صنعت سرب و روی کشور در سالهای گذشته بهدلیل عدم استحصال فلزات و عناصر جانبی مانند کادمیوم، نیکل و کبالت، بهعنوان یکی از صنایع آلاینده محسوب میشد. اما در سالهای اخیر با تولید آزمایشگاهی و پایلوت صنعتی این فلزات، گام بلندی برای رفع مشکل آلودگی و نیز استفاده از این فلزات در صنایع پیشرفته برداشته است.
یوسف مرادلو، رئیس انجمن صنایع سرب و روی در گفتوگو با خبرنگار «فلزاتآنلاین» در خصوص وضعیت تولید فلزات نیکل، کادمیوم و کبالت گفت: فلزات کادمیوم، نیکل و کبالت، توسط تولیدکنندگان سرب و روی بهعنوان محصول جانبی سالها است که به تولید رسیده و در بسیاری از واحدهای صنعتی، تولید آزمایشگاهی، پایلوت و پایلوت صنعتی با موفقیت تست شده و محصول آن به تولید رسیده است.
مرادلو ضمن تاکید بر اینکه از نظر فنی در حال حاضر هیچ مشکلی برای تولید این فلزات استراتژیک در واحدهای تولید سرب و روی کشور وجود ندارد، خاطرنشان کرد: حتی اخیرا درخواست مجوز برای احداث کارخانهها و واحدهای فرآوری مخصوصا از طرف واحدهای موجود در زنجان به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ارائه شده است. در عین حال در برخی استانها نیز درخواستهای مشابه شده است.
وی در ادامه به برخی مشکلات در زمینه تولید تجاری این فلزات اشاره کرد و اظهار داشت: با این وجود مسائلی وجود دارند که باعث عقب افتادن این امر شدهاند. یکی از عوامل اصلی در این زمینه وجود ناهماهنگی میان دستگاههای مختلف دولتی و سازمانهای مختلف است. ضمن اینکه بعضا مشاهده میشود نگاههای تبعیضآمیز نیز در این زمینه وجود دارند. همچنین مشکلات دیگر نیز که بعضا قابل ذکر نیستند، وجود دارند.
رئیس انجمن صنایع سرب و روی تاکید کرد: باید توجه داشت که کشور ما در حال حاضر برای تولید فلزات نیکل، کادمیوم و کبالت از نظر دانش فنی هیچ مشکلی ندارد. چرا که در بخشهای تحقیق و توسعه شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ توسعه معادن روی ایران و نیز گروه صنعتی خالصسازان، مشکلات فنی استحصال فلزات یاد شده حل شدهاند.
بهطوری که دانش فنی کامل بازیافت از فیلترکیکها برای هم سرب باقیمانده و هم روی باقیمانده کسب شده است. با این وجود مشکلاتی وجود دارد از جمله ناهماهنگیهای دولتی بهویژه فیلترکیکهای این صنعت که بهنوعی دولت محل دپوی آنها را مصادر کرده است.
مرادلو ابراز امیدواری کرد: باید دید در سال جاری که با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری که رونق تولید نامگذاری شده است، آیا تولیدکنندگان سرب و روی میتوانند بهنوعی حق خود را در این زمینه احیا کنند یا خیر.
همانطور که گفته شد تولید این فلزات در مقیاس پایلوت صنعتی انجام شده و فلز تولید شده در این واحدها نیز با خلوص بالا و تجاری کاملا موجود است. در صورتی که مشکلات دادن مجوز توسط دولت حل شود، تولید فلزات استراتژیک بهعنوان محصولات جانبی از صنعت سرب و روی به آن سمت خواهد رفت که کشور بتواند از این فلزات در صنایع استراتژیک استفاده کند. صنعت سرب و روی خیز اول را برای تولید این فلزات برداشته است.