تولید برق از انرژی خورشیدی در ترکیه طی هشت ماهه سال جاری میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳، بیش از ۴۰ درصد افزایش یافت و بر تامین انرژی مورد نیاز از سوی مصرفکنندگان در این کشور در فصل تابستان تاثیر مثبتی گذاشت.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از اندیشکده «Ember»، سهم تولید برق از انرژی خورشیدی در تامین حجم تقاضا برای برق در ترکیه از سال ۲۰۱۷ تاکنون هفت برابر رشد داشته و از ۲٫۵ درصد به ۱۸ درصد رسیده است. رشد تولید برق از انرژی خورشیدی در ترکیه در تامین حجم تقاضا برای انرژی از سوی مصرفکنندگان در فصل تابستان ۲۰۲۴ در این کشور که ناشی از افزایش استفاده از وسایل سرمایشی بوده، اثرگذاری بسیار مثبتی داشته است.
گفتنی است که در سال جاری میلادی، ترکیه افزایش قابلتوجهی را در تولید برق از انرژی خورشیدی تجربه کرد و موفق شد دو سوم از افزایش حجم تقاضا برای برق در زمان اوج تقاضا در این کشور را پوشش دهد. این افزایش میزان تولید برق از انرژی خورشیدی در ترکیه به حدی بود که امکان تامین برق در استانهای غرب این کشور در زمان افزایش مصرف برق در تابستان سال جاری میلادی وجود داشت. بر همین اساس، میتوان بیان کرد که با توجه به سهم رو به رشد تولید برق از انرژی خورشیدی در سبد انرژی ترکیه، میتوان نیازهای مصرفکنندگان این کشور به انرژی در آینده را به شیوهای پایدار و مقرون به صرفه تامین کرد.
سهم رو به رشد انرژی خورشیدی در سبد انرژی ترکیه
در پنج سال گذشته، حدود ۷۰ درصد از افزایش پیک تقاضا برای برق در ترکیه از طریق انرژی خورشیدی تامین شده است. بازه زمانی بین ساعت هفت صبح تا پنج بعد از ظهر، درست همان زمانی است که تولید برق از انرژی خورشیدی به بالاترین حد خود میرسد. این ساعات مصادف است با زمانی که میزان فعالیت در بخش صنعت و خدمات، ادارات و بخش تولید و بخش خانگی به اوج خود خواهد رسید. از همین رو، در ساعات مذکور حجم تقاضا برای برق بیشترین افزایش را تجربه میکند.
ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی در ظهر به حداکثر مقدار خود در طول روز میرسد و این زمان دقیقا با زمان اوج مصرف برق همزمان است. بر همین اساس، استفاده از برق تولید شده از طریق پنلهای خورشیدی در زمان اوج مصرف میتواند وابستگی صنعت برق به استفاده از سوختهای فسیلی را کاهش داده تا یک اطمینان خاطر برای تامین انرژی مورد نیاز مصرفکنندگان در ساعات پیک مصرف ایجاد شود.
اگرچه حجم تقاضا برای برق در ترکیه، هر ساله به طور مداوم روندی صعودی را به ثبت نرسانده است اما با این حال، چنین روند افزایشی نشان میدهد بخش عمدهای از این حجم تقاضا از طریق انرژی خورشیدی تامین میشود. در حالی که انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۷ تنها ۲٫۵ درصد از حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف در ترکیه را تامین کرد اما این سهم در سال ۲۰۲۴ به ۱۸ درصد افزایش یافته است. چنین واقعیتی که نیروگاههای خورشیدی حدود ۷۰ درصد از ۸٫۷ گیگاوات ساعت افزایش حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف را طی پنج سال گذشته تامین کردهاند، نشان از اهمیت روزافزون این منبع انرژی در صنعت برق ترکیه دارد.
میزان تامین برق ترکیه در زمان اوج مصرف از طریق نیروگاههای خورشیدی از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴
در سال ۲۰۲۴، حدود دو سوم از حجم تقاضا برای برق در ترکیه در زمان اوج مصرف در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ از طریق انرژی خورشیدی تامین شد که حدود ۵۲ درصد افزایش را تجربه کرد. این مسئله نشان میدهد که انرژی خورشیدی، یک راه حل موثر و پایدار برای تامین حجم تقاضای مصرفکنندگان برق در ترکیه در زمان پیک مصرف است.
افزایش تامین حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف در ترکیه از طریق انرژی خورشیدی
با توجه به پتانسیل بالای ترکیه در تولید برق از انرژی خورشیدی و افزایش تقاضا برای مصرف انرژی در این کشور، انتظار میرود حجم سرمایهگذاری در بخش انرژی خورشیدی برای تامین انرژی پایدار و مستمر افزایش پیدا کند.
حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف در ترکیه به شدت افزایش یافت
در فصل تابستان ۲۰۲۴ به دلیل تغییرات اقلیمی و افزایش دمای هوا در ترکیه، تقاضا برای استفاده از وسایل سرمایشی افزایش یافت و تقاضای برق در زمان اوج مصرف رکورد جدیدی را به ثبت رساند. در ماه جولای ۲۰۲۴، حجم تقاضا برای برق در زمان پیک مصرف با ۶٫۹ درصد افزایش به ۵۸ گیگاوات ساعت در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ رسید. طبق پیشبینیهای انجام شده، این رقم به ۶۸ تا ۸۱ گیگاوات ساعت تا سال ۲۰۳۰ در مدت زمان مشابه خواهد رسید. در واقع میتوان بیان کرد که اوج مصرف برق در زمانی حوالی ساعات ظهر در تابستان اتفاق افتاده و این روند افزایشی به دلیل افزایش استفاده از وسایل سرمایشی و به طور کلی رشد جمعیت و توسعه اقتصادی در ترکیه بوده است.
در ماه ژوئن ۲۰۲۴، تعداد روزهای با دمای هوای خنک در ترکیه در مقایسه با مدت مشابه پنج سال گذشته سه برابر افزایش یافت. با این حال، دمای هوا در ماه جولای سال جاری میلادی حدود ۱٫۵ برابر بیشتر از میانگین دمای هوا در مدت مشابه پنج سال گذشته بود. بر همین اساس افزایش دمای هوا در ماه جولای ۲۰۲۴ باعث شد حجم تقاضا برای برق در ترکیه به سبب افزایش استفاده از وسایل سرمایشی، رکورد ماهانه جدیدی را به ثبت برساند.
تاثیرپذیری حجم تقاضا برای برق همزمان با افزایش دمای هوا در تابستان ۲۰۲۴ در ترکیه
تامین حجم تقاضای روزافزون برق از طریق نیروگاههای خورشیدی در ترکیه
میزان تولید برق از انرژی خورشیدی از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون در ترکیه رشد قابلتوجهی را تجربه کرده و سهم آن در میزان تولید کلی برق و در ترکیب انرژی این کشور با روندی افزایشی همراه شده است. در همین راستا، سهم انرژی خورشیدی در تامین حجم تقاضا برای برق در ترکیه به صورت ساعتی، روزانه و ماهانه در سال ۲۰۲۴ به بالاترین حد خود رسیده است.
در روز ۱۶ ژوئن ۲۰۲۴، سهم انرژی خورشیدی در تولید برق این کشور به ۴۶ درصد به صورت ساعتی افزایش پیدا کرد و رشد ۱۷ درصدی به صورت روزانه را به ثبت رساند. علاوهبراین، با کاهش مصرف برق در ماه ژوئن ۲۰۲۴ به دلیل تعطیلات سراسری ترکیه، سهم ماهانه انرژی خورشیدی در تامین برق مصرفکنندگان در این کشور به رقم ۱۱ درصد رسید. در کنار ثبت رکودهای جدید در بخش انرژی خورشیدی ترکیه، سهم این بخش در تولید برق به صورت ساعتی همچنان در حال افزایش است.
در هشت ماهه نخست سال ۲۰۱۹، سهم انرژی خورشیدی در تولید برق به صورت ساعتی در ترکیه به حدود ۱٫۲ درصد رسید. رقم مذکور در سال ۲۰۲۴، به حدود ۲۵ درصد افزایش یافت که رشد حدود ۲۰ برابری را نشان میدهد. ناگفته نماند رکورد قبلی برای سطح تولید ماهانه برق از طریق انرژی خورشیدی در ترکیه در ماه جولای ۲۰۲۳ به ثبت رسیده بود. این رکورد در ماه ژوئن ۲۰۲۴ دوباره شکسته شد و در هشت ماهه ۲۰۲۴، میزان کل تولید برق از طریق انرژی خورشیدی در ترکیه بیش از ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۳ افزایش یافت و از ۱۸ تراوات ساعت عبور کرد. بر همین اساس، سهم انرژی خورشیدی در تولید برق ترکیه در هشت ماهه سال جاری میلادی از ۶ درصد در مدت مشابه سال ۲۰۲۳، به ۸ درصد رشد پیدا کرد.
سهم تولید برق از انرژی خورشیدی در ماه آپریل ۲۰۲۴ رکورد جدیدی را به ثبت رساند
چالشهای پیش روی تولید برق از انرژی خورشیدی در ترکیه
طبق آمار ارائه شده از سوی شرکت انتقال برق ترکیه (TEİAŞ)، در بازه زمانی ۳۰ ژوئن تا اول جولای ۲۰۲۴ ظرفیت روزانه تولید برق از انرژی خورشیدی افزایش قابلتوجه حدود ۱۷ درصدی (۲٫۶ گیگاوات) را به ثبت رساند. در نتیجه، ضریب ظرفیت تولید روزانه برق از انرژی خورشیدی در ترکیه از ۳۰ درصد در روز ۳۰ ژوئن ۲۰۲۴، به ۲۳ درصد در روز اول جولای سال مذکور کاهش یافت و تا پایان ماه در همین سطح باقی ماند.
طبق گزارش شرکت مذکور، انرژی خورشیدی در حال تبدیل شدن به یکی از منابع اصلی تامین برق در کشور ترکیه است. این مسئله با توجه به افزایش تقاضا برای استفاده از برق در زمان پیک مصرف در این کشور اهمیت فراوانی دارد. گفتنی است پیشبینی شده حدود ۵۹۳ گیگاوات به ظرفیت تولید برق از طریق نصب سیستمهای انرژی خورشیدی در مقیاس جهانی اضافه شود. لازم به ذکر است که رشد حجم سرمایهگذاریهای جدید در بخش انرژی خورشیدی در ترکیه، نقش مهمی را در تامین حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف در این کشور در سال ۲۰۲۴ ایفا کرده است.
علیرغم افزایش استفاده از وسایل سرمایشی و تقاضا برای مصرف برق در ترکیه، رشد ظرفیت تولید انرژی خورشیدی باعث شد حجم تقاضا برای برق در زمان پیک مصرف از این طریق تامین شود و این مسئله نشان میدهد انرژی خورشیدی در صنعت برق ترکیه به جایگاه ویژهای رسیده است. بر همین اساس میتوان ادعا کرد که انرژی خورشیدی، به طور مستقیم وابستگی ترکیه به واردات انرژی برق را کاهش داده است.
اگرچه انرژی خورشیدی نقش مهمی در تامین حجم تقاضا برای برق در زمان اوج مصرف را در طول روز ایفا میکند اما ترکیه میتواند با استفاده از سیستم ذخیره انرژی باتری، بازدهی سیستمهای خورشیدی را افزایش دهد. لازم به ذکر است که به کمک سیستم ذخیرهسازی انرژی باتری میتوان بازدهی سیستمهای خورشیدی را افزایش داد و مدیریت شبکه برق را آسانتر کرد. به علاوه میتوان برق مازاد تولید شده از طریق انرژی خورشیدی را برای زمانی که حجم تقاضا برای برق به شدت افزایش پیدا میکند، ذخیره کرد.
در همین راستا، دولت ترکیه هدفگذاری نصب سیستم ذخیرهسازی انرژی باتری با حداکثر ظرفیت ۲٫۱ گیگاوات را تا سال ۲۰۳۰ در دستور کار خود قرار داده است. تحقق این هدفگذاری، انعطافپذیری شبکه برق ترکیه را افزایش میدهد و ادغام ظرفیت انرژی خورشیدی با سیستم ذخیرهسازی انرژی باتری در ترکیه، بازدهی این بخش را به شدت افزایش داده و میزان هدررفت انرژی را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد.
انتهای پیام//