رابرت یوکسل ییلدریم، میلیاردر ترک با اختصاص دو میلیارد دلار سرمایه، به دنبال خرید معادن نیکل است؛ اقدامی به منظور پاسخ به نیاز کشورهای غربی برای کاهش وابستگی به چین انجام خواهد شد. وی با اتکا به این باور که قیمت این فلز مورد اسفاده در باتریها افزایش خواهد یافت و کشورهای غربی نیز به دنبال کاهش وابستگی به چین هستند، به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری در معادن نیکل است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، ییلدریم که ثروت خود را از طریق فعالیت در صنایع کروم و کشتیرانی تحت مجموعه خانوادگی «Yildirim Holding AS» بهدست آورده، در سال ۲۰۲۵ این بخشها را در قالب شرکتی تازه تاسیس به نام «CoreX Holding» ادغام کرده است. در حال حاضر این شرکت جدید دارای برخی واحدهای فرآوری نیکل است و ییلدریم با توجه به افت چندساله قیمت این فلز، زمان را برای افزایش سرمایهگذاری در این حوزه مناسب میداند.
کاهش قیمت نیکل به دلیل افزایش تولید شرکتهای چینی در اندونزی است؛ موضوعی که برخی شرکتهای معدنی بزرگ را به فروش داراییهای پرهزینه خود وادار کرده است. با این حال، ییلدریم بر این باور است که میتواند این داراییها را از طریق بهبود بهرهوری عملیاتی و تمرکز اولیه بر محصولاتی با محتوای نیکل بالاتر نسبت به نیکل کمعیار چینی به سودآوری برساند.
وی با بیان اینکه قیمت نیکل طی دو تا سه سال آینده افزایش خواهد یافت، افزود: زمانی وارد بازار نیکل میشویم که دیگران در حال ترک آن هستند.
سرمایهگذاری ییلدریم در حوزه نیکل، همزمان با افزایش تمرکز کشورهای غربی بر فلزات حیاتی صورت میگیرد؛ فلزاتی که در دوران گذار انرژی، به عنوان مولفهای راهبردی برای امنیت ملی شناخته میشوند. ناگفته نماند که چین، همچنان بازیگر اصلی این بازار به شمار میرود؛ چه به واسطه ظرفیتهای داخلی و چه از مسیر سرمایهگذاری در کشورهایی نظیر اندونزی.
ییلدریم تاکنون حدود ۵۰۰ میلیون دلار در پروژههای نیکل سرمایهگذاری کرده است؛ از جمله نخستین خرید شرکت «CoreX» که در ماه دسامبر ۲۰۲۴ با در اختیار گرفتن اکثریت سهام شرکت معدنی «Compagnie Minière Du Bafing SA» در ساحل عاج انجام شد. همچنین چند واحد تولید فرونیکل در مقدونیه شمالی و جمهوری کوزوو که پیشتر متعلق به هلدینگ خانوادگی وی بودند نیز به «CoreX» منتقل شدهاند.
سایر داراییهای معدنی و فلزی وی شامل کارخانههای فروآلیاژ در سوئد و روسیه، یک واحد کروم و مواد شیمیایی در ایالات متحده آمریکا و چندین شرکت معدنی در قزاقستان میشوند.
ییلدریم اعلام کرده است که دو میلیارد دلار دیگر برای معاملات آتی در نظر گرفته و در حال حاضر نیز مذاکراتی برای خرید ۶ معدن در کلمبیا، گواتمالا و کشورهای آفریقایی در جریان دارد؛ هرچند جزئیاتی در این زمینه ارائه نکرده است. وی همچنین قصد دارد با افزایش مقیاس فعالیتهای خود، کشتیهای جدیدی سفارش دهد تا زنجیره تامین از استخراج تا حملونقل را تحت کنترل داشته باشد.
هدف اصلی این میلیاردر ترکیهای، ارائه جایگزینی مطمئن برای نیکل چینی در بازارهای اروپا و آمریکا است؛ ابتدا در صنعت فولاد زنگنزن که با کسبوکار کروم وی همراستاست و در ادامه در حوزه باتریها و سپس سایر فلزات حیاتی نظیر مس، طلا و روی.
چین در حال حاضر نقش مسلطی در بازار فلزات حیاتی دارد و کشورهای غربی تلاش میکنند با تقویت تولید داخلی و انعقاد پیمانهای تجاری، وابستگی خود را به این کشور کاهش دهند.
ییلدریم برای تامین مالی پروژههای نیکل خود، در حال مذاکره با طیف متنوعی از سرمایهگذاران است؛ از صندوقهای حاکمیتی و زیرساختی گرفته تا دفاتر سرمایهگذاری خانوادگی و شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی.
معامله ناکام با شرکت «Anglo American»
مسیر سرمایهگذاری ییلدریم بدون مانع نبوده است. شرکت «CoreX» امسال تلاش کرد واحد نیکل شرکت «Anglo American» را در برزیل خریداری کند اما در رقابت با شرکت «MMG» شکست خورد.
وی اظهار داشت: با پشتیبانی مالی گروه «UBS»، پیشنهادی ۹۰۰ میلیون دلاری ارائه داده بودیم و حتی مذاکرات قرارداد نیز پیش رفته بود اما طرف مقابل هیچگاه دلیل رد این پیشنهاد را روشن نکرد.
در روند واگذاری داراییها، ترجیح فروشندگان به شرکتهای معدنی باسابقه و تثبیت شده امری رایج است؛ چراکه این دسته از شرکتها معمولا از لحاظ تامین مالی وضعیت باثباتتری دارند. شرکت «MMG»، زیرمجموعه شرکت دولتی «China Minmetals» با داشتن معادنی در سراسر جهان، از جمله معدن بزرگ «Las Bambas» در پرو دقیقا یکی از همین شرکتها است.
ییلدریم از تصمیم شرکت «Anglo American» شدیدا انتقاد کرده است و آن را نقطه عطفی در سرنوشت بازار نیکل میخواند. شرکت «Anglo American» نیز در پاسخ اعلام کرده است که امکان اظهارنظر درباره طرفهای دخیل در این معامله را ندارد.
ییلدریم در پایان اظهار داشت: چین این دارایی بسیار مهم را از دست کشورهای غربی خارج کرده و مقصر اصلی نیز شرکت «Anglo American» است.
انتهای پیام//