جلوگیری از خامفروشی یکی از شعارهایی است که دولتمردان و سیاستگذاران کشور طی سالیان اخیر به آن وعده دادهاند. اما شرکتهای بزرگ حوزه معدن و صنایع معدنی مانند چادرملو هستند که میتوانند به این مهم عمل کنند. تکمیل زنجیره ارزش در نتیجه سیاستگذاریهای صحیح در حوزه معدن و صنایع معدنی میتواند علاوه رشد تولید و افزایش سودآوری، به ایجاد اشتغال و محرومیتزدایی از مناطق کمتر توسعهیافته کشور منجر شود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از جمله شرکتهایی است که در راستای جلوگیری از خامفروشی زنجیره تولید خود را تا محصولات نهایی تکمیل کرده و طی یکی دو سال اخیر توانسته است از این مهم رشد فروش و سودآوری نسبتا خوبی داشته باشد. توجه به تکمیل زنجیره تولید بهحدی مهم است که مبلغ فروش محصولات فرآوری شده در زنجیره پاییندست و بعضا حاشیه سود آنها از محصولات بالادست بیشتر است و در نتیجه تولید و فروش این محصولات تاثیر شگرفی بر عملکرد کلی شرکت خواهد داشت.
نمودار ۱ حاکی از آن است که شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در ۲ ماه ابتدایی سال جاری حدود یک میلیون و ۶۷۹ هزار تن کنسانتره سنگ آهن تولید کرد که توانست ۹۵۹ هزار تن از آن را به فروش برساند. این شرکت همچنین ۷۰۴ هزار تن گندله تولید کرد که موفق به فروش ۳۲۳ هزار تن از آن شد. چادرملو همچنین ۱۷۵ هزار تن فولاد نیز تولید کرد که توانست ۱۳۱ هزار تن از آن را به فروش برساند. در عین حال این شرکت ۲۴۰هزار تن آهن اسفنجی تولید کرد که ۱۳هزار تن از آن را به فروش رساند. علاوه بر اینها محصولات دیگری مانند سنگ آهن دانهبندی و آپاتیت نیز در چادرملو تولید شدند و به فروش رفتند.
نکته قابل توجه در مورد فروش چادرملو آن است که هرچه از محصولات بالادست بهسمت محصولات پاییندستی برویم مبلغ و نرخ فروش بهشدت افزایش پیدا میکند. بهطور مثال نمودار ۲ نشان میدهد چادرملو ۹۵۹ هزار تن کنسانتره را با نرخ ۵۶۸ هزار تومان برای هر تن به فروش رساند که بدین ترتیب ۵۴۵ میلیارد تومان درآمد نصیب این شرکت شده است.
اما فولاد این شرکت که به میزان ۱۳۱ هزار تن به فروش رفت، نرخی در حدود ۳ میلیون ۹۰۰ هزار تومان برای هر تن داشت و به این ترتیب میزان فروش این محصول به ۵۲۲ میلیارد تومان رسید. این یعنی ارزش افزوده کنسانتره با دو مرحله فرآوری و تکمیل زنجیره به ۸ برابر میرسد. ضمن اینکه چادرملو با فروش گندله خود به نرخ ۸۶۷ هزار تومان برای هر تن، ۲۸۰ میلیارد تومان درآمد کسب کرد.
در نهایت اینکه درآمدهای چادرملو در دو ماه ابتدای سال جاری مبلغ به یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان رسید که رشد ۵۰۰ میلیارد تومانی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. این امر بهدلیل رشد تولید، رشد فروش و رشد مبلغ فروش بوده است.