شرکت «Vedanta Copper» به عنوان یکی از زیرمجموعههای شرکت هندی «Vedanta Limited» طی بیانیهای اعلام کرده است که قصد دارد دو میلیارد دلار در راهاندازی واحدهای فرآوری مس در عربستان سعودی سرمایهگذاری کند. چنین سرمایهگذاریای، عربستان را به یک قطب برجسته در بخش معدن جهان تبدیل خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وب سایت «mining.com»، شرکت «Vedanta Copper» اعلام کرده که مبلغ سرمایه تخصیص یافته این شرکت در راستای راهاندازی یک واحد ذوب و فرآوری مس بسیار پیشرفته با ظرفیت تولید سالانه ۴۰۰ هزار تن مس هزینه خواهد شد. همچنین این مبلغ سرمایه قرار است صرف ساخت یک کارخانه تولید میلگردهای مسی با ظرفیت سالانه ۳۰۰ هزار تن در عربستان شود.
قرارداد امضا شده با شرکت «Vedanta Copper»، تنها بخشی از سایر قراردادهای سرمایهگذاری ثبت شده در عربستان سعودی بوده که مجموع ارزش همه این قرادادهای به امضا رسیده حدود ۹٫۳۲ میلیارد دلار برآورد شده است. از میان یکی دیگر از قراردادهای مهم که عربستان برای جذب سرمایهگذار خارجی به امضا رسانده است، میتوان به سرمایهگذاری شرکت چینی «Zijin Group» اشاره کرد. گفتنی است اقدام دولت عربستان در راستای تنوعبخشی به منبع درآمد اقتصادی این کشور صورت پذیرفته است.
سند چشمانداز توسعه اقتصادی عربستان در سال ۲۰۳۰
لازم به ذکر است که قراردادهای به ثبت رسیده مذکور، دقیقا با مفاد تعیین شده در سند چشمانداز برنامه توسعه اقتصادی عربستان در سال ۲۰۳۰ مطابقت دارد. طبق بخشی از این سند چشمانداز، عربستان صعودی قصد دارد حدود ۲٫۵ تریلیون دلار در منابع معدنی کشف نشده این کشور از جمله معادن فسفات، مس، طلا و بوکسیت سرمایهگذاری کند. هدف از این کار افزایش سهم تولید ناخالص داخلی بخش معدن عربستان از ۱۷ میلیارد دلار به ۶۴ میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۳۰ است.
لازم به ذکر است که در حال حاضر، عربستان سعودی بیشتر مس مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین میکند. همچنین، رقم واردات مس به عربستان سالانه حدود ۳۶۵ هزار تن گزارش شده است. پیشبینی شده این رقم تا سال ۲۰۳۵ بیش از دو برابر افزایش پیدا کند.
انتظار میرود سرمایهگذاری شرکت «Vedanta Copper» به تنهایی حدود ۱۹ میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی عربستان بیفزاید؛ وابستگی این کشور به واردات مس را کاهش دهد و باعث رشد صنایع پاییندستی فلز مس شود.
کریس گریفیث، مدیر اجرایی بخش فلزات پایه شرکت «Vedanta Copper» در همین رابطه طی بیانیهای اظهار داشت: راهاندازی پروژههای مذکور اتکای عربستان به زنجیره تامین داخلی مس خود را افزایش میدهد. به نظر میرسد عربستان صعودی که دههها برای کسب درآمد خود به فروش نفت متکی بوده است، اکنون قصد دارد تمرکز خود را بر روی توسعه منابع معدنی این کشور از طریق جذب سرمایهگذاران خارجی معطوف کند.
در همین راستا، عربستان سعودی به عنوان بخشی از استراتژی خود برای فاصله گرفتن از سوختهای فسیلی، صندوق سرمایهگذاری «Manara Minerals» را ایجاد کرده است. هدف از ایجاد این صندوق که یک سرمایهگذاری مشترک میان شرکت معدنی «Ma’aden» و صندوق سرمایهگذاری دولتی عربستان (PIF) بوده، جذب سرمایههای خارجی در بخش معدن عنوان شده است. شرکت مذکور در اولین اقدام خود موفق شد در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۰ درصد از سهام شرکت معدنی «Vale Base Metals» را خریداری کند.
وضعیت دسترسی به مس در بازار جهانی
نقش مس به عنوان یک عنصر حیاتی در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر، این فلز را در مرکز توجهات جهانی در حرکت به سمت فرایند کربنزدایی قرار داده است. بر اساس گزارش شرکت «Vedanta Copper»، حجم تقاضای جهانی برای این فلز تا سال ۲۰۴۰، به میزان ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت که بیشترین حجم افزایش تقاضا برای این فلز مربوط به گذار به انرژیهای تجدیدپذیر در بخش حملونقل پایدار و صنعت برق است.
از سوی دیگر، شرکت «BHP» بزرگترین شرکت معدنی جهان اخیرا اعلام کرده است که انتظار میرود حجم کسری تولید جهانی مس طی دهه آینده به ۱۰ میلیون تن برسد. پیشبینی چنین سناریویی باعث شده است که این شرکت طرحهایی را برای سرمایهگذاری حداقل ۱۴ میلیارد دلاری در بزرگترین معدن مس جهان یعنی «Escondida» و پروژههای معدنی دیگر در شیلی ارائه دهد.
انتهای پیام//