مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز که در زمینه ریختهگری قطعات آلومینیومی فعالیت میکند، در مورد تاثیر تحریمها بر صنعت آلومینیوم، گفت: در گذشته، در زمینه واردات آلومینا و تولید شمش خالص آلومینیومی به کشور با اندک مشکلاتی مواجه بودیم اما در حال حاضر با وجود تحریمها، شاهد بحران در حوزه صنعت آلومینیوم هستیم.
حبیبالله کوچکنیا در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، درخصوص واردات آلومینا به کشور، اظهار داشت: از میان تمام فلزاتی که تحریم شدهاند، آلومینیوم بیشترین آسیب را دیده است؛ صنعت تولید آلومینیوم در همان مرحله اول که واردات مواد اولیه و آلومینا است به مشکل خورده و در شرایط فعلی موانع متعددی در زمینه واردات آلومینا به کشور وجود دارد که اگر این روند مستمر باشد، امکان ادامه فعالیت از شرکتهای بالادستی و به تبع آن متوسط و پایین دستی گرفته میشود.
وی در ادامه بیان کرد: مدیران ارشد فرصت کافی در اختیار داشتند که در زمینه واردات آلومینا به کشور، راهحلی اتخاذ و از وقوع مشکلات در این زمینه جلوگیری کنند، به همین خاطر معتقد هستم که اگر تصمیمگیری به موقعی در این زمینه انجام میگرفت، تولیدکنندگان محصولات آلومینیومی در حال حاضر با مشکل هزینه بالای تولید و عدم واردات مواد اولیه آلومینیومی مواجه نمیشدند.
کوچکنیا در خصوص عدم آیندهنگری مدیران در حوزه صنعت آلومینیومی کشور، تصریح کرد: مشکلات صنعت آلومینیوم با یک تدبیر و آیندهنگری از سوی مسئولان و مدیران، قابل رفع بود اما در حال حاضر این صنعت برای ادامه حیات و بقا، تنها به یک خوششانسی احتیاج دارد و تنها در صورتی که این تحریمها در حد صحبت و تهدید باشد و اجرایی نشود؛ میتوان به ادامه فعالیت در این حوزه امیدی داشت. در حقیقت مدیران به جای برنامهریزی درست در راستای کاهش اثرات مخرب تحریمها بر صنعت آلومینیوم، ما را به یک آینده نامعلوم واگذار کردهاند.
افزایش قیمت شمش خالص آلومینیومی
مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز درخصوص افزایش قیمت شمش خالص آلومینیومی، توضیح داد: اگر تحریمها با این شدتی که از سوی آمریکا اعلام شده، اجرایی شود؛ قطعا تا پایان سال با مشکلاتی در زمینه تامین آلومینا، کاهش میزان عرضه شمش خالص، افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز برای تولید شمشهای آلیاژی و قطعات ریختگی و … مواجه خواهیم شد.
واردات قطعات ریختگی به کشور
وی درخصوص واردات قطعات ریختگی به کشور، بیان کرد: قطعا اگر دسترسی به مواد اولیه و شمش خالص امکانپذیر نباشد، ما مجبور به واردات قطعات ریختگی خواهیم بود؛ درحقیقت مصرفکننده قطعات ریختگی مجبور است به هرطریقی شده قطعات مورد نیاز خود را تامین کند.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز در ادامه توضیح داد: در این سالها شاهد بودیم که تولیدکنندگان چینی با آگاهی از وضعیت صنعت آلومینیوم در ایران، محصولات بیکیفیتی را تولید و روانه بازار ما کردند و چون تولیدکننده ایرانی به دلیل وضع تحریمها امکان خرید از شرکت دیگری را نداشته، به اجبار محصولات بیکیفیت چینی را خریداری میکرد. اگر دولت همچنان اقدامی در این خصوص انجام ندهد، قطعا مشکلات در این زمینه بیشتر و گستردهتر خواهد شد.
دور زدن تحریمها امکانپذیر اما بسیار پرهزینه است
مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز در مورد دور زدن تحریمها توسط شرکتهای کوچک و متوسط، اظهار کرد: امکان صادرات محصولات توسط شرکتهای کوچک و متوسط به کشورهای همسایه وجود دارد اما این دور زدن تحریمها برای تولیدکنندگان هزینههای بیشتری را به همراه خواهد داشت چون در حال حاضر امکان صادرات از طریق دریا برای تولیدکنندگان ایرانی وجود ندارد، پس هزینههای حمل و نقل افزایش یافته که در نهایت بر قیمت محصول نهایی تاثیر میگذارد.
کوچکنیا در ادامه افزود: تولید، عرضه، تقاضا و صادرات یک چرخه متوالی است که در صورت افزایش هزینههای تولید و صادرات، نمیتوان انتظار داشت که محصول نهایی با قیمت سابق عرضه شود و بالطبع این افزایش قیمت محصول آلومینیومی موجب کاهش تقاضا برای خرید و از دست دادن بازارهای بینالمللی خواهد شد.
صنایع فلزی نیز همچون صنایع پتروشیمی، تسلیم تحریمها خواهد شد
وی با اشاره به تحریمهای اعمال شده بر علیه ایران، بیان کرد: ابتدا صنعت نفت و گاز کشور را تحریم کردند که فرآیند فعالیت در این حوزه و شرکتهای وابسته به این صنعت مختل شد و در حال حاضر با وضع تحریمهای فلزات و پایان یافتن مهلت ۹۰ روزه آن، میتوان آینده صنعت فلزات را در کشور پیشبینی کرد که متاسفانه روند روبه رشدی را در این حوزه نخواهیم داشت و صنایع فلزی نیز همچون صنایع پتروشیمی، تسلیم تحریمها خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز درخصوص تاثیر تحریمها بر شرکتهای کوچک و متوسط تولیدکننده محصولات آلومینیومی، توضیح داد: با اینکه هدف اصلی تحریم فلزات شرکتهای کوچک و متوسط تولیدکننده محصولات آلومینیومی نیستند اما اینگونه شرکتها به علت اینکه توان مالی محدودی دارند، نمیتوانند فعالیت چندانی در بازارهای صادراتی داشته باشند.
کوچکنیا در ادامه خاطرنشان کرد: برخی از شرکتهای فرصت طلب از این چالش پیشآمده بیشترین منفعت را بردند و توانستند سودهای کلانی را نصیب خود کنند، این درحالی است که این شرکتها وارد حوزه تولید محصولات آلومینیومی نشدند و تنها با دلالی توانستند درآمدی فراتر از شرکتهای تولیدکننده داشته باشند و متاسفانه تعداد این شرکتها در کشور نیز کم نیستند و تحریمهای اعمال شده به نفع فعالیت اینگونه شرکتها شده است.
باید بازارهای کشورهای آسیای میانه به عنوان بازار هدف سنجیده شود
وی در خصوص اینکه آیا تحریمها فرصتی برای توسعه شرکتهای کوچک و متوسط ایجاد خواهد کرد، مطرح کرد: این نظر درست نیست چون شرکتهای تولیدی کوچک و متوسط عمدتا به شرکتهای بالادستی وابسته هستند و مسلما تحریمهای اعمال شده در مرحله بعدی بر فعالیت اینگونه شرکتها نیز تاثیرخواهد گذاشت.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم کاران البرز درخصوص فعالیت صادراتی شرکتهای تولیدکننده محصولات آلومینیومی، عنوان کرد: زمانی میتوان به صادرات محصولات آلومینیومی به سایر کشورها امیدوار بود که اقدامات اساسی زیرساختی در این زمینه صورت گرفته باشد، به طور مثال همراه با هیئتهای سیاسی که به کشورهای آسیای میانه، خاورمیانه و … اعزام میشوند گروهی از مهندسین و تجار نیز اعزام شوند تا راههای صادراتی یا نیاز بازار آن کشورها را شناسایی و امکاناتی در جهت صادرات فراهم آورند.
کوچکنیا در پایان گفت: مدیران و سیاستمداران چون راه را بلد نیستند، نمیتوانند در هنگام تحریم به عنوان بازوی کمکی صنایع و تولیدکنندگان عمل کنند و به همین خاطر روند امیدوارکنندهای در این زمینه نداریم و نمیتوانیم آیندهای بهتر برای صنایع فلزی پیشبینی کنیم.
انتهای پیام//