معادن مس زامبیا همزمان با بحران انرژی بیسابقه در این کشور، به یک منبع درآمد از طریق صادرات تبدیل شدهاند. در همین راستا، شرکت برق «Eskom Holdings SOC Ltd» مستقر در آفریقای جنوبی قصد دارد بخشی از کسری شدید برقی که زامبیا با آن دست و پنجه نرم میکند را از طریق صادرات انرژی به این کشور تامین کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، با توجه به خشکسالی تاریخی زامبیا، نیروگاههای برقآبی این کشور که حدود ۸۵ درصد از برق مورد نیاز کشور نامبرده را تامین میکنند، دیگر قادر به تامین انرژی نیستند. در همین راستا، بخش خانگی تنها روزانه به مدت سه ساعت در روز به برق دسترسی دارد و شرکتهایی مانند «First Quantum Minerals Ltd» مجبورند به منظور ادامه فعالیت خود در معادن و واحدهای ذوب مستقر در زامبیا، انرژی مورد نیاز خود را از کشورهای دیگر تامین کنند.
تلاش دولت زامبیا به منظور عرضه بدون وقفه مس از معادن این کشور
به نظر میرسد در حال حاضر کسری انرژی در زامبیا بدتر از آن چیزی باشد که چند هفته گذشته پیشبینی میشد. در همین راستا سد کاریبا، بزرگترین سد دستساز جهان، تقریبا خالی از آب شده و احتمال میرود طی چندین هفته آینده به طور کامل و برای اولین بار فعالیت در آن متوقف شود. علاوهبراین، فرایند تعمیر و نگهداری در تنها واحد تولید زغالسنگ زامبیا، بحران کمبود انرژی این کشور را تشدید کرده است.
آنتونی موکوتوما، مدیر بخش زامبیا در «First Quantum Minerals Ltd» از طریق ایمیل عنوان کرد: واردات برق از طریق شرکت «Eskom Holdings SOC Ltd» که در مفروضات قبلی لحاظ نشده بود، تاثیر این کمبود برق را کاهش خواهد داد. بر همین مبنا، انتظار میرود که تامین انرژی واحد تولید «First Quantum Minerals Ltd» در زامبیا بدون وقفه ادامه پیدا کند.
لازم به ذکر است که شرکت «Eskom Holdings SOC Ltd» قراردادی برای تامین ۲۵۰ مگاوات برق با دولت زامبیا به منظور تامین برق این کشور به امضا رسانده و این روند از ماه آگوست سال ۲۰۲۴ آغاز شده است. ناگفته نماند که حجم ۲۵۰ مگاوات برق معادل بیش از ۱۰ درصد از حجم تقاضای زامبیا در حالت عادی است.
آنا هاجدوکا، مدیر اجرایی شرکت «Africa GreenCo» طی مصاحبهای اظهار داشت: برنامههایی برای افزایش دو برابری تامین حجم انرژی مورد نیاز زامبیا طی یک ماه، تحت یک قرارداد جداگانه به کمک این شرکت در حال انجام است.
امکان استفاده از چنین طرحی تا حد زیادی به لطف قوانین جدید دولتی زامبیا میسر شده که از طریق آن، اجازه دسترسی آزاد به خطوط انتقال نیرو به شرکتهای معدنی فعال در بخش معدن این کشور را میدهد تا انرژی خود را از طریق شرکتهایی مانند شرکت «Africa GreenCo» تامین کنند. لازم به ذکر است که پیش از این، امتیاز تامین برق زامبیا از طریق دیگر کشورها تنها در اختیار شرکت با مالکیت دولتی «Zesco Ltd» قرار داشت.
ناگفته نماند که حدود ۵۰ درصد از مس تولید شده در زامبیا از طریق شرکت «First Quantum Minerals Ltd» انجام میشود. همچنین مدیریت بزرگترین معدن نیکل آفریقا که در زامبیا قرار دارد، بر عهده شرکت «First Quantum Minerals Ltd» قرار دارد.
گفتنی است حدود ۵۰ درصد از برق تولید شده در نیروگاههای زامبیا در بخش معدن به مصرف میرسد. در همین راستا، اگرچه ظرفیت تولید عادی برق در نیروگاههای این شرکت حدود سه هزار و ۷۷۷ مگاوات گزارش شده است اما در این نیروگاهها در حال حاضر یک هزار و ۱۹ مگاوات برق تولید میشود.
وضع محدودیتهای مصرف برق به دلیل شرایط اضطراری تولید انرژی در زامبیا
دولت زامبیا قصد دارد از بخش معدن این کشور که حدود ۷۰ درصد از منبع درآمد صادراتی این کشور را تشکیل میدهد، حمایت کند.
در همین رابطه، شرکت «Zesco Ltd» به شرکتهای معدنی فعال در زامبیا اعلام کرده است که حدود ۴۰ درصد از حجم تولید این شرکتها مشمول محدودیتهای مصرف برق در شرایط اضطراری قرار گرفته است. به همین دلیل، شرکتهای معدنی قصد دارند از طریق شرکتهای تامینکننده برق به منظور جبران این کمبود برق، انرژی مورد نیاز خود را از دیگر کشورها تامین کنند.
با وجود تدابیر اندیشیده شده از سوی دولت زامبیا در خصوص هموار کردن امکان واردات برق از خارج از این کشور، همچنان زامبیا تا پایان سال ۲۰۲۴ با مشکل کمبود انرژی دست و پنجه نرم خواهد کرد.
انتهای پیام//