محمد علی علایی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری «فلزات آنلاین» اظهار داشت: زغالسنگ در بخش تولیدات کک و مواد شیمیایی شرکت ذوب آهن اصفهان تبدیل به یک نوع ماده جهت مصرف در کورهبلند میشود. با توجه به اینکه فرایند تولید در این مجموعه کوره بلند است، بنابراین امکان استفاده ۱۰۰ درصدی زغالسنگ در این کوره وجود ندارد. به همین منظور، زغالسنگ باید به مادهای به نام کک تبدیل شود تا قابلیت مصرف در کوره بلند را داشته باشد.
وی افزود: زغالسنگ در فرایند ککسازی در کورههای مخصوص به کک تبدیل و پس از دانهبندی، در داخل کورههای بلند مصرف میشود. کک در کوره بلند دارای سه وظیفه عمده است که مهمترین آن، نگهداری مواد در داخل کوره بلند است. به این معنا که سطح کک تولید شده با ایجاد یک ساختار مشخص با مواد مذاب تولید شده به همراه گازهای تولیدی ناشی از فرایند احیا سنگآهن تماس پیدا میکند و پس از ایجاد گرمایش، این مواد در داخل کوره بلند نگهداری میشوند.
مدیر تولیدات کک و مواد شیمیایی ذوب آهن در خصوص نحوه تامین زغالسنگ مورد نیاز این شرکت، عنوان کرد: بخشی از زغالسنگ مورد نیاز شرکت از معادن داخلی، تامین و بخش دیگری نیز از خارج کشور وارد میشود. استرالیا، کشوری است که عمده زغالسنگ وارداتی مورد نیاز ذوب آهن را تامین میکند.
علایی در ادامه به بررسی دلایل واردات زغالسنگ به داخل کشور پرداخت و اذعان کرد: از یک سو، بحث کمبود تولید زغالسنگ در داخل کشور مطرح است و از سوی دیگر، کک مورد استفاده در کوره بلند باید از کیفیت خوبی برخوردار باشد تا بتواند نقش اساسی خود را در این کوره ایفا کند. به همین منظور، ناچار به واردات بخشی از زغالسنگ مورد نیاز در ذوب آهن هستیم تا با مخلوط کردن آن به همراه زغالسنگ تامین شده از معادن داخل کشور، بتوانیم به کک تولیدی با کیفیت بالا دست یابیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در ارتباط با برنامههای این واحد در طی ماههای آینده، تصریح کرد: یکی از مهمترین پروژههایی که شرکت ذوب آهن در حال برنامهریزی جهت اجرای آن است، بازسازی باتری شماره ۲ مجموعه بوده که اسناد و مدارک مورد نیاز جهت برگزاری مناقصه تهیه شده است و امیدوار هستیم با راهاندازی باتری شماره ۲ ظرف یک سال آینده، میزان تولید کک مورد نیاز جهت استفاده در ۷۲ کوره را افزایش دهیم.
مدیر تولیدات کک و مواد شیمیایی ذوب آهن ضمن اشاره به چگونگی فرایند تولید کک، بیان کرد: در فرایند ککسازی، هدف تبدیل زغالسنگ به کک است اما در کنار تولید کک مورد نیاز، مقداری گاز فرایندی نیز در طی عملیات کربونیزاسیون زغالسنگ تولید میشود. گاز فرایندی تولید شده باید پالایش شود تا علاوه بر جداسازی مواد مضر حاوی گوگرد و نیتروژن، ترکیبات قابل استحصال نیز با ارزش افزوده بالا به دست آید تا نهایتا بتواند قابلیت مصرف پیدا کند. بخش کوچکی از این گاز در باتریهای ککسازی و بخش عمدهای از آن نیز در بخشهای مختلف کارخانه نظیر نیروگاه و نورد مورد استفاده قرار میگیرد.
علایی در خصوص تاثیر کیفیت کک تولیدی بر محصولات نهایی شرکت ذوب آهن، گفت: کیفیت کک با توجه به میزان عناصر موجود در آن مانند گوگرد و فسفر بر کیفیت فولاد تولید شده تاثیر خواهد گذاشت. در حالت کلی، افزایش کیفیت کک میزان مصرف آن در داخل کوره بلند را کاهش میدهد که این مسئله، از لحاظ اقتصادی برای شرکت به صرفه بوده و کمک شایانی به سوددهی مجموعه خواهد کرد.
وی در پایان، کمبود ماده اولیه را مهمترین چالش ذوب آهن دانست و خاطرنشان کرد: این مجموعه بزرگ در حال حاضر با مشکل تامین مواد اولیه روبهرو است. بنابراین میزان ظرفیت تولید از ظرفیت اسمی پایینتر است و در صورت همکاری نهادها و سازمانهای مرتبط در زمینه تامین مواد اولیه، میزان تولید محصولات ذوب آهن متناسب با ظرفیت افزایش خواهد یافت که در شرایط سخت اقتصادی حاکم بر جامعه، از خروج ارز از داخل کشور نیز جلوگیری خواهد شد.