هند سال ۲۰۲۴ را با ثبت یک رکورد در تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر پشت سرگذاشت و ظرفیت کل تولید برق از این نوع انرژیها، در مجموع به بیش از ۲۰۵ گیگاوات تا ماه نوامبر ۲۰۲۴ رسید که انرژی خورشیدی، سهم بیش از ۹۴ گیگاوات و انرژی بادی، سهم حدود ۴۸ گیگاوات را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۲۴، ظرفیت تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در ترکیب انرژی هند افزایش قابلتوجهی را به ثبت رساند. با این حال، هدف اصلی از این رشد، دستیابی به ظرفیت تولید برق ۵۰۰ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰ از انرژیهای پاک در کشور نامبرده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از مجله «PowerLine»، طبق آمارهای ارائه شده حدود ۱۴٫۹ گیگاوات ظرفیت تولید برق از انرژیهای پاک در هشت ماهه ۲۰۲۴، به ظرفیت فعلی تولید برق هند افزوده شد. بر اساس دادههای منتشر شده اخیر از سوی وزارت نیروی هند، حداکثر تقاضای برق در این کشور در ساعات اوج مصرف در طول روز به ۲۵۰ گیگاوات و در طول شب به ۲۳۶ گیگاوات در بازه زمانی ماههای ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ رسید.
ظرفیت تولید برق مبتنی بر سوخت زغالسنگ (شامل زغالسنگ قهوهای)، سهم حدود ۷۱ درصدی از ظرفیت کل ترکیب انرژی هند را به خود اختصاص داد. در همین راستا، حجم تقاضای برق در هند در هشت ماهه سال ۲۰۲۴ افزایش ۴٫۵ درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ثبت رساند.
از سوی دیگر، ضریب بار نیروگاهی (نسبت بار میانگین به بار بیشینه) در نیروگاههای مبتنی بر سوخت زغالسنگ هند در بازه زمانی ماههای ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ به بیش از ۷۰٫۴ درصد رسید؛ این در حالی است که این رقم در مدت مشابه سال ۲۰۲۳، حدود ۶۹٫۱ درصد اعلام شده بود. پیشبینی شده است حجم تقاضای برق در هند طی پنج سال آینده به شدت افزایش خواهد یافت. از این رو دولت این کشور قصد دارد برای تامین نیاز مصرفکنندگان ظرفیت تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر را به یک نقطه تعادل با ظرفیت تولید برق از سوختهای فسیلی به ویژه زغالسنگ تا سال ۲۰۳۰ برساند. علاوهبراین، دولت هند پیشبینی کرده است که اوج تقاضای سالانه برق به ۱۸ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰ در ساعات روز و ۱۶ گیگاوات در ساعات شب خواهد رسید. بنابراین ممکن است در برخی از روزها، حجم عرضه برق کمتر از حجم تقاضای آن باشد.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش چشمانداز خود که در ماه اکتبر ۲۰۲۴ منتشر شد، اعلام کرد: زغالسنگ همچنان بیشترین سهم را در ترکیب انرژی برق هند خواهد داشت و تقاضا برای استفاده از آن برای تولید برق در این کشور، افزایش حدود ۶۰ گیگاواتی را تا سال ۲۰۳۰ تجربه خواهد کرد؛ اگرچه ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی در هند طی دهه آینده دو برابر خواهد شد اما برق تولید شده از زغالسنگ به دلیل ضریب بار نیروگاهی کمتر، همچنان ۳۰ درصد از نیروگاههای خورشیدی بیشتر خواهد بود. در همین راستا، انتظار میرود تا سال ۲۰۳۵، حدود ۵۰ درصد از تقاضای برق در صنایع هند از طریق نیروگاهای مبتنی بر سوخت زغالسنگ تامین شود.
اگرچه دولت هند تمرکز خود را بر دستیابی به ظرفیت تولید برق ۵۰۰ گیگاواتی از انرژیهای پاک تا سال ۲۰۳۰ معطوف ساخته اما اخیرا دولت این کشور راهاندازی نیروگاههای حرارتی با ظرفیت تولید ۸۰ گیگاوات را تا سال ۲۰۳۱ در دستور کار قرار داده است. طبق اطلاعیهای که از سوی وزارت زغالسنگ هند منتشر شده، هماهنگیهای لازم به منظور افزایش دسترسی به زغالسنگ و آمادهسازی انبار ذخایر در راستای رشد حجم تقاضای احتمالی تا ماه آوریل ۲۰۲۵ صورت گرفته است.
افزایش تعداد نیروگاههای حرارتی و مبتنی بر سوخت زغالسنگ در هند
در حال حاضر ظرفیت تولید برق مبتنی بر سوخت زغالسنگ هند ۲۱۷٫۶ گیگاوات اعلام شده است که سهمی نزدیک به ۴۸ درصد را در ترکیب انرژی این کشور در اختیار دارد. در طول سال ۲۰۲۴، حدود ۵٫۱۹ گیگاوات ظرفیت تولید برق بر مبتنی بر زغالسنگ در هند به بهرهبرداری رسید که نقش عمدهای در تامین انرژی مورد نیاز ایالات مرکزی این کشور ایفا کرد.
به نظر میرسد پس از یک وقفه طولانی، ظرفیت تولید برق از سوخت زغالسنگ در هند در حال افزایش است. طبق گزارش وزارت انرژی هند، در حال حاضر چندین پروژه نیروگاهی مبتنی بر زغالسنگ با مجموع ظرفیت ۲۹٫۲ گیگاوات در این کشور در دست ساخت بوده و تعداد ۱۰ پروژه دیگر با مجموع ظرفیت ۱۲٫۲ گیگاوات برای واگذاری به مناقصه گذاشته شده است. در همین رابطه، در ۱۰۰ روز نخست دولت فعلی هند، قراردادهایی به منظور راهاندازی یک نیروگاه حرارتی با ظرفیت ۶ هزار و ۴۰۰ مگاوات منعقد شد.
در میان شرکتهای بزرگ تولیدکننده برق هند، شرکت «NTPC Limited» بیشترین ظرفیت تولید برق از نیروگاههای حرارتی را به خود اختصاص داده است. اخیرا شرکت مذکور اعلام کرد که به دنبال راهاندازی چندین نیروگاه حرارتی با مجموع ظرفیت حدود ۱۳٫۶ گیگاوات تا سال ۲۰۲۶ است.
علاوه بر راهاندازی نیروگاههای حرارتی در هند، قرار است چندین نیروگاه مبتنی بر زغالسنگ راهاندازی شود و برخی از نیروگاههایی که از مدار تولید خارج شده بود، دوباره فعالیت در آنها آغاز شود. از جمله مهمترین نیروگاههای برق مبتنی بر زغالسنگ که قرار است به چرخه تولید برق هند افزوده شوند، میتوان به نیروگاه یک هزار و ۳۲۰ مگاواتی «Pathadi TPP of Lanco Amarkantak Power»، نیروگاه یک هزار و ۳۲۰ مگاواتی «Athena Chhattisgarh Power»، نیروگاه یک هزار و ۸۰۰ مگاواتی «KSK Mahanadi Power Project»، نیروگاه ۷۰۰ مگاواتی «Meenakshi Energy Plant» و نیروگاه یگ هزار و ۵۰ مگاواتی «Monnet Power Plant» اشاره کرد.
در بخش تخصیص سرمایه نیز همچنان جریان تامین مالی بخش تولید برق مبتنی بر زغالسنگ روندی صعودی را دنبال میکند. بر اساس گزارش مرکز «Centre for Financial Accountability» در سال ۲۰۲۴، تامین مالی بخش انرژیهای تجدیدپذیر با افزایش ۶۳ درصدی به ۳۰۲٫۵۵ میلیارد روپیه رسید. همچنین شرکتهای تولیدکننده برق مبتنی بر زغالسنگ، حدود ۲۵۹٫۴۵ میلیارد روپیه سرمایه دریافت کردند.
علیرغم عدم تامین مالی مستقیم پروژههای نیروگاه برق از زغالسنگ در هند، شرکتهای فعال در این بخش حمایت مالی قابلتوجهی را از طریق تامین سرمایه از طریق موسسات مالی کسب کردند. موسسات مالی مستقر در ایالات متحده آمریکا، بیشترین سهم را در تامین مالی حدود ۶۵ درصد از کل سرمایه تخصیص داده شده به خود اختصاص دادند.
تبیین سیاستگذاریهای جدید به منظور افزایش دسترسی به زغالسنگ
ظرفیت تولید زغالسنگ هند در سال ۲۰۲۴ با ۱۱٫۶۵ درصد افزایش، به ۹۹۷ میلیون و ۲۶۰ هزار تن رسید که در مقایسه با رقم ۸۹۳ میلیون و ۱۹۰ هزار تن اعلام شده در سال ۲۰۲۳ افزایش را نشان میدهد. در همین راستا، وزارت زغالسنگ هند، هدفگذاری تولید سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تنی را تا سال مالی ۲۰۳۰ تعیین کرده است. گفتنی است از سال مالی ۲۰۲۰ تا سال مالی ۲۰۲۴، میزان تولید زغالسنگ هند با رشد ۸٫۰۷ درصدی در سال، از ۷۳۱ میلیون تن به ۹۹۷ میلیون تن افزایش یافته است.
لازم به ذکر است که حجم واردات زغالسنگ به منظور استفاده در نیروگاههای ترکیبی و حرارتی به هند در بازه زمانی ماههای آوریل تا اکتبر ۲۰۲۴، کاهش قابلتوجه ۱۹٫۵ درصدی را به ثبت رساند. طبق گزارشهای دریافتی از منابع معتبر، وزارت زغالسنگ هند حجم ۵۰ میلیون تنی را برای ذخایر انبار این ماده معدنی تا ماه آوریل ۲۰۲۶ به منظور استفاده در نیروگاههای حرارتی پیشبینی کرده است.
در همین رابطه، حجم ذخایر زغالسنگ در انبار نیروگاههای حرارتی هند حدود ۳۴٫ میلیون و ۵۷۰ هزار تن در ماه آوریل ۲۰۲۳، حدود ۴۷ میلیون و ۳۴۰ هزار تن در ماه آوریل ۲۰۲۴ و حدود ۳۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تن در ماه دسامبر ۲۰۲۴ گزارش شد. آنطور که به نظر میرسد، ظرفیت تولید برق از زغالسنگ هند در سال ۲۰۲۵ در کنار انرژیهای تجدیدپذیر به همراه ضریب بار نیروگاهی، روندی افزایشی را در پیش میگیرد. همچنین مدیریت گذار به فرایند کربنزدایی در هند، در عین حصول اطمینان از تامین برق پایدار به منظور رشد اقتصادی این کشور ضروری به نظر میرسد.
انتهای پیام//