مدیرعامل شرکت «Exxon Mobil» طی سخنرانی خود در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در روز ۹ نوامبر ۲۰۲۴، به طور علنی از دولت آتی ترامپ درخواست کرد تا از توافقنامه آبوهوایی پاریس خارج نشده و برخی از بندهای مربوط به قانون کاهش تورم (IRA) تدوین شده از سوی دولت بایدن را لغو نکند؛ اگرچه شرکت مذکور در حال حاضر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان به شمار میرود اما قصد دارد با تنوعبخشی در کسب درآمد خود، حجم سرمایهگذاری در بخش انرژی به ویژه تامین مواد اولیه حیاتی و لیتیوم را به منظور توسعه بخش حملونقل الکتریکی افزایش دهد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از نشریه «Forbes»، توسعه موفق صنعت لیتیوم در سال ۲۰۲۴، حاوی پیامی روشنی است و به وضوح نشان میدهد که ایالات متحده آمریکا، توانایی رقابت در عرصه اقتصاد جهانی مبتنی بر انرژیهای پاک را دارد. با توجه به اینکه وضعیت اجرای سیاستگذاریهای بخش خودروهای الکتریکی در این کشور نامشخص بوده اما بخش مذکور در دیگر نقاط جهان طبق طرحهای تدوین شده در مسیر کاهش میزان انتشار کربن تولیدی قرار گرفته است.
کاهش کربن تولیدی به ویژه از سوی بخش خصوصی، روندی صعودی را خصوصا در بخش گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تجربه کرده است. ناگفته نماند ادامه روند روبهرشد فعلی و تبدیل آن به یک استراتژی بلندمدت، نیازمند ارائه یک چشمانداز سیاست جامع و قابل پیشبینی است.
پیشبینی آیندهای روشن برای صنعت لیتیوم آمریکا
ارزیابی صنعت لیتیوم آمریکا نشان میدهد که بخش مذکور روند رشد مطلوبی را در سال ۲۰۲۴ تجربه کرده است. تنها یک هفته پس از اظهارنظر مدیرعامل شرکت «Exxon Mobil»، این شرکت قراردادی را با شرکت «LG Chem» به امضا رساند. طبق قرارداد مذکور، قرار است شرکت «Exxon Mobil» محموله کربنات لیتیوم با حجم ۱۰۰ هزار تن را از طریق پروژه تحت مدیریت خود در ایالت آرکانزاس به تاسیسات تازه راهاندازی شده شرکت «LG Chem» واقع در ایالت تنسی تحویل دهد. لازم به ذکر است که شرکت «Exxon Mobil» در ماه ژوئن ۲۰۲۴، قرارداد تامین لیتیوم دیگری با شرکت «SK On» به امضا رساند.
در همین راستا و در ماه اکتبر ۲۰۲۴، سازمان زمینشناسی ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که حدود پنج تا ۱۹ میلیون تن منابع لیتیوم در معادن جنوب غربی ایالت آرکانزاس وجود دارد. در صورت ایجاد زیرساختهای لازم برای استخراج این حجم از لیتیوم، امکان تامین حجم تقاضای جهانی برای لیتیوم به منظور تولید باتری خودروهای الکتریکی در سال ۲۰۳۰ فراهم خواهد شد.
لازم به یادآوری است که سازمان زمینشناسی ایالات متحده آمریکا پیشتر در گزارشی، حجم ذخایر قابل استخراج لیتیوم این کشور را حدود ۱۴ میلیون تن اعلام کرده بود. افزایش حجم ذخایر قابل استخراج لیتیوم آمریکا به ۲۸ میلیون تن نشان میدهد که در حال حاضر این کشور حدود یک چهارم از ذخایر این ماده معدنی در جهان را در اختیار دارد. این بدان معناست که کشور مذکور، هماکنون بزرگترین دارنده منابع لیتیوم در جهان به شمار میرود.
حجم ذخایر جهانی لیتیوم
نقش تاثیرگذار قانون کاهش تورم آمریکا در توسعه صنعت لیتیوم آمریکا
صنعت لیتیوم ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۲۴ به دستاوردهای مهمی دست یافته است. در همین راستا، دولت بایدن اخیرا مجوز نهایی به منظور استخراج معدن لیتیوم واقع در ایالت نوادا برای شرکت «Ioneer» را صادر کرد. همچنین شرکت نامبرده، مشمول دریافت وام ۷۰۰ میلیون دلاری از وزارت انرژی آمریکا برای ساخت یک واحد فرآوری کربنات لیتیوم در ایالت مذکور شده است.
علاوهبراین، پروژه «Thacker Pass» تحت مدیریت شرکت «Lithium Americas» که صدور مجوز راهاندازی آن در دولت نخست ترامپ انجام شده بود، موفق به دریافت وام ۲٫۲۶ میلیارد دلاری در دولت بایدن در ماه اکتبر سال جاری میلادی به منظور ساخت واحد فرآوری کربنات لیتیوم خود شده است. شرکت جنرال موتورز نیز یک قرارداد به ارزش ۶۲۵ میلیون دلار برای تامین لیتیوم مورد نیاز خود با شرکت «Lithium Americas» به امضا رساند. در مجموع، تخمین زده شده طبق قرارداد لیتیوم مورد نیاز برای تولید باتری بیش از یک میلیون خودروی الکتریکی در سال در پروژه «Thacker Pass» و دیگر پروژه این شرکت فرآوری خواهد شد.
وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا طی بیانیهای جدید اعلام کرد که هزینههای استخراج مواد معدنی حیاتی، مشمول دریافت اعتبار مالیاتی طبق بند «Advanced Manufacturing Production Credit» مبتنی بر قانون کاهش تورم خواهد شد. همچنین، طبق قانون سرمایهگذاری و مشاغل زیربنایی میلیاردها دلار بودجه برای راهاندازی پروژههای استخراج، فرآوری و بازیافت لیتیوم و سایر مواد معدنی در سراسر آمریکا تخصیص داده خواهد شد. شرکت «Albemarle» در ماه ژوئن ۲۰۲۴ طی بیانیهای از ارائه طرح خود به منظور بازگشایی معدن لیتیوم «Kings Mountain» واقع در ایالت کارولینای شمالی که از قضا حمایت وزارت دفاع آمریکا را نیز به همراه دارد، خبر دارد.
وضعیت بلاتکلیف بازار جهانی لیتیوم همچنان ادامه دارد
اگرچه در سال ۲۰۲۴ صنعت لیتیوم آمریکا روند روبهرشد چشمگیری را تجربه کرد اما نوسانات قیمتها در بازار، افزایش زمان صدور مجوز راهاندازی واحدهای تولید و وضعیت نامشخص سیاست دولت آتی ترامپ در قبال مواد معدنی حیاتی ممکن است موجب کند شدن این روند و حتی توقف رشد در آن شود.
گفتنی است قیمت لیتیوم و باتری در سال ۲۰۲۴ در پایینترین حد خود قرار دارد و این مسئله موجب کاهش هزینه تولید خودروهای الکتریکی و افزایش حجم فروش جهانی خودروهای الکتریکی شده است. از سوی دیگر، روند نزولی قیمت باتری و لیتیوم در سال جاری میلادی، مانع از رشد سرمایهگذاریها در دو صنعت نامبرده شده است.
چنین نوساناتی برای صنعت پویایی نظیر لیتیوم که در حال حاضر تولیدکنندگان اندکی در آن به ویژه در آمریکا مشغول فعالیت هستند، ممکن است در راستای روند روبهرشد حجم تقاضا برای این ماده معدنی طی سالهای آینده مشکلساز شود. در همین رابطه، انتظار میرود حجم تقاضا برای لیتیوم تا سال ۲۰۴۰ حدود هشت برابر رشد را تجربه کند.
شرکت «Albemarle» به عنوان شرکتی که تنها معدن بزرگ لیتیوم در ایالات متحده آمریکا را تحت مدیریت خود دارد، در سال ۲۰۲۴ حدود یک میلیارد دلار ضرر به دلیل روند نزولی قیمت لیتیوم را به ثبت رساند و مجبور شد روند ساخت واحد فرآوری لیتیوم خود به ارزش ۱٫۳ میلیارد دلاری در ایالت کارولینای شمالی را متوقف کند.
نوسانات قیمت کربنات لیتیوم از ماه دسامبر ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴
یکی دیگر از مشکلاتی که صنعت لیتیوم آمریکا با آن مواجه است، اینکه هزینه فرایند استخراج لیتیوم در معادن مختلف با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال، شرکت «Exxon Mobil» در استخراج لیتیوم در پروژه خود در ایالت آرکانزاس قصد دارد از روش استخراج مستقیم لیتیوم (DLE) استفاده کند.
استفاده از روش استخراج «DLE» به دلیل بهرهوری بالا، اثربخشی مناسب و کاهش چشمگیر کربن تولیدی اخیرا مورد توجه تولیدکنندگان لیتیوم در سراسر جهان قرار گرفته است؛ البته ناگفته نماند مزایای ذکر شده در خصوص استفاده از روش استخراج «DLE» در مقیاس تجاری هنوز به اثبات نرسیده است و به نظر میرسد در آینده وضعیت استفاده از این روش در مقایس گستردهتر، به عنوان نسل بعدی فناوری استخراج لیتیوم از سوی فعالان صنعت مذکور مشخص خواهد شد.
از سوی دیگر، باید عنوان کرد که دولت آتی ترامپ به همراه کنگره، تغییرات گستردهای را در بخشهای مختلف سیاسی و اقتصادی آمریکا ایجاد خواهند کرد. با این حال، میزان تاثیر تغییرات احتمالی بر آینده بخش استخراج و فرآوری مواد معدنی این کشور به ویژه لیتیوم هنوز مشخص نیست.
ادامه روند روبهرشد صنعت لیتیوم آمریکا نیازمند تداوم حمایتهاست
در مجموع، سال ۲۰۲۴ صنعت لیتیوم آمریکا روزهای درخشانی را به ثبت رساند. در سال جاری میلادی، این کشور بیش از هر زمان دیگری از منابع طبیعی خود استفاده کرد و تمامی فرایندها در بخش استخراج و فرآوری مواد معدنی در صنعت مذکور در راستای حمایت و حفاظت از محیط زیست انجام شد.
با این حال، باید منتظر ماند و دید بازار جهانی لیتیوم به کدام سمتوسو کشیده خواهد شد و آیا صنعت لیتیوم آمریکا روند روبهرشد خود را ادامه خواهد داد یا با تداوم روند نزولی قیمتها در بازار جهانی، صنعت مذکور در این کشور به لبه پرتگاه سوق داده خواهد شد.
انتهای پیام//