مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در مورد واردات ورقهای فولادی، گفت: واردات ورقهای معمولی صرفه اقتصادی ندارد و عموما انجام نمیشود و تنها ورقهای خاص مثل ورقهای سیلیسیمدار که در داخل کشور امکان تولید آن فراهم نیست را وارد میکنند.
سیدحسن موسوی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، درباره ورقهای مورد استفاده در تولید موتورها، اظهار داشت: برای ساخت موتور از ورقهای روغنی ایرانی که عموما توسط شرکت فولاد مبارکه توزیع میشود و ضخامت یک، ۱٫۲۵ و دو میلیمتر دارند، استفاده میکنیم البته برای تولید موتورهای هستهای باید از ورقهایی با ضخامت ۰٫۶ و گرید ST12 استفاده کنیم.
وی با اشاره به سابقه فعالیت این شرکت در زمینه تولید موتورها، بیان کرد: حدود ۱۰ سال است که در حوزه تولید موتور فعالیت میکنیم و تمایلی به واردات ورق الکتریکی یا روغنی از سایر کشورهای تولیدکننده ورق فولادی نداریم؛ زیرا محصــولات وارداتــی کیفیـــت پایینتری نسبت به تولیدات داخلی دارند و امکان استفاده از آنها برای ما وجود نداشت. همچنین به خاطر مشکلاتی که در زمینه واردات با آن مواجه هستیم، ترجیح میدهیم تنها از محصولات تولید داخلی استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت تصریح کرد: تاریخ انقضای ورقهای خریداری شده، ۶ ماه است و پس از اتمام این مدت، نمیتوان از آن ورقها برای تولید موتور استفاده کرد. به همین خاطر، با توجه به طولانی بودن پروسه واردات، ممکن است ورقهای روغنی بعد از تاریخ انقضا به دست ما برسد.
موسوی خاطرنشان کرد: به این ترتیب، شرکت در ۹۹ درصد موارد ترجیح میدهد که از ورقهای تولید شده در داخل کشور که توسط شرکت فولاد مبارکه عرضه میشود، استفاده کند و علت اصلی عدم تمایل به واردات ورقهای الکتریکی، زمانبر بودن پروسه واردات است.
فولاد مبارکه، قطب ورقهای فولادی کشور
وی در مورد شرکتهای تولیدکننده ورق در کشور، توضیح داد: فولاد مبارکه بزرگترین و فعالترین شرکت در زمینه تولید ورق است اما در چند سال اخیر، شرکت فولاد غرب آسیا و فولاد یزد نیز به تولیدکنندگان ورق فولادی در کشور اضافه شدهاند.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در مورد تفاوتهای ورقهای تولیدی فولاد مبارکه با سایر شرکتهای فعال در این زمینه، عنوان کرد: تفاوت اصلی ورقهای تولیدی فولاد مبارکـــه در قیمتگذاری این شرکت است. فولاد مبارکه چون به صورت عمده این ورقها را تولید میکند، با قیمت کمتری نسبت به سایر تولیدکننـــدگان، آن را در بــازار عرضـــه میکنـــد. به همین خاطر، خرید این محصول از شرکت فولاد مبارکه برای ما مقرون به صرفهتر است.
موسوی افزود: سایر شرکتهای فعال، ورق فولادی دو میلیمتر را از شرکت فولاد مبارکه خریداری و با انجام فرآیند فیزیکی، آن را به ورق ۰٫۶ میلیمتر تبدیل میکند. شرکت فولاد مبارکه نیز به صورت سفارشی ورقهای با ضخامت پایین را نیز تولید میکند و مشکلی در این زمینه ندارد.
ورقهای اعوجاجدار میزان ضایعات را افزایش میدهد
وی در مورد برخی مشکلات ورقهای تولید شده در داخل کشور، توضیح داد: یکی از مشکلاتی که در سالهای گذشته با آن مواجه بودیم و تبدیل به یکی از معضلات فعالیت ما شده بود، مربوط به موضوع اعوجاج ورقهای تولید شده در داخل کشور میشد که البته در حال حاضر، این مشکل تا حد بسیار زیادی برطرف شده است.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در ادامه خاطرنشان کرد: با اینکه اعوجاجی که ورقهای فولادی دارند مشکلی در زمینه جریان مغناطیسی ایجاد نمیکند اما طی فرآیند تولید، بیشترین تلفات و خسارات را به بار میآورد. ورقهای فولادی به صورت پیوسته در داخل قالب و در دستگاه پرس قرار میگیرد و اگر این ورقها اعوجاجی داشته باشد، کل فرآیند تولید، باطل شده و خسارات زیادی به شرکت وارد میشود.
موسوی در ادامه تصریح کرد: زمانی که ورقها ضرب خوردگی یا اعوجاج داشته باشند، ضایعات خط تولید افزایش مییابد. زمانی که ورق فولادی کیفیت لازم را نداشته باشد، باید پروسه تولید را متوقف کنیم و ورق را از دستگاه بیرون بیاوریم که این فرآیند علاوه بر از بین رفتن مواد اولیه، زمانبر نیز هست و حتی ممکن است قالب را نیز از بین ببرد.
ورق تولید داخل، سیلیسیم ندارد
وی در خصوص تفاوت ورقهای تولید داخل با ورقهای الکتریکی وارداتی، بیان کرد: ورقهای تولید داخل، ورقهای معمولی هستند که سیلیسیم ندارند. به همین جهت، ظرفیت انتقال جریان مغناطیسی اینگونه ورقها، کمتر از ورقهای سیلیسیمدار است، لذا باید از طرق دیگری راهی برای انتقال جریان مغناطیسی پیدا کرد.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در ادامه خاطرنشان کرد: در موتورهای تولید شـــده در سایـــر کشـــورها، از ورقهــــــای سیلیسیمدار استفاده میشـــود کـــه انتقـــال جریان مغناطیسی در آن ورقها بهتــــر انجام میشـــود امـــا چون ورقهای الکتریکی در داخل کشور تولید نمیشود و واردات آنها نیز نیاز به سرمایه بسیــــار زیادی دارد، ورقهای دیگری را جایگزین کردهایم.
موسوی در خصوص استفاده از ورقهای ST12، بیان کرد: ورقهای ST12 و کششی در کشور، جایگزین ورقهای سیلیسیمدار شده است و به همین خاطر، تولیدکنندگان مجبور میشوند که سیمپیچی بهتری استفاده کنند تا بتوانند به خاصیت مغناطیسی مطلوب خود، برسند.
با انجام تغییراتی به کیفیت مطلوب میرسیم
وی درخصوص رسیدن به کیفیت مطلوب در تولید موتورها، اظهار کرد: برای اینکه کمبود مواد اولیه را جبران کنیم، از راههای کاربردی دیگری استفاده میکنیم تا به کیفیت مطلوب برسیم. به طور طبیعی، مشتری محصولی که کیفیت پایینی داشته باشد را خریداری نمیکند و ما باید طبق استاندارد، محصولات را تولید و عرضه کنیم.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در مورد استانداردهای لازم، توضیح داد: مشتری گزارش آزمون را در اختیار ما قرار میدهد و ما باید طبق آن، محصولات سفارش داده شده را تولید کنیم. پارامترهایی که باید در این خصوص، مدنظر قرار دهیم، شامل دور آمپر، تستهای محیطی، عملکرد در دماهای متفاوت و… میشود.
تولید موتورهای ویژه مطابق سفارش مشتری
وی در خصوص تولیدات شرکت نوآوران سویاب صنعت، بیان کرد: این شرکت در زمینـــه طراحی، مهندســـی و تولیـــد انـــواع موتورهای DC فعال است، به گونهای که موتورهای پمپ پژو و پراید و همچنین موتور فن کندانسور کولر پراید، مغزی پمپ سوخت پژو و پراید، موتور بخاری پژو، پراید و تیبا، موتور فن رادیاتور پراید و پژو در شرکت نوآوران سویاب صنعت تولید میشود.
مدیرعامل شرکت نوآوران سویاب صنعت در ادامه افزود: امکان تولید موتور دوچرخه برقـــی، موتـــور بــرق در اتوماتیــک، موتور تختهای بیمارستانی و… در شرکت ما فراهم است اما همانند موتورهای خودرو، حجم تولید بالایی ندارند و بنا به سفارش مشتری تولید میشوند.
موســـوی در پایـــان، در خصـــوص مواد اولیــــه مـــورد نیـــاز برای تولیـــد موتـــور، خاطرنشـــان کرد: مواد و قطعاتی که برای تولید ایـــن موتورها نیـــاز داریــــم شامـــل کلکتور، ذغــــال، مگنـــت، درپـــــوش و… میشود که برخی از مواد ضروری برای تولیـــد موتورهـــا در داخل تولید نمیشــود و به ناچار نیـــاز به این قطعات را از طریـــق واردات برطرف میکنیـــم.