مدیرعامل شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا گفت: شرکت راشا با هدف راهبری حل چالشهای صنعتی، درصدد است موانعی که باعث شده شرکتهای فناور طی مهرومومهای اخیر نتوانند با حوزه صنعت برای عرضه فناوری خود ارتباطی حاصل کنند را رفع کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، مقداد ملکی در حاشیه نمایشگاه سیمکس سیرجان در توضیح پیشینه شرکت شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا، بیان کرد: شرکت راشا در سال ۱۳۹۸ با هدف استفاده از ظرفیتهای علمی، پژوهشی و فناوری کشور برای حل چالشهای فناورانه معدن، صنایع معدنی و فولادی با سرمایهگذاری هفت شرکت بزرگ معدنی شامل شرکتهای گلگهر، گهرزمین، صبانور، چادرملو، ارفع، فولاد خراسان و با محوریت هلدینگ سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات تاسیس شد.
وی با اشاره به ظرفیتهای علمی و پژوهشی در حوزه فناوری و از طرفی چالشهای بخش صنعت کشور، عنوان کرد: در حوزه فناوری، عدم شناخت نقطه اتصال یا نحوه ارتباط صنعت و فناوری و همچنین عدم شناخت چالشها و فرصتهای این حوزه در کشور به یک نقطه ضعفی تبدیل شده است. بر این اساس، شرکت راشا با شناخت دقیقی که از مشکلات و چالشهای بخش صنعت و معدن داشته و به عبارتی از دل صنعت بیرون آمده و ارتباطی تنگاتنگ و قوی با مراکز دانشبنیان و شرکتهای فناور دارد، میتواند از ظرفیتهای بالفعلی که در این حوزه در کشور وجود دارد و اقداماتی که در سایر صنایع کشور از جمله نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع معدنی مانند مس انجام شده است، در حل مشکلات و چالشهای فناورانه استفاده کند.
بیش از ۵۰ پروژه موفق، دستاورد راشا تاکنون
مدیرعامل شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا، هدف اصلی این شرکت را ایجاد راهحل و رفع موانع در حوزه صنعت و فناوری دانست و افزود: شرکت راشا با هدف راهبری حل چالشهای صنعتی، درصدد است موانعی که باعث شده اقدامات و کارهایی که در شرکتهای فناور طی مهرومومهای اخیر صورت گرفته اما نتوانستند با حوزه صنعت برای عرضه فناوری خود ارتباطی حاصل کنند را رفع و حلوفصل کند. خوشبختانه ما تاکنون بیش از ۵۰ پروژه موفق در این حوزه به انجام رساندهایم.
ملکی در ادامه تصریح کرد: شرکت راشا همچنین بر روی پروژههای در سطح کلانتر که در کشور هیچ شرکتی بر روی آنها سرمایهگذاری نکرده و هیچ راهکاری انجام نداده است را شناسایی و بر روی آن سرمایهگذاری کرده و همواره کارهای پژوهشی را از نقطه صفر انجام داده است؛ از جمله پروژههای سرباره کوره قوس الکتریکی که شاید ۳۰ سال است شرکتها با این معضل مواجهند اما تا امروز هیچ راهکار اقتصادی صنعتیای که بتواند حداکثر بهره اقتصادی را برده و این سربارهها را به استفاده برساند، نداشتهایم. با این وجود، شرکت راشا با صرف هزینههای بسیار در این حوزه به یک خط فناورانه رسیده تا بتواند حداکثر آهن فلزی موجود در سربارهها را جدا کرده و سد باطلهای که بهجا میماند و عاری از آهن فلزی است را در صنایع سیمان به عنوان جایگزین کلین کر استفاده کند که ارزش بالای زیستمحیطی دارد.
وی ادامه داد: طی مطالعاتی که توسط متخصصان و مهندسان شرکت راشا انجام گرفته است، به یک اختلاف بین سربارههای کشور رسیدیم؛ یعنی دریافتیم که تاکنون رفتارهای متفاوتی در سربارهها وجود داشته و برخی آهن فلزیها تا ۵ درصد قابل بازیابی و برخی زیر یک درصد قابل بازیابی بودهاند؛ همچنین حدود ۳۰ درصد آهن فلزی موجود در سرباره به هدر میرفته است.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا مطرح کرد: برای اولین بار در دنیا یک نوآوری توسط متخصصان ما شکل گرفت و با یک احیای کربودرمی، توانستیم تا ۱۳ درصد آهن قابل بازیابی از سرباره را بازیابی کنیم که برای یک کوره یک میلیون تنی در سال، حدود ۴۰۰ میلیارد تومان آهن فلزی بازیابی شد که هم برای شرکت سوددهی مناسب داشت و هم از به هدر رفتن منابع کشور جلوگیری کرد؛ همچنین باطلهای که بر جای میماند، در صنعت سیمان قابل استفاده است که صفرتا صد این کار در راشا انجام شد.
تلاش برای استفاده از ظرفیت هوشمندسازی در تولید
ملکی با اشاره به حوزه هوشمندسازی، اضافه کرد: با توجه به اینکه دنیا در حوزه هوشمندسازی با سرعت در حرکت است و ما بسیار عقب هستیم، در تلاش برای استفاده از ظرفیت هوشمندسازی برای تولید هستیم.
وی تاکید کرد: در این حوزه تاکنون در کشور پیشرفت قابلتوجهی صورت گرفته و نخبگانی در حوزه هوشمندسازی از لحاظ علمی، کارهای بسیار مهمی انجام داده اما هنوز در صنعت به دلیل نبود زبان مشترک نتوانستهاند ورود پیدا کنند. خوشبختانه ما با نیروهای توانمند صنعت یک تیم تشکیل دادیم و برای اولین بار در کشور، نرمافزار هوشمند کنترل پارامترهای کلیدی مدار آسیاکنی را توسعه و مورد بهرهبرداری قرار دادیم.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا بیان کرد: در ادامه شرکت راشا به سراغ یکی از کلیدیترین فرایندها در زنجیره تولید آهن و فولاد که دارای گستردگی و پیچیدگیهای خاصی است یعنی تولید آهن اسفنجی با روش احیای مستقیم رفت. بعد از چالشهای فراوان، تیم هوشمندی راشا موفق به توسعه نرمافزار پایش و پیشبینی هوشمند فرایند تولید آهن اسفنجی به روش احیای مستقیم شد.
به گفته ملکی، باهدف افزایش کیفیت و مقدار تولید آهن اسفنجی و همچنین حل چالشهای کنترلی فرایند احیای مستقیم، ویژگیهایی نظیر تخمین آنلاین درجه فلزشدگی و مقدار کربن آهن اسفنجی، اندازهگیری دانهبندی و مشخصات فیزیکی گندله و آهن اسفنجی، پیشبینی رخدادهای آنبالانسی توزیع دمای کوره و کلاسترینگ و همچنین پیشبینی تغییر مشخصات ریفورمر و گاز احیایی (دما، نرخ جریان و نسبت) در این نرمافزار با موفقیت توسعه داده شد.
جسارت استفاده از دیتا وجود ندارد
وی در پاسخ به این سوال که آیا شرکت راشا به سمت فولاد سبر حرکت کرده است یا خیر، گفت: ما در این حوزه پروژه مجزایی تعریف کردیم و انجام دادیم که شامل بیشترین حجم تولید کربن در کورههای احیای مستقیم است. در این پروژه با شبیهسازی که برای جذب کربن از کورههای میدرکس انجام دادیم و با توجه به اینکه حجم کربن بسیار بالا بود، فعلا به نتیجه اولیه یعنی تبدیل co2 به co برای احیای مجدد آهن اسفنجی دست یافتهایم که اگر این روش نتیجه دهد، به یک چرخه اقتصادی بسیار عظیمی دست خواهیم یافت.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان کاوشگران صنایع معدنی راشا در ارتباط با حوزه انرژی، اظهار داشت: با توجه به محدودیتهای تامین، هم در حوزه برق و هم گاز و از طرفی افزایش قیمتها به تهیه نرمافزاری اقدام کردیم که تمامی نقاط انرژی در کارخانه و به طور دقیق مشخص شده و گلوگاههای شناخته شده را مشخص کند تا برای کاهش هزینهها راهکارهای مناسب ارائه دهیم زیرا با کاهش هزینهها میتوانیم از محل صرفهجویی انرژی به جوایزی دست یابیم که با فروش آن در بورس انرژی، به سوددهی برسیم. برای تامین گاز طبیعی نیز تمامی سناریوهای جایگزینی گاز طبیعی را برای شرکت گلگهر و نقشه راهی برای عبور از بحران کمبود گاز را ترسیم کردیم.
ملکی مطرح کرد: شرکت راشا کارهای روتین انجام شده را دنبال نمیکند بلکه به دنبال پروژههای متفاوتی است که بتواند فناوری موجود را ارتقا داده و کمک کند.
وی در پایان به مشکل فرهنگ هوشمندسازی در کشور اشاره کرد و یادآور شد: متاسفانه مدیران ارشد ما شناخت کافی از این حوزه نداشته و نسبت به نسل ۴ صنعت و تکنولوژی شناخت کافی وجود ندارد؛ با توجه به اینکه در شرکتها، دریایی از دیتا وجود دارد اما استفاده نمیشود و نمیدانند این دیتا برای چه حوزهای استفاده میشود یا حتی جسارت استفاده از دیتا وجود ندارد که دولت باید از طریق آموزش این معضل را حل کند.
انتهای پیام//