با گسترش روز افزون فناوری، اقتصادهای موفق جهانی بهسمت اقتصاد دانش بنیان پیش میروند که علیرغم رشد خوب این اقتصاد در کشور، فعالان این عرصه، نیازمند حمایت بیشتر بخش دولتی هستند.
نقدینگی مهمترین مساله در بخش تولید است؛ فقدان سرمایه کافی در شرکتهای مذکور (بهدلیل نوپا بودن اکثر آنها) یکی از مشکلات اساسی این حوزه بهشمار میرود.
بانکها بهجای آنکه در بخش تولید و حمایت از شرکت دانش بنیان سرمایهگذاری کنند، بهسمت فعالیتهای بازرگانی و تجاری رفتهاند. بنابراین حمایت مالی از این شرکتها و ترغیب سرمایهگذاران بخش خصوصی به سرمایهگذاری در عرصه نوآوری، کمک شایانی به رشد اقتصاد آنها و موفقیت بیشتر این شرکتها میکند.
رسیدن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه در گرو ارتباط بیشتر دانشگاه و صنعت است. متاسفانه دانشگاهها بیشتر به مسائل آموزشی میپردازند تا پژوهشی و کارآفرینی.
بنابراین یکی از مشکلات و دلایل این امر، اختصاص بودجه محدود به بخش پژوهش است؛ بهنحوی که در حال حاضر سرانه بودجه پژوهشی برای هر دانشجو ۱۰۰ هزارتومان است. با برپایی یک سیستم مناسب ارتباط صنعت با دانشگاه، فعالیتهای کارآفرینی و پژوهشی بهبود خواهند یافت، با توجه به تشکیل کارگروه مربوط در دولت دوازدهم، امید میرود که این ارتباط تا حد مناسبی برقرار شود.
تبدیل دانشگاههای آینده از آموزشی و پژوهشی به کارآفرینی، در گرو ارتباط بیشتر صنعت با دانشگاه است. در این زمینه،کارگروههای تخصصی در حوزههای اولویتدار و پژوهشی باید تشکیل شوند، همچنین پایاننامههای دورههای تحصیلات تکمیلی (کارشناسیارشد و دکتری) درجهت مسائل و مشکلات صنایع هدایت یابند.
بررسی و مطالعه سیاستها و نیازهای توسعه فناوری و صنعتی و مشکلات اقتصادی کشور در واحدهای عالی در کارگروههای مشخص در ارتباط بیشتر صنعت و واحدهای آموزش عالی انجام خواهند پذیرفت.
رسیدن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه هدفگذاری شده است. بدون تردید رسیدن به این مقصود جز با سرمایهگذاری در تحقیقات و همکاری مشترک بین مراکز تحقیقاتی و صنعت ممکن نخواهد بود.
برخی از مشکلات شرکتهای دانش بنیان بهشرح ذیل هستند:
عدم آشنایی شرکتهای فعال در فضای کسبوکار به دانش روز و در نتیجه عدمقبول و حمایت طرحهای نوآورانه و فناورانه فقدان استانداردهای ملی و صنفی برای محصولات این شرکتها و در نتیجه عدم اعتماد به آنها و نبود مقبولیت در صنعت فقدان سرمایه کافی این شرکتها بهدلیل نوپابودن و احتمال ورشکستگی آنها فقدان فرهنگ سرمایهگذاری خطرپذیر در کشور و عدم حمایت ایدههای این شرکتها عدم مشارکت شرکتهای دانشبنیان در پروژههای دولتی مشکلات عدیده حقوقی، بیمهای و مالیاتی شرکتهای دانشبنیان نوپا واردات بی رویه کالاهای مشابه خارجی با کالاهای تولید شده توسط شرکتهای داخلی مذکور اقدامات صورت گرفته توسط این شرکتها بهمنظور بهرهوری:
تجاریسازی یافتههای پژوهشی و تحقیقاتی هدایت و سمتدهی در جهت نوآوریها و تولید فناوریهای برتر حضور در نشستهای مختلف علمی و اقتصادی بهمنظور معرفی محصولات
ارائه خدمات به بخشهای مختلف صنعتی و رفع نیازهای واحدها ارتقای کیفیت محصولات تولیدی و همچنین سهولت انتقال فناوری به شرکتهای داخلی و خارجی و کسب تجارب بیشتر با تعامل سازنده با این شرکتها ارائه محصولات به بازار و کمک به رشد اقتصاد این شرکتها ترویج فعالیتهای دانشبنیان در جامعه و ارتباط با دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی.