شماری از سران کشورهای حاضر در اجلاس جهانی انرژیهای تجدیدپذیر، خواستار افزایش حجم سرمایهگذاریها در این بخش برای مقابله با تغییرات اقلیمی شدند. در مقابل، برخی از رهبران کشورهای در حال توسعه اعلام کردند که به منظور گذار به انرژیهای تجدیدپذیر نیازمند حمایتهای مالی هستند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، ویلیام روتو، رئیسجمهور کنیا در حین سخنرانی خود در اجلاس جهانی انرژیهای تجدیدپذیر، بر موضوع سرمایهگذاری در انرژیهای تجدیدپذیر در آفریقا به عنوان بخشی از تعهد جهانی ارائه شده در کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۳ تاکید کرد که در آن بر افزایش سه برابری ظرفیت تولید انرژی پاک تا سال ۲۰۳۰ اشاره شده بود.
وی در حاشیه این اجلاس عنوان کرد: آفریقا با وجود داشتن ۶۰ درصد از منابع مورد نیاز به منظور توسعه انرژیهای خورشیدی در جهان، کمتر از ۵۰ درصد از حجم سرمایهگذاریهای جهانی در بخش انرژیهای تجدیدپذیر را به خود اختصاص داده است.
به گفته رئیسجمهور کنیا، قاره آفریقا غنی از نظر منابع مورد نیاز برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است اما به دلیل هزینه بالای راهاندازی سیستمهای مرتبط با این نوع از انرژیها و دسترسی محدود به برخی از آنها، همیشه نمیتوان به این منابع متکی بود.
میا موتلی، نخست وزیر کشور باربادوس حاضر در اجلاس مذکور مطرح کرد: یارانههای اختصاص داده شده به سوختهای فسیلی از یارانههای پرداختی به بخش انرژیهای تجدیدپذیر بیشتر است و این امر باعث میشود که توسعه پروژههای مبتنی بر انرژیهای پاک برای کشورهای کوچکتر هزینه بسیار بالایی به همراه داشته باشد.
به گفته وی، در حال حاضر کشورهای کوچکتر با این واقعیت که هزینه تولید انرژیهای تجدیدپذیر احتمالا بیشتر از هزینه تولید سوختهای فسیلی است، روبهرو هستند.
گزارشهای اخیر از جمله گزارش آژانس بینالمللی انرژی، حاکی از آن است که طرح پیشنهادی افزایش ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر در جهان تا پایان سال ۲۰۳۰ امکانپذیر و قابلدسترس خواهد بود.
طبق متن گزارش مذکور، دستیابی به این هدفگذاری مستلزم تدوین قوانین جامعی در راستای صدور مجوز راهاندازی پروژههای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر و همچنین تخصیص سرمایه به منظور تسریع گذار به انرژیهای پاک و افزایش حجم سرمایهگذاریها در بخش سیستمهای ذخیرهسازی باتری است.
نماینده کشور آذربایجان حاضر در اجلاس مذکور که البته میزبانی کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد ۲۰۲۹ که در ماه نوامبر سال ۲۰۲۴ برگزار میشود را بر عهده دارد، خاطرنشان کرد: این کشور در حال برنامهریزی برای ایجاد یک تعهد جدید و مشترک جهانی میان کشورها در خصوص افزایش ۶ برابری حجم ذخیرهسازی برق تولیدی است.
پیش از برگزاری اجلاس جهانی انرژیهای تجدیدپذیر، ائتلافی از برخی از بزرگترین شرکتها و موسسات مالی جهان به نام «Mission 2025» از دولتها درخواست کردند سیاستگذاریهایی را تدوین کنند که امکان دسترسی به سرمایهگذاری حدود یک تریلیون دلاری را تا سال ۲۰۳۰ فراهم خواهد کرد.
این سیاستگذاریها شامل تعیین ظرفیت تولید جدید انرژیهای تجدیدپذیر، ارائه اعتبارات مالیاتی و ثبت قراردادهای بلندمدت تولید برق از انرژیهای پاک است که موجب ترغیب به افزایش سرمایهگذاریها خواهد شد.
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در حین آخرین سخنرانی خود در مورد تغییرات اقلیمی در اجلاس مذکور از امضای قانون مرتبط با تغییرات اقلیمی با حجم سرمایهگذاری ۳۶۹ میلیارد دلاری خبر داد. علاوهبراین، وی به دستاوردهای ایجاد شده از جمله ترغیب به سرمایهگذاری در بخش فناوری و ایجاد صدها هزار شغل پس از ابلاغ قانون کاهش تورم آمریکا (IRA) در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد.
بایدن در ادامه تاکید کرد: شرکتهای خصوصی متعهد شدهاند که بیش از یک تریلیون دلار سرمایهگذاری به بخش تولید برق از انرژیهای پاک اختصاص دهند.
علاوهبراین، برخی از شرکتها و سرمایهگذاران در نظر دارند از فناوریهای هوش مصنوعی به عنوان روشی که موجب ارتقای جایگاه انرژیهای تجدیدپذیر در جهان خواهد شد، استفاده کنند. با این حال، نمیتوان نگرانیها در خصوص مراکز داده مرتبط با هوش مصنوعی که انرژی بسیار زیادی مصرف میکنند را نادیده گرفت.
آندرس گلوسکی، مدیر اجرایی شرکت «AES Corporation» در پایان به تاثیر مثبت هوش مصنوعی بر رفع مشکل کمبود نیروی کار و مدیریت روند تقاضا به عنوان مزایای استفاده از این فناوری اشاره کرد و گفت: عملکرد هوش مصنوعی به مثابه عملکرد یک شمشیر دولبه خواهد بود.
انتهای پیام//