دومین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع غیرآهنی ایران و فناوریهای وابسته با نگاهی به تولید بازار با همکاری شرکت ملی صنایع مس ایران با حضور مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی بینالمللی فولاد تکنیک، رئیس هیئت عامل ایمیدرو و وزیر صمت در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما در روز ۹ مهر ماه برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اردشیر سعد محمدی مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس در دومین همایش چشمانداز صنایع غیرآهنی، اظهار داشت: شرکت ملی مس در آستانه ورود به پنجاهمین سال تاسیس خود است، این شرکت با داشتن معادن عظیم مس با مجمـــوع ذخایـــر قطعــی و احتمــالی بیــش از ۷هزارمیلیون تن جزو برترین شرکتهای دنیا محســـوب میشـــود.
بـــا بهرهگیـــری از روش پیرومتالورژی در تولید کنسانتره مس با وجود کارخانههای مس سرچشمه، میدوک، خاتون آباد، شهر بابک و سونگون پیشتاز هستیم. در سالهای اخیر، میزان تقاضا و مصرف مس ۰٫۲ درصد رشد داشته است. در کشور ۲۲٫۵ درصد برابر با ۳۴٫۵میلیون تن مس خالص وجود دارد که با اکتشافات جدید صنایع مس، توانستهایم رتبه هشتم دنیا را به خود اختصاص دهیم.
وی افزود: طول عمر معادن مس دنیا بین ۲۶تا۳۰ سال است که خوشبختانه در ایران ۳۱درصد معادن مس کشور عمری کمتر از ۱۰سال دارند، با این وجود شرایط مس کشور وضعیت مطلوبــــی دارد. بــــرای اکتشافــــات جدیــــــد ۵۵۰میلیاردتومان سرمایه به صنایع مس تزریق شده است. ذخیـــره مس در ایـــران بالــــغ بر ۴۰۰میلیونتن است که با برنامهریزی تولید کاتد را در سال آینده به بیش از ۳۰۰ هزار تن خواهیم رساند و همچنین تا سال ۱۴۰۲ تولید مس و کاتد را به ۴۶۵ هزار تن میرسانیم. در حال حاضر، ایران در تولید آند در آسیا رتبه ششم و در دنیا رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است، همچنین ایران در تولید مس پالایش شده در آسیا دارای رتبه هفتم و در دنیا بیستم است.
بهرام شکوری رئیس کمیسیــون معـــادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، بیان کرد: ذخیره روی در دنیا ۲۳۰ تن بوده که از این مقدار ۱۲٫۱۲میلیون تن ذخیره روی به ایران تعلق دارد. در تولید سرب و روی، ایران رتبه پنجم را به خود اختصاص داده و همچنین یک درصد ذخایر سرب و روی دنیا را در اختیار داریم. ۲۵ درصد هزینه اکتشافات معدنی متعلق به فلزات پایه است. سرانه مصرف روی در کشور ۷۶۰ گرم بوده و ۴۵ درصد شمش روی را صادر میکنیم.
رضا رحمانی، وزیر صنعت معدن و تجارت، اذعان کرد: ایران در بخش معدن ظرفیت بالایی دارد و برای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت، باید به معادن کشور توجه ویژهای شود. برای این منظور همه بخشها اعم از بخش خصوصی و دولتی با تعامل با یکدیگر میتوانیم به این مهم دست یابیم. تامین مواد اولیه صنعت داخلی بایـــد در الویـــت قرار گیـــرد و سرعـــت اکتشافات معدنی را باید افزایش دهیم. یکی از اقدامات اساسی وزارتخانه، فعال سازی معادن کوچک و متوسط مقیاس مس و فولاد است که این امر با کمک بخش خصوصی آسانتر میگردد.
در صنعت تولید آلومینیوم در کشور با مشکلاتی رو به رو هستیم اما باید تامین آلومینا را به عنوان مواد اولیه هموارتر سازیم.
محمد ابکا، رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی بینالمللی فولاد تکنیک، ابراز داشت: ایران بدون احتساب نفت و گاز طبیعی، دارای بیش از ۵۳ میلیارد تن ذخایر معدنی مختلف است. ایران با وجود سهم یک درصدی از مساحت جهان هفت درصد از ذخایر کشف شده مواد معدنی را دارا است و در حال حاضر، ۶۰ نوع ماده معدنی مختلف در سطح کشور به اثبات رسیده است.
خداداد غریبپور، رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، توضیح داد: برنامه ایمیدرو سرمایهگذاری در بخش خصوصی است، در آینده از این بخش حمایتهای بیشتری خواهد شد و به دنبال راهکاری برای حل مشکلات بخش خصوصی هستیم. با وجود تحریمهای ظالمانه، در حوزه صنعت و معدن عملکرد خوبی داشتیم، در پنج ماهه اول سال ۳۳درصد سهم صادرات به مواد غیر نفتی رسید و سهم مواد غیر نفتی از بورس نیز ۲۲ درصد بوده و همچنین بیش از نیمی از سود انباشته بورس را مواد غیر نفتی به خود اختصاص داده است. از جمله برنامههای ایمیدرو برای آینده میتوان به بومی سازی، رسیدن به دانش فنی، راهانـــدازی مرکـــز استـــارتآپ بـــا مشارکـــت دانشگاههای برتر ایران و حمایت از معادن کوچک مقیاس غیر فلزی اشاره کرد.