شرکت «TMP Holdings» قصد دارد با سرمایهگذاری بر روی برخی از فلزات حیاتی مانند نیکل و کبالت، در راستای تامین انرژی بخش زیرساختهای عربستان سعودی و فرایند کربنزدایی در این کشور اقدام کند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، شرکت آمریکایی «TMP Holdings» با امضای یادداشت تفاهمی در جهت حمایت از زنجیره تامین فلزات حیاتی، در تلاش است بخشی از استراتژی سرمایهگذاری خود را روی پتانسیل رو به رشد زیرساختهای فلزات حیاتی و فرایند کربنزدایی در عربستان سعودی صرف کند.
این شرکت در گفتوگوی خود با موسسه «Fastmarkets» با اشاره به تمرکز سرمایهگذاری روی طرحهای غیرنفتی، اعلام کرد که شرکت «TMP Holdings» میلیونها دلار سرمایهگذاری را به شرکت توسعه صنعتی ملی عربستان سعودی (NIDC) در جهت حمایت از بخش زیرساختها و تامین مواد معدنی حیاتی از جمله نیکل، کبالت، مس و فلزات گروه پلاتین در این کشور اختصاص داده است. بر همین اساس، شرکت نامبرده قصد دارد یک زیرساخت ذخایر انبار و شبکه لجستیکی را در جهت حمایت از زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی در عربستان سعودی ایجاد کند.
گفتنی است که شرکت «TMP Holdings» مستقر در ایالت کالیفرنیای آمریکا، پس از خرید واحد شرکت معدنی چندفلزی «Nornickel» بزرگترین تولیدکننده نیکل جهان مستقر در آمریکا، تمرکز خود را بر سرمایهگذاری روی فلزات معدنی حیاتی افزایش داده است. لازم به ذکر است که استفاده از فلز نیکل به عنوان یکی از فلزات معدنی حیاتی بهکاررفته در تولید باتری خودروهای الکتریکی، در راستای گذار به فرایند کربنزدایی و الکتریکیسازی خودروها امری کاملا ضروری تلقی میشود.
واگذاری برخی از داراییهای شرکتهای روسی
شرکت «Nornickel» دلیل واگذاری سهام یکی از واحدهای تولیدی خود مستقر در آمریکا را وجود مشکلات تامین مالی پس از تهاجم روسیه به اوکراین در ماه فوریه ۲۰۲۲ عنوان کرد. خرید سهام واحد تولیدی شرکت مذکور توسط شرکت «TMP Holdings» باعث میشود این شرکت در تامین فلزات حیاتی به ویژه سولفات نیکل و کبالت با هزینه پایین و کیفیت بالا دست بالا را داشته باشد.
همچنین شرکت «TMP Holdings» تمرکز خود را روی سرمایهگذاری در فناوری بلاکچین، بخش سرگرمی، خدمات مالی، تدارکات، املاک و مستغلات، نرمافزار و مخابرات قرار داده است؛ اگرچه حوزه فعالیت شرکت نامبرده جهانی بوده اما تمرکز حضور خود را روی منطقه اروپای شرقی و مرکزی قرار داده است.
در همین راستا ریموند اف. استیپلز، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت «Nornickel» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه عاملی باعث ورود این شرکت در صنایع فلزی و معدنی شده است، بیان کرد: نقشی که فرایند کربنزدایی در آینده صنایع مذکور خواهد داشت، این شرکت را متعهد به سرمایهگذاری در حوزههای اعلام شده کرده است. همچنین شرکت «Nornickel» متعهد به حمایت از محیط زیست از طریق فرایند کربنزدایی با تمرکز بر فلزات حیاتی مانند نیکل، کبالت، لیتیوم و فلزات گروه پلاتین است.
وی در ادامه عنوان کرد: ظرفیت تولید فلزات معدنی مذکور به ویژه در خاورمیانه و آسیا در بلندمدت با افزایش مواجه خواهد شد. ایجاد زیرساختهای تولید فلزات معدنی حیاتی در خاورمیانه و دیگر کشورهای آسیا مشابه آنچه هماکنون در آمریکا وجود دارد، امری ضروری به نظر میرسد.
عربستان سعودی به دنبال کاهش وابستگی به نفت
استیپلز خاطرنشان کرد: در حال حاضر یک تریلیون دلار برای ۱۱ ابرپروژه بزرگ در راستای مدرنسازی اقتصاد عربستان سعودی و گسترش سرمایهگذاری خارجی اختصاص یافته است. این کشور در نظر دارد وابستگی منبع درآمد خود را به صادرات نفت کاهش دهد.
بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، رشد بخش غیرنفتی عربستان سعودی از سال ۲۰۲۱ شتاب گرفته است. طبق گزارش ارائه شده متوسط رشد بخش غیرنفتی عربستان در سال ۲۰۲۲، حدود ۴٫۸ و برای سال ۲۰۲۳، حدود ۵ درصد اعلام شد.
تمایل کشور عربستان به ایجاد تنوع در منبع درآمد بخش غیرنفتی خود با بهبود در روند چشمانداز مدیریتی و تجاری این کشور افزایش یافته است. بر همین اساس تعداد قراردادهای سرمایهگذاری جدید در بخش مذکور در عریستان در سال ۲۰۲۲، حدود ۹۵ درصد افزایش را تجربه کرد. در همین رابطه، صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که مبالغ سرمایهگذاری شده از طریق صندوق سرمایهگذاری بخش عمومی عربستان سعودی (PIF) به سمت بخش دولتی این کشور اختصاص مییابد. رشد سریع شاخص اقتصادی عربستان سعودی، تقاضای شرکتهای خارجی را برای سرمایهگذاری در برخی زیرساختها همچون بخش مسکن، بخش حملونقل، بخش خردهفروشی و تجاری افزایش داده و عربستان را به کشوری جذاب برای سرمایهگذاران خارجی تبدیل کرده است.
به گفته مدیرعامل شرکت «Nornickel»، از آنجایی که تعداد واحدهای فرآوری فلزات در عربستان سعودی بسیار اندک است، بیشتر فلزات تصفیه شده در واحدهای مذکور در بخش تولید به مصرف میرسند. عربستان تمایل زیادی به امضای قراردادهای بلندمدت در سراسر زنجیره تامین و ورود شرکتها به منظور تولید، ساخت و فروش محصولات در بخش اقتصاد بومی این کشور از خود نشان داده است.
عربستان در مسیر فرایند کربنزدایی
شرکت «TMP Holdings» معتقد است که اگرچه اکثر فلزات حیاتی در عربستان همچون کبالت، مس، نیکل و لیتیوم به روشهای سنتی تولید و عرضه میشوند اما چنین رویکردی باعث نخواهد شد که این کشور در مسیر فرایند کربنزدایی حرکت نکند.
استیپلز اظهار داشت: جهان در دهه آینده با کمبود شدید مواد معدنی حیاتی مواجه خواهد شد و هدف شرکت «TMP Holdings»، کمک به تامین فلزات حیاتی معدنی مذکور برای برآورده کردن نیاز مصرفکنندگان است. نقشی که شرکت «TMP Holdings» انتظار دارد با عربستان سعودی و سایر کشورهای فعال در بخش مواد معدنی حیاتی ایفا کند، نقشی است که در آن شرکت مذکور به عنوان یک شریک، تامینکننده، سرمایهگذار و شرکت بهرهبردار در نظر گرفته میشود.
به گفته وی، به نظر میرسد رشد اقتصادی از طریق ساخت این پالایشگاهها در عربستان در جهت حمایت از محیط زیست و در قالب کاهش انتشار کربن در سراسر جهان بسیار مهم خواهد بود. همچنین ساخت پالایشگاهها برای کاهش وابستگی عربستان به واردات مواد معدنی حیاتی و تامین عرضه بلندمدت مواد معدنی مذکور بر اساس طرح «Saudi Green Initiative» عربستان سعودی حائز اهمیت است. در حال حاضر اکثر این فلزات معدنی حیاتی در بخش ساختوساز، تولید فولاد زنگنزن و سایر مصارف صنعتی استفاده میشوند.
صندوق سرمایهگذاری بخش عمومی عربستان سعودی در ماه اکتبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که یک شرکت زیرساخت تولید خودروهای الکتریکی را راهاندازی کرده است. در همین رابطه حدود ۷۵ درصد از سهام شرکت جدید متعلق به این صندوق سرمایهگذاری و ۲۵ درصد مابقی آن در اختیار شرکت «Saudi Electric Company» قرار دارد.
این شرکت با نام تجاری «EVIQ» قصد دارد تا سال ۲۰۳۰، حدود یک هزار ایستگاه شارژ در سراسر عربستان راهاندازی کند. در همین راستا، صندوق سرمایهگذاری بخش عمومی عربستان سعودی یک قرارداد سرمایهگذاری با شرکت خودروسازی «Lucid» در اواخر سال ۲۰۱۸ امضا کرد. بر همین اساس، شرکت «Lucid» ساخت اولین کارخانه خودروسازی در عربستان سعودی را در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ به پایان رساند.
بر اساس سند ارائه شده در وب سایت این شرکت، ظرفیت تولید کارخانه مذکور در مرحله اول بهرهبرداری پنج هزار دستگاه خودروی الکتریکی در سال اعلام شد و قرار است ظرفیت تولید در این کارخانه به ۱۵۵ هزار دستگاه خودرو در سال افزایش یابد. شرکت توسعه صنعتی ملی عربستان سعودی (NIDC) قصد دارد از طریق طرح «Saudi Green Initiative» اطمینان حاصل کند که حدود ۳۰ درصد از حجم فروش خودروهای جدید در عربستان به خودروهای الکتریکی اختصاص خواهد یافت.
طبق بررسیهای انجام شده، عربستان سعودی قصد دارد سالانه ۵۰۰ هزار خودروی الکتریکی را با مشارکت شرکتهای خودروسازی از جمله «LUCID»، «Ceer» و «Hyundai» تولید کند. همچنین شرکت «TMP Holdings» تخمین میزند ذخایر معدنی استخراج نشده به ارزش حدود ۱٫۳ تریلیون دلار در عربستان سعودی وجود دارد که لزوم سرمایهگذاری در آن را برجسته کرده است.
استیپلز بر این باور است که در صورت صادرات ذخایر معدنی مذکور، اتکای عربستان سعودی به صادرات نفت کاهش خواهد یافت. به علاوه، طرحهایی برای ساخت یک پالایشگاه هیدروکسید لیتیوم در عربستان به منظور تامین مواد اولیه بهکاررفته در تولید باتری خودروهای الکتریکی در دست اجرا قرار دارد.
در همین راستا، شرکت تازه تاسیس استرالیایی «European Lithium» و شرکت «Obeikan Investment Group» در عربستان سعودی اعلام کردند که در راستای یک سرمایهگذاری مشترک برای ساخت واحدهای تولید لیتیوم، قراردادی را در ماه ژوئن ۲۰۲۳ به امضا رساندند.
انتهای پیام//