ارزش سهام شرکت ملی مس، طی ۵ ماه گذشته، حدود ۶۰ درصد رشد کرده است؛ این در حالی است که تحولات جهانی طی این مدت، عمدتا در جهت کاهش ارزش فلز مس در بازار پیش رفته است. تنشهای تجاری چین و آمریکا و ۳ مرحله افزایش نرخ بهره در آمریکا از جمله این عوامل بودهاند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، ارزش سهام شرکت ملی مس در بازار بورس، همچنان روند افزایشی را طی میکند. این در حالی است که تحولات جهانی، بیشتر در جهت کاهش ارزش جهانی فلز مس رقم خوردهاند.
نرخ ارز نیز- از جمله عوامل تاثیرگذار بر ارزش سهام- طی این مدت تغییرات کمی داشته؛ با این حال فروش بالای محصولات شرکت ملی مس به صعود ارزش فملی در بازار بورس کمک کرده است. طی ماههای اخیر همچنین شرکت ملی مس در کادر خود تغییر مدیریتی داشت و محمدرضا بنیاسدی راد مدیرعامل قبلی جای خود را به اردشیر سعدمحمدی داد؛ اگرچه با توجه به تسلط دولت بر مدیریت حاکم بر این مجموعه، این تغییر تاثیر چندانی در شرایط ملی مس بر جای نگذاشته است.
قیمت مس در بازار جهانی طی ۵ ماه اخیر با فراز و نشیب بسیاری همراه بود. نرخ هر تن مس در بورس فلزات لندن، پس از یک دوره صعود از ۶۱۰۰ دلار تا ۶۵۰۰ دلار رسید؛ اما پس از آن تا هر تن ۵۷۵۰ دلار سقوط کرد و پس از این سقوط، روند تغییرات قیمت مس افزایشی شد. در طول ماه می، قیمت جهانی مس بیش از ۱۱ درصد افت کرد که عمدهترین دلیل آن مربوط به تشدید تنشهای تجاری بین چین و آمریکا بود.
همچنین رشد ارزش دلار در پی ۳ نوبت افزایش نرخ بهره وام بانکی که منجر به افت قیمت کامودیتیها در بازار شده بود نیز از عوامل اصلی کاهش جهانی قیمت فلز مس بهشمار میرود. در ابتدای ماه می ۲۰۱۹، قیمت هر سهم فملی در بازار بورس، ۴۱۲ تومان بود که پس از گذشت ۳۰ روز با ۲ درصد کاهش به ۴۰۳ تومان رسید؛ به عبارت دیگر رکورد فروش محصولات ملی مس مانند کاتد و … در بازار داخلی در بهار، اثر کاهش قیمت جهانی در این بازه را خنثی کرد. نمودار ۱، تغییرات ارزش سهام شرکت ملی مس در ماههای اخیر را نشان میدهد.
اما قیمت جهانی مس، در ماههای ژوئن و جولای، تحت تاثیر چند عامل، افزایش ملایم داشت. نخستین عامل مربوط به اعتصاب در معدن بزرگ چوکوییکاماتا (Chuquicamata) در شیلی است که کاهش عرضه کنسانتره مس از این معدن، به صعود قیمت محصولات مسی کمک کرد. همچنین رشد تقاضای مصرف مس در چین، از دیگر عوامل موثر در رشد قیمتها بود. اخیرا، دولت چین به منظور مقابله با بحران آلودگی هوا، برای واردات قراضه مسی سقف تعیین کرده است؛ این اقدام در بلندمدت تقاضا برای کاتد و کنسانتره در چین را افزایش خواهد داد که با توحه به نیاز بالای این کشور، محرک جدی در رشد قیمت به شمار میرود.
ضمنا از ابتدای سال جاری فدرال رزرو طی چند نوبت نرخ بهره وام بانکی را افزایش داده بود و با این تصمیم، ارزش دلار رشد محسوسی داشت. اکنون به نظر میرسد با افول آمارهای اقتصادی در آمریکا، نرخ بهره کاهش یابد که به معنی بالا رفتن قیمت جهانی انواع فلزات از جمله مس خواهد بود. کارشناسان پیشبینی میکنند روند کاهش تولید و افزایش تقاضا همچنان ادامه داشته باشد که به معنی افزایش بیشتر قیمتها است. مطابق برآوردها، بازار جهانی مس در سال جاری حدود ۱۹۰ هزار تن کسری موجودی کاتد مس خواهد داشت که خبر از کاهش ذخایر انبارها در آینده میدهد.