مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان گفت: بزرگترین معضل تولید فولاد در کشور، عدم توازن در زنجیره فولاد بوده و برای رسیدن به اهداف ذکر شده در سند چشمانداز باید کسریهای گندله و آهن اسفنجی، جبران شود؛ در همین راستا، شرکت ما برای جبران کمبود گندله، اقدام به راهاندازی کارخانه گندلهسازی بهاباد در استان یزد نمود.
اسداله فرشاد در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: با توجه به کمبود واحدهای گندلهسازی در کشور به خصوص پس از راهاندازی واحدهای تازه تاسیس احیا مستقیم از جمله واحدهای کوثر و گوهر شرکت توسعه آهن و فولاد گلگهر، واحد احیا مستقیم شرکت چادرملو و راهاندازی طرحهای استانی، شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان نیز به منظور تامین کمبود مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات تولید آهن اسفنجی در اردکان و استان یزد، در سال ۹۶ اقدام به احداث مجتمع گندلهسازی بهاباد در استان یزد نمود.
وی افزود: ظرفیت تولید این کارخانه، چهارمیلیون تن گندله در سال بوده و پیشبینی میشود که حدود ۵۰ درصد این میزان گندله تولیدی، صرف توسعه صادرات شرکت شود. خط تولید گندلهسازی بهاباد براساس تکنولوژی لورگی بنا شده و اقدامات صورت گرفته در سایت گندلهسازی بهاباد شامل عملیات آمادهسازی زمین و محوطهسازی، احداث ساختمان اداری، احداث پست برق، عملیات گازرسانی، خرید تجهیزات و ماشینآلات اصلی و سایر موارد بوده است.
در گندلهسازی، تنها عیار مهم است.
مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در ادامه بیان کرد: از گندله سنگآهن به عنوان ماده اولیه در فرآیند احیا مستقیم استفاده و آهن اسفنجی تولید میشود. به طور کلی از نظر عیار، انواع مختلفی از سنگآهن وجود دارد و بسته به کاربرد آن، میتوان سنگآهن با عیارهای مختلف را به جای یکدیگر به کار برد. در تکنولوژی لورگی، امکان جایگزینی کنسانتره سنگآهن هماتیتی با مگنتیتی وجود دارد. معمولاً ۸۰ درصد از سنگآهنهای مگنتیتی و ۲۰ درصد از سنگآهنهای هماتیتی، برای تولید گندله استفاده میشود.
فرشاد در خصوص وضعیت کنونی زنجیره تولید فولاد، تصریح کرد: در راستای برنامه پنجم توسعه و طرح جامع فولاد کشور، برنامهریزی به منظور به کارگیری حداکثر توان کشور تا رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد خام رقمزده شد که تولید حدود ۹ میلیون تن آن در کورههای بلند و کنورتر و مابقی در کورههای قوس الکتریکی و با استفاده از آهن اسفنجی پیشبینی شده است.
به منظور نیل به هدف فوق، باید کسری گندله و آهن اسفنجی به ترتیب به میزان ۴۴ و ۲۹ میلیون تن جبران شود زیرا همانگونه مطلع هستیم، بزرگترین تنگنای تولید فولاد در ایران و جهان، عدم توازن در زنجیره تولید آن از استخراج سنگآهن از معدن و فرآوری آن با تولید کنسانتره و تبدیل آن به گندله و تولید آهن اسفنجی و تامین بار فلزی فولادسازیها است.
البته چالشهای دیگری نیز از جمله بهینه کردن مصرف انرژی، کاهش مصرف آب و رعایت استانداردهای زیستمحیطی پیش روی صنعت آهن و فولاد وجود دارد.
به توسعه صادرات محصولات معدنی توجه شود.
وی با اشاره به اهمیت صادرات غیرنفتی، اذعان کرد: در حال حاضر، بازار آهن و فولاد دوره پررونقی را پشت سر میگذراند. تقاضا برای فولاد و محصولات فولادی، کل این زنجیره را در شرایط مطلوبی قرار داده است. البته لازم به ذکر است که از سال گذشته به دلیل اشباع بازار داخل کشور، مازاد نیاز کشور به آهن اسفنجی نیز برای صادرات برنامهریزی شده اما همچنان نیاز به توسعه و احداث واحدهای تولید کنسانتره و گندلهسازی برای تامین خوراک واحدهای احیا مستقیم کشور و توسعه صادرات محصولات معدنی و غیرنفتی امری ضروری است.
مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در ادامه بیان کرد: معمولا برای تولید ۱۰ میلیونتن آهن اسفنجی به ۱۴٫۵ میلیون تن گندله و معادل همین مقدار کنسانتره نیاز بوده و همچنین ضریب تبدیل گندله به آهن اسفنجی حدود ۱٫۴ تا ۱٫۴۵ است.
تقاضای خرید گندله زیاد است.
فرشاد تحلیل خود را از بازار گندله، این چنین تشریح کــرد: در صــورت افزایش تولیـــد هر محصولی، بازار مواد اولیه آن نیز رونق بیشتری پیدا میکند. بازار آهن اسفنجی و گندله نیز از این شرط مستثنی نیست.
با توجه به افزایش مصرف آهن اسفنجی در کشور و همچنین در دنیا به دلیل مزایای آن در مقایسه با مصرف قراضه، مصرف گندله نیز افزایش مییابد اما باید توجه کرد که کسری تولید گندله نیز باید هرچه زودتر مرتفع شود. همچنین، قیمت گندله سنگآهن در حدود ۶۰ درصد در قیمت نهایی آهن اسفنجی تاثیر میگذارد.
وی در ادامه تشریح کرد: معمولاً تمایل خریداران و مصرفکنندگان گندله سنگآهن به تامین آن از داخل کشور بوده و سنگآهن داخلی مطلوبیت و کیفیت مورد نظر را دارد. همچنین تمایل، بیشتر به خرید از تولیدکنندگان اصلی گندله سنگآهن است که با افتتاح و راهاندازی طرحهایی چون گندلهسازی بهاباد، کسری بازار گندله نیز جبران خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در خصوص تامین گندله از شرکتهای گوناگون، بیان کرد: مصرفکنندگان میتوانند گندله مورد نیاز خود را از منابع مختلف تهیه و در فرآیند احیا مستقیم مورد استفاده قرار دهند، به شرط آنکه مشخصات فنی گندله تامین شده از منابع مختلف به هم نزدیک باشند و از ترکیب آن، عیار مناسبی به دست آید.
به فروش صادراتی گندله فکر میکنیم.
فرشاد در مورد فروش صادراتی این شرکت، اذعان کرد: لازم به ذکر است شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان نیز همانند برخی از تولیدکنندگان آهن اسفنجی، صادرات خود را آغاز نموده است و همانطور که پیشتر مطرح شد، این شرکت در نظر دارد بخشی از محصول گندله خود را نیز صادر کند.
واضح است که مشکلات بانکی ناشی از تحریمها بر وضعیت پیشرفت پروژه گندلهسازی بهاباد تاثیرات منفی داشته است؛ عدم همکاری برخی از شرکتهای رتبه یک اروپایی، مشکلات تامین مالی پروژه و همچنین مصائب نقل و انتقال ارز به خارج از کشور جهت تسریع در تامین ماشینآلات و تجهیزات تکنولوژیک کارخانه، از جملــه چالشهایی است که پیـــش روی ما قرار دارد.
وی در پاسخ به این سوال که شرکت فولاد غدیر ایرانیان چه برنامههایی را در دستور کار دارد، اظهار کرد: این شرکت، طرح افزایش ظرفیت خط احیا مستقیم از ۸۰۰ هزار تن به ۱٫۲ میلیون تن آهن اسفنجی در سال را با پیشرفت بالای ۷۰ درصد در دست اقدام دارد. در این خصوص و سایر موارد توسعه کارخانه، از وزارت صمت و بانکها انتظار میرود حمایت موثر از تولیدکنندگان زنجیره ارزش آهن و فولاد از معدن تا محصول نهایی را داشته و امور مربوط به سرمایهگذاری را تسهیل نمایند.