معادن یکی از پیشـرانهای اقتصادی در کشـورهای با منابع غنی معدنی بهشـمار میروند. ایران از ذخایـر قابـل توجـه سـنگآهـن برخـوردار اسـت و از ایـن رو فعالیـت در حـوزه سـنگآهـن و حلقههـای بعـدی زنجیـره ایـن صنعـت، اهمیـت ویـژهای دارد.
هـدف صنعـت سـنگآهـن و تولیدکننـدگان ایـن بخـش در کشـور در درجـه نخسـت تامیـن نیـاز بـازار داخلـی اسـت و مـازاد نیـاز صنعـت فـولاد، صـادر میشـود فعالیـت در ایـن حـوزه علاوه بـر تحقـق نیـاز صنعـت فـولاد کشـور، نقـش اثرگـذاری در ارزشآفرینـی و اشـتغالزایی را نیـز فراهـم میکنند.
متاسـفانه در شـرایط کنونـی صادرکنندگان حوزه معدن بهعلت فشارهای داخلی و فشارهایی که بهعلت تحریمهای آمریکا علیه ایران به وجود آمده است، بیش از پیش با مشکل مواجه شدهاند.
بر همین اساس پایگاه خبری تحلیلی «فلزاتآنلاین» به گفتوگـو بـا رئیـس انجمـن سـنگ آهـن ایـران پرداختـه اسـت. مهـرداد اکبریـان اعتقـاد دارد کاهـش مطالبهگری دولت از معادن در شـرایط کنونی اقتصادی و سیاسـی کشـور ضروری اسـت. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
بـه عقیـده جنابعالـی، فعالیـت در حـوزه سـنگآهـن از چـه اهمیتـی بـرای کشور برخوردار است؟
صنعـت سـنگآهـن از اکتشـاف منابـع معدنـی ایـن محصـول آغـاز میشـود و تـا گندلهسازی ادامه دارد. در واقع این صنعت را بایـد شـامل حلقههـای اکتشـاف، اسـتخراج، تولید سنگآهن دانبهبندی، تولید کنسانتره و گندله سـازی دانسـت.
ادامه این زنجیره تحت عنـوان صنعـت فـولاد، فعالیـت میکنـد. امـا آنچـه کـه اهمیـت دارد این اسـت که زنجیره یاد شده بهصورت پیوسته عمل میکند. درنتیجه عملکرد حلقههای مختلف بر یکدیگر تاثیرگذار خواهنـد بـود. بدیـن معنی که وضعیت صنعت فـولاد چـه در سـطح بینالمللـی و چـه در بـازار داخلـی بـر سـنگآهـن و حلقههای متصـل به آن تاثیرگذار است. حال سنگآهن نیز بدون شک اثرات قابل توجهی بر فوالد خواهد داشت.
سـنگآهـن کشـور در حـال حاضـر بـا آنهـا مواجه هستند را چه مواردی میدانید؟
سـنگآهـن تولیـد شـده در کشـور در درجه اول نیاز صنعت فوالد داخلی را تامین میکند و مـازاد آن صـادر میشـود. درحـال حاضـر صادرکننـدگان سـنگآهـن کشـور همچـون صادرکننـدگان سـایر تولیـدات بـا بحـران جدیدی بـه نـام تحریـم مواجـه هسـتند.
بـدون شـک تحریمهـای اعمالـی علیـه ایـران، شـرایط فعالیـت تولیدی و اقتصادی را دشوارتر از گذشته خواهد کـرد. تحریمهـا از یـک سـو نقلوانتقـال پـول را دشوار میکند و از سوی دیگر نیز تولیدکنندگان داخلـی بـرای فروش محصول خود ناچار هسـتند سراغ شرکتهایی با اعتبار کمتر بروند.
طـی چنـد سـال اخیـر، شـرکتهای بـزرگ و معتبـری بـا ایران همـکاری کردهاند. اکنون این شـرکتها بـه علـت تـرس از شـرایط تحریمهـای اعمالـی علیـه ایـران درحـال کنارهگیـری از
ادامـه ارتبـاط بـا شـرکتهای ایرانـی هسـتند.
البتـه بـه جـای آنهـا شـرکتهای کوچـک و متوسـط «sme»هـا درحـال ورود بـرای انعقـاد قـرارداد بـا تولیدکننـدگان و صادرکننـدگان ایرانی هسـتند. اغلب این شـرکتهای کوچک و متوسـط از اعتبـار کمتـری برخوردارنـد و همیـن امـر از اعتبـار قراردادهـای مـا در آینـده خواهـد کاسـت و صادرکننـدگان را بـا ریسکهای بیشتری مواجه خواهد کرد.
حال با توجه به موارد یاد شـده، آینده صنعـت سـنگآهـن را چطـور ارزیابـی میکنیـد؟ فعـالان ایـن صنعـت چـه اقداماتـی را بـرای بـه حـداق رسـیدن آسیبها در دستور کار خود قرار دهند؟
در حـال حاضـر و بـا توجـه بـه چالشهایی که بـه آنها اشـاره شـد و نوسـانات حاکـم بر اقتصاد و فضـای سیاسـی کشـور بـه اعضـای انجمـن و تولیدکننـدگان سـنگآهـن توصیـه میکنـم بـا
احتیاطتـر قـدم بردارنـد.
در قراردادهـای همـکاری، تعهـدات بلندمـدت را نپذیرنـد. کاهش هزینههای تولید و عدم پذیرش ریسـک فعالیتهـای بـزرگ تـا زمانـی کـه شـرایط فعلی و عـدم قطعیـت بازار وجـود دارد، ضروری اسـت.
در ایـن شـرایط خواسـته معـدنکاران از دولـت محتـرم کـه بارهـا نیز اعلام شـده، این اسـت که معـادن را بهحـال خـود واگذاریـد. حقوق دولتی معـادن کوچـک رقـم ناچیـزی بـرای دولـت محسـوب میشـود اما اگر دولت اعلام کند در ایـن شـرایط اقتصـادی بـرای کمـک بـه تولیـد و رونـق معـادن کوچـک، آنهـا را از حقـوق دولتـی معـاف میکنـد ایـن معـادن انگیـزه گرفتـه و
میتواننـد سـرپا شـوند. بـدون شـک بـا توجـه بـه اثرگـذاری ایـن معـادن بـر اقتصـاد و اشـتغالزایی دارنـد، نتیجـه چنیـن اقداماتـی برای کل کشـور مفید خواهد بود.