روسیه به طور موقت صادرات اورانیوم غنی شده خود را به ایالات متحده آمریکا محدود کرده است. این موضوع میتواند خطراتی را برای تامین سوخت نیروگاههای هستهای آمریکا ایجاد کند؛ نیروگاههایی که نزدیک به ۲۰ درصد از برق این کشور را تولید میکنند. با این حال، موجودی انبار نیروگاههای هستهای آمریکا به اندازهای است که این محدودیتها بلافاصله تاثیرگذار نباشند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از «بلومبرگ»، با طولانی شدن منازعات روسیه با اوکراین، تمایل این کشور نیز برای استفاده از منابع فراوان انرژی خود به عنوان ابزار چانهزنی سیاسی بیشتر شده است. روسیه همچنین در هفتههای پیش اعلام کرد که به دلیل یک اختلاف حقوقی با اتریش، عرضه گاز را به این کشور محدود میکند و توافق ۶۰ سالهای که در حال حاضر ۸۰ درصد از تقاضای اتریش را پوشش میدهد، لغو خواهد کرد.
تقاضای اورانیوم غنی شده ایالات متحده آمریکا
روسیه با محدود کردن صادرات اورانیوم غنی شده به ایالات متحده آمریکا، چرخه تولید سوخت هستهای را در این کشور هدف قرار داده است. این کشور تقریبا نیمی از ظرفیت جهانی جداسازی ایزوتوپهای اورانیوم را در اختیار دارد و سال گذشته بیش از یکچهارم اورانیوم غنی شده ایالات متحده آمریکا را تامین کرده است.
به گفته جاناتان هینز، رئیس شرکت «UxC» فعال در بازارهای اورانیوم، اکثر محمولههای اورانیوم غنی شده در سال جاری ارسال شدهاند؛ بنابراین این ممنوعیتهای صادراتی ممکن است عواقبی را برای سال ۲۰۲۵ به همراه داشته باشند. به طور مثال، برخی از نیروگاههای هستهای آمریکا ممکن است نتوانند تامینکننده جایگزین پیدا کنند.
شرکت کانادایی «Cameco»، یکی از بزرگترین شرکتهای استخراج اورانیوم در جهان اعلام کرد که خطرات قابلتوجهی تامین سوخت هستهای را تهدید میکنند.
ورونیکا بیکر، سخنگوی این شرکت طی بیانیهای اظهار داشت: برای رفع وابستگی به شرکتهای روسیه و دیگر شرکتهای خارجی، نیاز است کشورهای غربی با یکدیگر متحد شوند.
روسیه اعلام کرد که این اقدام، پاسخی به قانون ایالات متحده آمریکا برای ممنوعیت واردات اورانیوم غنی شده روسی است. قانون مذکور که در ماه می ۲۰۲۴ توسط جو بایدن به امضا رسید، اجازه میدهد واردات اورانیوم غنی شده تا سال ۲۰۲۸ تحت یکسری از معافیتها ادامه یابد؛ معافیتهایی که نشان میدهد ایالات متحده آمریکا اجازه داده است تا ظرفیت غنیسازی داخلی این کشور کاهش یابد.
کریس گادومسکی، تحلیلگر ارشد بخش هستهای موسسه تحقیقاتی «BloombergNEF» عنوان کرد: موجودی اورانیوم غنی شده در کشور به اندازه کافی نیست. مسئولان باید این اتفاق را پیشبینی میکردند و به ذخیرهسازی اورانیوم غنیشده میپرداختند.
دولت بایدن برای احیای ظرفیت غنیسازی اورانیوم در داخل کشور چندین میلیارد دلار هزینه کرده است اما این اقدامات همچنان در مراحل اولیه خود قرار دارند. ایالات متحده آمریکا تنها یک واحد غنیسازی تجاری در ایالت نیومکزیکو دارد که متعلق به کنسرسیومی از بریتانیا، هلند و آلمان به نام «Urenco Ltd.» است. واحد نامبرده حدود یکسوم اورانیوم غنی شده مورد نیاز در نیروگاههای هستهای ایالات متحده آمریکا را تامین میکند و انتظار میرود تا سال ۲۰۲۷، ظرفیت خود را ۱۵ درصد افزایش دهد.
ربکا استلز، رئیس بخش ارتباطات شرکت «Urenco» اظهار داشت: ما نیاز ایالات متحده آمریکا به یک تامینکننده داخلی اورانیوم غنی شده را که قابل اعتماد و امن باشد، درک میکنیم؛ بهویژه در حال حاضر که تنشهای سیاسی موجود نشان دادند وابستگی به تامینکنندگان خارجی خطراتی را به همراه دارد.
از جمله شرکتهایی که برای واردات اورانیوم غنی شده روسی از معافیت برخوردار هستند، میتوان به شرکت «Constellation Energy»، بزرگترین نیروگاه هستهای ایالات متحده آمریکا و شرکت «Centrus Energy»، از تامینکنندگان سوخت هستهای اشاره کرد.
درخواست شرکتهای دیگر برای دریافت معافیت همچنان در حال بررسی هستند. سهام شرکت «Constellation Energy» در بازار بورس نیویورک تا ۱.۷ درصد کاهش یافت و سهام شرکت «Centrus» نیز که بزرگترین واردکننده اورانیوم غنی شده روسی است، تا ۱۳ درصد کاهش را ثبت کرد.
شرکت «Centrus» طی بیانیهای اعلام کرد که حکم رسمی ممنوعیتهای صادراتی روسیه به این شرکت ابلاغ نشده و به همین منظور نتوانسته است پیامدهای آن را ارزیابی کند.
شرکت نامبرده اعلام کرد: چنانچه شرکت تامینکننده اورانیوم «Tenex» متعلق به دولت روسیه نتواند طبق توافقات خود عمل کند، گزینههای جایگزینی در اختیار است که میتوانند بخشی از پیامدهای کوتاهمدت این ممنوعیتها را کاهش دهند.
این شرکت در ادامه افزود: انتظار داریم که شرکت «Tenex» اقدامات لازم را برای به ثمر رساندن تعهدات خود انجام دهد.
قیمت سهام سایر شرکتهای فعال در بخش اورانیوم افزایش یافت؛ به طوری که سهام شرکت «Cameco» تا حدود ۶ درصد رشد کرد. سهام شرکت «Ur-Energy» تا ۱۰ درصد افزایش قیمت را ثبت کرد و رقیب آن یعنی شرکت «Uranium Energy» به میزان ۱۳ درصد افزایش قیمت داشت که البته بیشتر آن را از دست داد.
انتهای پیام//