۵ میکرون همراه زبره ورودی که در سالهای اخیر به بالای ۴۰ درصد رسیده است، بهمنظور جلوگیری از ورود به آسیاب و کاهش ظرفیت مفید آن. ورود این ذرات ریز و نرمه به آسیاب، علاوه بر مصرف انرژی بیشتر، موجب تولید ذرات زیر ۲۰ میکرون در نرمه میشود که کیفیت گندله تولیدی را کاهش میدهد.
صفرپور در پایان از زحمات و تلاشهای ارزشمند همکاران در معاونت توسعه، مهندسی کارخانه، ناحیه آهنسازی، قراردادهای خرید، خرید مواد مصرفی و معاونت معدن که در انجام مطالعات و پیشبرد این پروژه تا مرحله اجرا همکاری داشتهاند، صمیمانه قدردانی کرد.
انتهای پیام//