بومیسازی قطعات خاص در آینده نزدیک
اگرچه تحریم و برخی محدودیتها و موانع اقتصادی باعث شده است بخش معدن و صنایع معدنی کشور با چالشهای فراوانی طی سالیان اخیر مواجه شود اما در این بین، برخی شرکتهای دانشبنیان با تکیه بر دانش و توان متخصصان داخلی، گام بزرگی را در راستای کاهش این مشکلات و همچنین بومیسازی قطعات خاص برداشتهاند. شرکت پرچمداران صنعت سپاهان از جمله شرکتهای دانشبنیان فعال در صنعت کشور است که اقدامات ویژهای را در راستای تامین نیاز صنایع فلزی کشور به ویژه فولاد به بعضی تجهیزات و قطعات انجام داده است. در این رابطه، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با سروش پرچمی، نایب رئیس هیئت مدیره شرکت پرچمداران صنعت سپاهان گفتوگو کرده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
توضیحاتی در خصوص زمینه فعالیت و سبد محصولات تولیدی شرکت پرچمداران صنعت سپاهان بفرمایید.
شرکت پرچمداران صنعت سپاهان در زمینه ساخت و بومیسازی قطعات مورد استفاده در صنعت فولاد به ویژه قطعات مسی فعالیت دارد. این شرکت فعالیت خود را از سال ۱۳۸۹ آغاز کرده است و در ادامه با توسعه و ارائه خدمات به سراسر کشور، به دنبال تاسیس یک هلدینگ عظیم به نام هلدینگ پرچمی هستیم. شرکتهای زیرمجموعه این هلدینگ، همگی دانشبنیان هستند که در حوزههای مختلف فعالیت میکنند. در یکی از مجموعهها، قطعات مسی دانشبنیان توسط متخصصان داخلی تولید میشود و در مجموعه دیگر، در حال فعالیت در حوزه آموزش و تدوین تکنولوژی و توسعه فناوری هستیم. ضمن اینکه تولید سیمجوش و الکترودهای صنعتی در دستور کار یکی دیگر از مجموعههای هلدینگ پرچمی قرار دارد که پس از اقدامات لازم در حوزه بازرگانی، تولید این محصولات خاص آغاز خواهد شد. فعالیت این مجموعه در مرحله ثبت برند قرار دارد و استعلام خرید تجهیزات برای راهاندازی کارخانه انجام شده است. در حال حاضر، این سه مجموعه در هلدینگ پرچمی مشغول فعالیت هستند و به طور حتم در ادامه با توسعه و گسترش فعالیت هلدینگ، مجموعههای دیگری به هلدینگ پرچمی اضافه خواهند شد.
شرایط تولید و فروش محصولات شرکت در سال ۱۴۰۰ را در مقایسه با سه ماهه ابتدایی سال جاری چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به استراتژیهای هلدینگ در حوزه فروش، توسعه تکنولوژی و بازاریابی، خوشبختانه به پیشرفت چشمگیری در این زمینه دست پیدا کردهایم و موفق شدهایم رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی فروش را در یکی از زیرمجموعههای هلدینگ طی سه ماه ابتدایی امسال تجربه کنیم. ضمن اینکه سایر مجموعههای هلدینگ که به صورت مستقل در حال فعالیت هستند، به پیشرفت ۱۰۰درصدی در تولید و فروش طی این مدت دست پیدا کردهاند.
آیا در تامین ماده اولیه با چالش خاصی روبهرو هستید؟
کاتد مس، ماده پایه و اصلی محصولات تولیدی یکی از مجموعههای هلدینگ پرچمی است و از آنجایی که ایران از لحاظ ذخایر مس جایگاه و شرایط مطلوبی دارد، بر همین اساس در تامین ماده اولیه با مشکل خاصی مواجه نیستیم. خوشبختانه کاتد مس به میزان کافی در بورس کالای ایران عرضه میشود و تولیدکنندگان میتوانند نیاز خود را با توجه به میزان تولید تامین کنند.
در خصوص فرایند و تکنولوژی تولید محصول در شرکت پرچمداران صنعت سپاهان توضیحاتی بفرمایید. عمده مشتریان محصولات شما چه صنایعی هستند؟
فرایند تولید بر اساس مهندسی معکوس در این شرکت انجام میشود. بومیسازی قطعات بر اساس تکنولوژی روز دنیا صورت میپذیرد و تکنولوژی ساخت بسیاری از قطعات متعلق به شرکت پرچمداران صنعت سپاهان است که اختراع آنها را ثبت کردهایم. ضمن اینکه طرح آیندهپژوهی را در دستور کار خود قرار دادهایم تا بتوانیم طراحی و تولید قطعات را بر اساس شرایطی که ممکن است در آینده اتفاق بیفتد، انجام دهیم. این مراحل شامل فرایندهای تهیه مواد اولیه، ریختهگری، فورجینگ و ماشینکاریهای خاص است که بر اساس آن، قطعات مورد نیاز تولید میشود. در زمینه تدوین تکنولوژی و توسعه فناوری، با صنایع مختلفی همچون فولاد، نفت، گاز و پتروشیمی در حال همکاری هستیم. ضمن اینکه فولادسازان، مشتریان اصلی قطعات مسی تولیدی هستند که به صورت ویژه با آنها همکاری میکنیم.
استراتژی شرکت پرچمداران صنعت سپاهان در زمینه بومیسازی چیست؟
شرکت پرچمداران صنعت سپاهان، پیشتاز و پیشرو در تولید قطعات وارداتی بوده است و ما خوشبختانه توانستهایم گامهای موثری در بومیسازی و خودکفایی قطعات مصرفی در صنایع فلزی به ویژه فولاد برداریم. به دلیل اعمال تحریمها، علاوه بر ساخت قطعه، تکنولوژی و ماشینآلات مورد نیاز را به کمک دانش روز دنیا و مهندسی معکوس بومیسازی کردهایم. بر همین اساس از ابتدای فعالیت شرکت، برنامهریزی مدونی در تولید قطعات با ارزش افزوده بیشتر به منظور تامین نیاز بازار داخلی داشتهایم و در ادامه به دنبال حضور موثر در بازارهای بینالمللی بودهایم. در حال حاضر به دنبال صادرات محصولات شرکت به کشورهای ترکیه و حاشیه خلیج فارس هستیم و استراتژی مجموعه، ارزآوری هرچه بیشتر از بازارهای صادراتی است. در واقع ما چندین سال با بومیسازی قطعات، از خروج ارز جلوگیری کردهایم و هماکنون به دنبال حضور موثر در حوزه صادرات و ارزآوری به کشور هستیم.
این شرکت چه برنامهریزیهایی در حوزه صادرات داشته است و هماکنون با چه مشکلاتی در این حوزه مواجه هستید؟
از آنجایی کــه شرکتهـــای زیرمجموعـــه هلدینگ پرچمی همگی دانشبنیـــان هستنـــد و رسیدگی به امـــور شرکتهـــای دانشبنیان در سال جاری در دستور کار مسئــولان قرار گرفته اســت، بنابرایـــن چالش خاصــی در این زمینــه نداریـــم. مهمتریـــن معضلی که در ایــن خصوص وجود دارد، نبود روابط تجاری و بین بانکی با کشورهای مختلــف بــوده که شرایــط را برای صادرکنندگان دشوار ساخته است. جابهجایی پول در چنین شرایطی، به سختی امکانپذیر است و همین مسئله شرایط صادرات را تحتالشعاع قرار داده است.
با توجه به نامگذاری امسال با محوریت دانشبنیان، آیا دولت حمایتهای لازم را از تولیدکنندگان بخش خصوصی به ویژه شرکتهای دانشبنیان به عمل میآورد؟
خوشبختانه اقدامات مناسبی در حمایت از شرکتهای دانشبنیان طی سالیان اخیر انجام شده است. با توجه به شعار امسال مبنی بر «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین»، به نظر میرسد باید در انتظار نتایج خوبی در این زمینه باشیم. البته باید توجه داشت که این شعار به یکباره محقق نخواهد شد و در حال حاضر اتفاق خاصی رخ نداده است اما میتوانیم امیدوار به توسعه و پیشرفت در تولید دانشبنیان ضمن کاهش چالشهای موجود باشیم تا حلاوت حاصل از تولید افزایش پیدا کند. افرادی که در تولید مشغول فعالیت هستند، علاقه بسیاری به این بخش دارند و تمام تلاش آنها این است تا بتوانند ضمن توسعه و پیشرفت در تولید، موفقیت حاصل از فروش محصولات خود را احساس کنند. در حالی که اهمیت بخش تولید بیش از پیش در حال کمرنگتر شدن است، امیدوار هستیم سرمایهگذاریهای جذابی در این بخش صورت پذیرد تا ضمن رونق روابط تجاری و بازرگانی در تولید، بتوانیم صادرات خود را به کشورهای مختلف افزایش دهیم؛ چراکه رونق و توسعه تولید، نیازمند برقراری ارتباط با دیگر تولیدکنندگان جهان است و باید این مهم در دستور کار مسئولان قرار بگیرد.
نوسان قیمت مس در بورس فلزات لندن طی روزهای اخیر، چه تاثیری بر فعالیت شرکت گذاشته است؟
قیمت مس طی چند هفته اخیر، در حدود ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بورس کالای ایران بوده است و با توجه به کاهش قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی، قیمت آن به ۲۰۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز رسیده است. از آنجایی که تولید در مجموعه ما سفارشمحور محسوب میشود و هزینه چندانی را برای مشتریان به همراه ندارد، بر همین اساس نوسان قیمت مس، تاثیر بسزایی بر تولید محصولات نداشته است. شرکتهای بزرگ فولادی، مشتریان اصلی محصولات ما هستند و نوسان قیمت ماده اولیه نمیتواند در تولید و فروش این محصولات تاثیرگذار باشد.
مهمترین چالشهای تولیدکنندگان محصولات معدنی و فلزی چیست و نقش تحریم در صنعت مس را چگونه ارزیابی میکنید؟
زمانی که ما به دنبال اجرای طرحهای توسعهای جدید همگام با دانش و فناوری روز تولید هستیم، با مقاومتهایی از جانب یک سری سازمانهای دولتی و شرکتهای خصولتی مواجه میشویم. ضمن اینکه تغییرات دائم مدیریتی در این سازمانها، سبب ایجاد مشکلات فراوانی شده است و امیدوار هستیم نگاه کارشناسانهای به مقوله تولید و استفاده از دانش و تکنولوژی روز تولید شکل بگیرد. این معضلات هم در بخش معدن و هم صنایع معدنی وجود دارد که رفع آنها، نیازمند مدیریت صحیح و به کارگیری از دانش و تکنولوژی روز تولید است و اگر مدیریت کارشناسانه در بخش معدن و صنایع معدنی شکل بگیرد، ما توانایی رقابتپذیری در این زمینهها را دارا هستیم.
چشمانداز شرکت پرچمداران صنعت سپاهان چیست و آیا طرح توسعهای را در دست اجرا دارید؟
توسعه، مهمترین اولویت شرکت پرچمداران صنعت سپاهان است که برای تحقق این مهم، جذب نیروهای انسانی متخصص و به کارگیری از دانش و تکنولوژی روز تولید را در دستور کار خود قرار دادهایم. ضمن اینکه حضور چشمگیر خود را در نمایشگاههای بینالمللی آغاز کردهایم و سودآوری مناسبی در فروش محصولات خود طی سالیان اخیر داشتهایم. تمام تلاش مدیریت هلدینگ پرچمی این است که با مدیریت صحیح و به کارگیری از نیروی انسانی متخصص و دانش روز تولید، به یکی از تولیدکنندگان برتر جهان تبدیل شویم. هلدینگ پرچمی، به موفقیتهای بسیاری در صنعت کشور در آینده نزدیک دست خواهد یافت و تقویت روابط بینالمللی، منجر به تسریع در رشد و توسعه مجموعههای این هلدینگ خواهد شد