معدنکاری یک صنعت نسبتا خشن است و نیاز به فولادهای بسیار سخت دارد. کشور ما این نوع فولادها را تولید نمیکند؛ از این رو واردات چنین فولادهایی ضروری است.
افشین معنوی، قائم مقام شرکت فولاد سابکاران در خصوص اهمیت و کاربرد فولادهای آلیاژی ضد سایش در گفتوگو با «فلزاتآنلاین» گفت: کاربردهای مهم فولادهای ضد سایش در تیغههای لودر، بار کامیونها و هر بخشی از ماشینآلات و قطعاتی است که بهنوعی با سایش سر و کار دارند. در حال حاضر این نوع فولادها بازار نسبتا خوبی در ایران دارند، اما وضعیت اقتصادی بهگونهای است که اغلب مشتریان این نوع فولادها نقدینگی کافی را در اختیار ندارند.
افشین معنوی، قائم مقام شرکت فولاد سابکاران افزود: فولادهای آلیاژی ضد سایش در ۲۵ کارخانه عمده دنیا تولید میشوند اما ایران سهمی از این تولید ندارد. بنابراین تمامی فولادهای ضد سایش وارداتی هستند. با توجه به وضعیت موجود، فروش این نوع محصولات دشوار شده و بازاریابی آن نیز سخت است.
معنوی مشکل عمده حال حاضر را اینگونه توصیف کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت بعضا اجازه واردات را نمیدهد؛ بهطوری که کالاها ممکن است چندین ماه در گمرک دچار معطلی شوند. ضمن اینکه هر روز یک بخشنامه و مقررات جدید در رابطه با واردات صادر میشود و این مساله نیز آسیب بزرگی به صنعت و معدن کشور وارد میآورد.
قائم مقام فولاد سابکاران در خوص نحوه واردات اظهار داشت: این نوع فولادهای آلیاژی و پیشرفته هم بهصورت خام و هم بهصورت قطعه به کشور وارد میشوند. با وجود آنکه این نوع فولادها در کشور تولید نمیشوند، اما از واردات آن حمایتی بهعمل نمیآید و حتی از واردکنندگانی که آن را به محصول دارای ارزش افزوده تبدیل میکنند نیز حمایت نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: طی چند ماه گذشته بهدلیل شرایط تحریمی و افزایش نرخ ارز، واردات فولادهای ضد سایش با دشواری انجام میشد. امیدواریم با کمک وزارت صنعت، معدن و تجارت هر چه زودتر این مشکل حل شود. زیرا ایران پتانسیل بسیار زیادی برای توسعه و نیاز فراوانی به استفاده از فولادهای ضد سایش دارد. بنابراین بهتر است فضای کسب و کار بهبود یابد تا شرکتهای تجاری بتوانند در آن فعالیت کنند.
معنوی در پایان تاکید کرد: از آنجا که کشور ما معدنی است، فولادهای ضد سایش بازار بسیار خوبی دارند. اما در این میان باید هماهنگی میان ارگانهای مختلف بهویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت و گمرک وجود داشته باشد و کنترلهای لازم اعمال شوند. در صورتی که این هماهنگی وجود نداشته باشد، هزینههای واردات و تولیدکنندگانی که از کالاهای وارداتی استفاده میکنند، بیشتر میشود.