مدیرعامل شرکت آروم شمش سبلان گفت: متاسفانه اکنون وضعیت بازار فولاد در رکود به سر میبرد و تمامی تولیدکنندگان در بلاتکیلفی ماندهاند، طوری که غیرواقعی بودن قیمتهای فولاد در بورس، عامل تاخیر و بلاتکلیفی عرضه و تقاضا است.
مسعود افشاری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» در خصوص فعالیت شرکت، بیان کرد: شرکت آروم شمش سبلان از سال ۱۳۹۵ فعالیت خود را با دو کوره با ظرفیت ۱۲ و ۷ تنی در زمینه بیلت فولادی در ابعاد ۱۲۵*۱۲۵ در گرید ۵SP در طول ۶ متر آغاز کرد. متاسفانه طی سالیان گذشته، قطعی برق و گاز تاثیر بسزایی بر میزان تولید شرکت ما گذاشت، به طوری که در برخی از موارد نیز بدون هماهنگی با محدودیت مصرف برق مواجه میشویم که در نتیجه تاکنون نتوانستیم با تمام ظرفیت به تولید محصولات بپردازیم و اکنون با یک روز خاموشی در هفته مواجه هستیم و تنها با کوره ۱۲ تنی به فعالیت میپردازیم. در حال حاضر، روزانه ۷۰ تا ۸۰تن تولید داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه تولیدکننده موظف به رعایت بیچون و چرای قوانین دولت است، افزود: گفتنی است زمانی که یک روز با محدودیت مصرف برق مواجه شویم، به دلیل خاموش بودن کوره القایی خود عملا فردای آن روز را هم از دست خواهیم داد. متاسفانه سال گذشته به دلیل نبود برنامه زمانبندی قطع برق با افت ۷۰ درصدی تولید روبهرو شده بودیم. البته عملکرد صنعت برق در سال جاری برای مدیریت بار شبکه بهتر از سالهای قبل بود. شرکت ما با حدود ۸۰ نفر نیروی انسانی در سه شیفت کاری به دلیل نداشتن توجیه اقتصادی، اقدام به خاموش کردن یک کوره خود کردهاست.
مدیرعامل شرکت آروم شمش سبلان، گریزی به تامین مواد اولیه مورد نیاز شرکت زد و گفت: در حال حاضر، قیمت ضایعات فولاد و آهن قراضه دارای رشد قیمتی بوده است، به طوری که طی هفته گذشته با ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان این مواد اولیه در بازار به فروش رسیده است که با کرایه حمل و ارزشافزوده آن با قیمت ۱۲ هزار و ۳۰۰ تومان برای تولیدکنندگان تمام میشود. از سوی دیگر، شمش فولادی با قیمت ۱۳ هزار و ۸۰۰ یا ۱۴ هزار تومان به فروش میرسد که با احتساب برآورد هزینههای تولید، به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد، به همین دلیل مجبور خواهیم شد تولید خود را کاهش دهیم تا بازار فولاد به یک ثبات نسبی دست یابد.
اوجگیری قیمت قراضه آهنی
افشاری بیان کرد: افزایش قیمت قراضه آهنی موجب کاهش تقاضای تولیدکنندگان شمش فولادی برای استفاده از قراضه آهنی در فرایند تولید شده و به دلیل اینکه استفاده از قراضه برای آنان صرفه اقتصادی ندارد، به استفاده بیشتر از آهن اسفنجی روی آوردهاند. در حال حاضر به دلیل کمبود قراضه آهنی در کشور به استفاده از آهن اسفنجی روی آوردهایم. لازم به ذکر است که شرکت آروم شمش سبلان ۴۰ درصد از آهن اسفجی در فرایند تولید خود استفاده میکند. در حال حاضر کمبود آهن قراضه در کشور به شدت محسوس است؛ در حالی که در گذشته ایران قابلیت صادرات قراضه را به کشورهای همسایه داشت اما پس از راهاندازی واحدهای نورد در صنعت فولاد، رشد سرمایهگذاریها در نورد افزایش یافت و به جای محصول نهایی شمش وارد کشور شد.
وی اظهار کرد: علاوه بر این موارد، برای جبران اختلاف قیمتی میان شمش فولادی و قراضه آهنی باید استفاده از آهن اسفنجی در فرایند تولید را افزایش داد که متاسفانه در این زمینه نیز با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد، به طوری که به دلیل اینکه مجموعه ما با استفاده از کورههای القایی با ظرفیت پایین به تولید محصولات میپردازند، نمیتوانیم مواد اولیه خود را افزایش دهیم و در این میان با مشکل مواجه میشویم. شرکت آروم شمش سبلان تمامی مواد اولیه مورد نیاز خود را از بورس کالای تامین میکند.
مدیرعامل شرکت آروم شمش سبلان ادامه داد: متاسفانه هیچگونه پیشبینی از صنعت فولاد به دلیل نواسانات و نبود پایداری ثابتی نمیتوانیم داشته باشیم، چراکه بسیاری از کارخانههای فولاد را زمینگیر کرده است. با توجه به اینکه تمامی شرکتهای فولادی مواد اولیه مورد نیاز خود را در بورس کالای ایران عرضه میکند، در حال حاضر خوشبختانه با کمبود مواد اولیه روبهرو نیستم و فقط به دلیل نبود تقاضا و عرضه به مشکلات متعددی دچار شدهایم. همچنین با وجود قطعی برق و اعمال محدودیت مصرف با مشکلات متعددی مواجه هستیم که اگر وضعیت در این زمینه ایجاد شود، به آسانی میتوانیم برای طولانیمدت قیمتها را تثبیت کرد.
بزرگترین مشکل واحدهای تولیدی
مدیرعامل شرکت آروم شمش سبلان، بزرگترین مشکل واحدهای تولیدی را افزایش حاملهای انرژی برق و گاز عنوان کرد و گفت: افزایش حاملهای انرژی به ویژه برق مشکلات جدی برای فعالان صنعتی کشور ایجاد میکند، قطعی برق و اعمال محدودیت مصرف برق، کمبود و رشد سرسامآور قیمت ضایعات آهنی ازجمله مشکلات تولیدکنندگان است. در واقع عدم تناسب قیمت محصول نیمه نهایی مثل شمش و تختال در قیاس با قیمت قراضه آهن در بازار آزاد است که گفته میشود در حال حاضر نرخ قراضه آهن بالاتر از نرخ تعزیراتی شمش ایستاده است اما مسئلهای که در این میان مغفول مانده عدم توجه به رابطه بین علت و معلول در این رخداد است.
وی با انتقاد به نبود متوالی مشخص برای بازار قراضه، گفت: شفافیت و رقابت سالم دو هدف اصلی یک بازار متمرکز و سلامت است، بر همین اساس در فرایند قراضه آهنی نیز باید همانند سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ در بورس کالای ایران عرضه شود. در حقیقت در صورت عرضه، معاملات قراضه در بورس کالا راضیکننده است و شفافیت معاملاتی این بازار مالی موجب شده تا دیگر جای هیچ ابهامی در معاملات قراضه آهن باقی نماند که این حرکت گامی مثبت در راستای شفافیت و سلامت اقتصادی است. دولت باید طی فرایندی ضایعات آهنی در بورس کالای ایران عرضه کند، چراکه با این راهکار هم کمبود و هم قیمت سرسامآور قراضه آهنی تا حدودی برطرف خواهد شد.
اهداف شرکت آروم شمش سبلان
افشاری در خصوص مهمترین اولویتهای شرکت آروم شمش سبلان اظهار کرد: در حال حاضر، طرح تغییر کورهها جزو اهداف و طراحهای توسعه شرکت است که در دستور کار قرار گرفته، به طوری با توجه به اینکه با کورههای القایی با ظرفیت پایین قادر نخواهیم بود، میزان قابل توجهی را تولید کنیم، اقدام به تغییر و افزایش ظرفیت کورهها کردهایم که در صورتی که بازار مناسب باشد تا ۹ ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید. همچنین در صورتی که بازار داخلی به یک ثبات نسبی دست یاید، قادر خواهیم بود محصولات نهایی خود را صادر کنیم.
مدیرعامل شرکت آروم شمش سبلان در پایان اضافه کرد: اکنون بازار فروش خوبی نداریم، سیاستهای غلط در خصوص کاهش قیمت محصولات فولادی در بازار، تعیین قیمتهای دستوری محصولات فولادی و افزایش چندین برابری نرخ حاملهای انرژی برای فولادسازان سبب شده توجیه اقتصادی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی در این صنعت کمرنگ شوده و هر روزه تولیدکنندگان را با مشکلات متعددی مواجه سازد و تولیدکنندگان در بلاتکلیفی مطلع به سر میبرند.