مدیرعامل شرکت میل ایران گفت: هزینه حاصل از فروش محصولات با تاخیر بسیار زیادی توسط مشتریان پرداخت میشود که با توجه به افزایش روزافزون قیمت فلزات، این امر تولیدکننده را در خرید مواد اولیه دچار مشکلات جدی میسازد؛ چراکه عموم تولیدکنندگان با ضعف نقدینگی مواجه هستند.
قاسم حاجحسینی در گفتوگو با خبرنگار «فلزات آنلاین»، اظهار داشت: بالغ بر ۳۰ سال است که در این شرکت شمشهای مس و روی وارد خطـــوط تولیـــد شــده و بعــد از ذوب و شکلگیری به حالت پروفیل، به مقاطــع برنجی با شکلهـــای متفـــاوت بستـــه بــه نوع سفــارش مشتریان تولید و برش داده میشود. هماکنون، با ۲۰ درصد ظرفیت تولید خود در حال فعالیت هستیم که بنا داریم با مذاکراتی که با یک سرمایهگذار انجام دادیم، میزان تولید محصول را افزایش دهیم. به صورت کلی، توانایی تولید روزانه پنج تن محصول را داریم که این امر در شرایط مطلوب و وجود نقدینگی کافی مسیر خواهد بود.
وی افزود: از ابتدای سال ۱۴۰۰ معضلات متعددی در صنایع به وجود آمد که به معنی واقعی کمر تولیدکننده را شکسته است؛ قطعیهای پیدرپی آب، برق، گاز، اوجگیری کرونــا و… باعث شـــد تا اکثـــر شرکتهـــای تولیدکننده ازجملــه این شرکـت، بـــا کاهــش و توقف مقطعی تولید مواجه شوند که تاکنون هم خساراتی که از این اتفاقات به بار آمده، برای هیچ یک از تولیدکنندگان به طور کامل جبران نشده است.
عدم پرداخت بهموقع مطالبات از سوی مشتریان
این تولیدکننده مقاطع برنجی در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر، شرایط به صورتی پیش میرود که بعد از فروش محصول به مشتریان، وجهی که در قبال این خرید باید به حساب شرکت واریز شود، مشمول مدت زمان طولانی میشود و این عدم پرداخت هزینه خرید محصول، سبب میشود تا هم در تامین مواد اولیه دچار مشکل شویم و هم تولید از برنامه خود عقب بماند.
وی اضافه کرد: با توجه به افزایش قیمت مس، به غیر از فعالیت در زمینه تولید مقاطع برنجی، به تولید مقاطع آلومینیومی نیز روی آوردیم تا بتوانیم از این طریق تولید خود را سرپا نگه داریم و مجبور به تعطیلی شرکت خود نشویم. تولید مقاطع آلومینیومی از برنجی کمهزینهتر و پرکاربردتر است و بهتر میتوانیم فروش محصول داشته باشیم. به عنوان مثال، قیمت تمام شده یک تن محصول برنجی، ۱۶۰میلیون تومان است و برای تولید روزانه پنج تن محصول برنجی به نقدینگی قابل توجهی برای تامین مواد اولیه و تولید محصول احتیاج داریم.
نوسان قیمت، برنامه تولید را به چالش کشید
مدیرعامل شرکت میل ایران اذعان کرد: البته باید توجه داشت که از بانکها تسهیلات تولید دریافـــت میکنیـــم امـــا ایـــن سرمایـــه وارد سرمایهدرگردش شرکت شده و در نهایت تبدیل به محصول میشود که در بازار به فروش میرسد. نکته حائز اهمیت اینجا است که درآمد حاصل از فروش محصولات تا مدت زمان زیادی در دست خریداران باقی میماند و این سبب ترس تولیدکننده برای اقدام به تولید مجدد محصول میشود. به علت عدم پایداری و ثبات شرایط در اقتصاد و به تبع آن، بازار محصولات که به متغیر بودن قیمتها انجامیده است، نمیتوان برنامهریزی مناسبی برای تولید داشت.
بومیسازی ماشینآلات
حاجحسینی مطرح کرد: از تکنولوژی تولید استاندارد و بهروز بهرهمند هستیم. دستگاههای اکستروژن مستقر در کارخانه، ساخت مهندسین این شرکت است. میلایران، در سالهای قبل، سازنده ماشینآلات و تجهیزات تولید قطعات برنجی بود و بعد از آن، به حوزه تولید محصولات برنجی وارد شد و اخیرا هم مقاطع آلومینیومی به سبد محصولات این شرکت افزوده شده است. بر خلاف تصور، تولید قطعه از تولید ماشینآلات بسیار چالشبرانگیزتر است.
سردرگمی تولید پس از گذشت بیش از هفت ماه
وی همچنین در خصوص برنامه تولید ماههای آتی سال ۱۴۰۰، بیان کرد: متاسفانه در منطقه خاتونآباد شهرستان پاکدشت، در ۹۰درصد واحدهای تولیدی به دلیل عدم وجود نقدینگی کافی برای تامین مواد اولیه و تولید محصول، خطوط تولید متوقف شده است و فعالیتی در این شرکتها انجام نمیشود. این معضل هنوز بعد از گذشت حدود هشت ماه و برخلاف شعار سال مبنی بر «تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها»، نه تنها پشتیبانی صورت نگرفته بلکه بسیاری از موانع ایجاد شده هم هنوز رفع نشده و حتی مسئولین امر کوچکترین اقدامی برای بررسی آنها و راه حل ارائه نکردهاند. برای ادامه فعالیت خود و تولید مقرونبهصرفهتر، با یک سرمایهگذار مذاکراتی انجام دادهایم تا بتوانیم سرمایه جدید به خط تولید تزریق کنیم و بتوانیم به درآمد مطلوب برسیم.
تولید برنج استاندارد
این تولیدکننده مقاطع برنجی در مورد مواد اولیه مورد استفاده برای تولید، تاکید کرد: محصولاتی که تولید میکنیم آلیاژی هستند که برای تولید آنها ۶۰ درصد از شمش مس و ۴۰ درصد هم از روی استفاده میشود که البته در این ۴۰ درصد روی که قرار است ذوب شود، مقدار کمی از سرب هم استفاده میشود تا استانداردسازی شده سپس تبدیل به قطعه برنجی به طول و اندازه مورد سفارش مشتریان تبدیل شود. مس مورد نیاز را نیز از شرکتهایی چون مجتمع مس سرچشمه تهیه میکنیم. علاوهبراین، از بازار آزاد نیز سفاله و ضایعات برنجی و مسی هم خریداری میکنیم که متاسفانه در بازار آزاد نوسان قیمت بسیاری را شاهد هستیم.
بروکراسی اداری، قاتل زمان
مدیرعامل شرکت میل ایران در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه چه چالشهایی در مسیر دریافت تسهیلات از بانک وجود دارد، تصریح کرد: بیشترین معضلی که در این راه به وجود آمده، از بین رفتن زمان و وقفههای طولانی در مسیر بازبینی اسناد و مدارک است؛ چراکه هر بار بهانههای مختلفی بانک از انجام امور محوله سر باز میزند و تا تولیدکننده به دنبال دریافت وام باشد و کاغذبازیهای اداری به مراحل آخر برسند، وقت طلایی تولید را از دست داده است. کشورهای اروپایی تنها پنج روز تعطیلی دارند و کارهای اداری با سرعت و بدون مانع پیش میرود اما در کشور ما این امر کاملا برعکس است. ادارات بیمه در سرتاسر دنیا به شیوهای عمل میکنند که واحدهای تولیدی بتوانند بر تعداد نیروهای انسانی خود اضافه کنند نه اینکه در یک شرکت، به عنوان مثال، از ۱۶۰ تن نیروی انسانی، تنها ۶نفر باقی ماندهاند. مالیاتی که از کارفرما در کشور اخذ میشود ۳۰ درصد است در حالی که در سایر کشورها، از آنها تنها ۴ تا ۴٫۵ درصد مالیات دریافت میشود.
نبود تخصص و دانش کافی در میان مسئولان دولتی
حاجحسینی در ادامه گفت: ریشه معضلات تولید، روی کار آمدن مسئولینی است که دانش کافی را در خصوص بررسی موانع تولید و رفع آنها ندارند. افرای که تخصص کافی را ندارند، به مقامها و سمتهای دولتی دست یافتهاند ولی افراد متخصص در جایگاههایی دور از انتظار مشغول به گذران وقت خود هستند. بهکارگیری غیر متخصصها در سمتهایی که نیاز به بررسی دقیق و ارائه راهکار منطقی وجود دارد، بزرگترین صدمهای است که هم به تولید و هم به سایر بخشهای صنایع مختلف کشور وارد آمده است.
معضل تامین سوخت مورد نیاز
این تولیدکننده مقاطع برنجی اظهار کرد: علاوه بر چالشهای یاد شده، در فصول مختلف سال مانند زمستان به نقت یا گازوئیل برای تامین سوخت دستگاههای خطوط تولید و حتی دستگاههای گرمایشی احتیاج داریم که متاسفانه برای تامین آن به شدت دچار مشکل هستیم و به ازای هر لیتر باید یک هزار و ۵۰۰ تومان به صورت آزاد هزینه بپردازیم. زیرساختهای مورد نیاز برای تولید باید فراهم باشد تا تولیدکننده بدون دغدغه محصولات خود را در بازار عرضه و به فروش برساند و کسب درآمد و سود مطلوبی داشته باشد.
وی در ارتباط با ارزیابی شرایط حاکم بر تامین نقدینگی نسبت به سالهای گذشته، خاطرنشان کرد: متاسفانه شرایط به صورت لحظهای در حال پسرفت است و هیچ نقطه رشدی دیده نمیشود؛ تولیدکنندگان برای تامین سرمایه مورد نیاز برای تامین مواد اولیه نیاز به دریافت بهموقع وجه حاصل از فروش محصولات خود دارند که به واقع پرداخت وجوه توسط مشتریان، زمانبر شده است و به دفعات به تاخیر میافتد. در این شرایط، باید بتوانیم به صورت کارمزدی محصول تولید کنیم تا خود مشتری مواد اولیه مورد نیاز را تامین کند و به عبارت دیگر، با بازار رویارویی مستقیم داشته باشد.