مدیرعامل شرکت مهان شمش گفت: قیمت مس در بازار داخلی بیش از آنکه از قیمت جهانی این فلز در بورس فلزات لندن تاثیر بپذیرد، تابع نرخ دلار است و جالب اینکه اگر قیمت دلار کاهش یابد، قیمت مس در کشور افت پیدا نمیکند؛ این شرایط باعث شده تا نقدینگی تولیدکنندگان دچار ضعف شود و آنها را مجبور به کمتر خریدن مواد اولیه و کاهش میزان تولید کرده است.
وحید یوسفی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، با چالشهای به وجود آمده در صنعت، اظهار داشت: بیشترین معضلی که اثرگذاری مستقیم بر روی روند تولید و میزان آن در شرکتها ازجمله شرکت مهان شمش گذاشت و باعث شد تولید این شرکت با ۵۰ درصد ظرفیت دنبال شود و میزان روزانه آن از چهار به دو تن برسد، افزایش بیش از اندازه قیمتها است. در شرایط فعلی که وضعیت اقتصاد کشور آشفته است، عملا وجود ثبات در بازار امری محال شده و هر لحظه شاهد نوسان هستیم. در حال حاضر، پیشبینی قیمتها به خصوص نرخ فلزات غیر ممکن شده است.
وی افزود: قیمتها به نحوی افزایش پیدا کردهاند که وقتی محصول خود را در بازار داخلی به فروش میرسانیم، نمیتوانیم به میزان مورد نیاز مواد اولیه تهیه کنیم زیرا قیمت آن افزایش یافته است. همچنین، در هنگام فروش اگر قیمت تمام شده بیشتر شود، خریدار به نوعی از خرید منصرف میشود و مدام برای پرداخت هزینه خرید، بهانهتراشی میکند. علاوه بر بحث قیمت، زمانبر بودن تحویل ماده اولیه نیز یک چالش در مسیر تولید محسوب میشود.
تورم تمام بخشهای صنعت را درگیر کرده است
این تولیدکننده محصولات مسی در ادامه گفت: متاسفانه زیاندهی در تولید و فروش، نه از سوی شرکت است و نه از جانب خریدار و فروشنده. تورم روزافزونی که گریبان کشور را گرفته، در اصل عامل تمام بیثباتیها است. روند قیمتگذاری در بازارهای جهانی برای همـــه جـــا افتاده و نوســـان قیمت تا حــدود مشخصی قابل درک است اما قیمــتگذاریهای داخلی خلاف واقـــع هستنـــد. نوســان قیمــت طبیعی اســت امــا نبایـــد از چارچوب فرمول قیمتگذاری منطقی خارج شود.
فرایند پرچالش تامین مواد اولیه
یوسفی اذعان کرد: مواد اولیه مورد استفاده در این شرکت، مس، برنج و روی است. نسبت به کار بردن عیارهای این فلزات نیز ۶۰ به ۴۰ است؛ به عنوان مثال، باید ۶۰ درصد مس و ۴۰ درصد روی برای تولید لولههای برنجی استفاده شود. همواره برای خرید مواد اولیه با چالش مواجه هستیم؛ چراکه این نوسانات قیمتی مواد اولیه و… بهانهای شده در دست تامینکنندگان و به همین دلیل در بیشتر مواقع برای فروش مواد اولیه، مدام تولیدکنندگان را دچار دردسر میسازند تا نهایت سود ممکن را دریافت کنند.
احتمال تعطیلی خط تولید
مدیرعامل شرکت مهان شمش در خصوص بهروزرسانی تکنولوژی و استفاده از ماشینآلات مدرن، عنوان کرد: قبلا سودی که از فروش محصولات به دست میآمد دیده میشد و قابل قبول بود اما اکنون سود حاصل شده اصلا قابل بیان نیست؛ چراکه هزینهها افزایش یافته و نمیتـــوان بـــا ســـود مذکـــور، تجهیـــزات و ماشینآلات مورد استفاده را بهروزرسانی کرد. بنابراین احتمال تعطیلی خطوط تولید بیشتر از بهروزرسانی آنها است.
صنعت مس، تحت تاثیر نرخ دلار است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه افزایش جهانی قیمت مس تا چه حد روی صنعت مس داخل کشور تاثیرخواهد داشت، تصریح کرد: افزایش قیمت جهانی به صورت خیلی شفاف تاثیر خاصی روی صنعت مس کشور ندارد؛ نرخ دلار از ۲۰هزار تومان به کانال ۲۴ هزار تومان افزایش یافت و این افزایش قیمت تقریبا باعث افزایش حدود ۱۰ هزار تومانی قیمت مس شد. به عبارت دیگر، تاثیر افزایش جهانی قیمت مس آنچنان بر صنعت مس کشور تاثیر نداشته و این صنعت بیشترین تاثیر را از نرخ دلار پذیرفته است.
وعدههایی که عملی نشدند
این تولیدکننده محصــولات مسی اظهــار کـــرد: وعـــده اعطـــای تسهیـــلات ویـــژه بـــه تولیدکنندگان تاکنون به طرز مطلوبی عملی نشده است. احتمال دارد کــه بعضــی از بزرگان صنعت مس که قدرتمندتر هستند، توانسته باشند تسهیلانی دریافت کنند اما واحدهایی مثل شرکت مهان شمش تاکنون حمایت مالی دریافت نکردهاند و در خصوص آن نیز به ما اطلاعرسانی دقیقی نشده است. لازم به ذکر بوده که فعالیت مــا هزینهبــر اســت و اگر هم بتوانیم تسهیلاتی دریافــت کنیـــم، مطمئنــا پاسخگوی هزینههای تولید نخواهد بود و تنها شرکت را وارد چالش بازپرداخت خواهد کرد.
اختلاف قیمت داخلی و جهانی موجب صادرات بیرویه مواد اولیه شده بود
مدیرعامل شرکت مهان شمش در بررسی این ادعا که مواد اولیه در بازار داخل کمیاب بوده اما به مقادیر غیر قابل کنترلی در حال صادر شدن است، بیان کرد: در حال حاضر به میزان بسیار کمی صادرات انجام میشود؛ طی سالهای قبل، به علت اختلاف قیمت جهانی بازار ایران با کشورهای همسایه مانند عراق و سوریه، صادرات مواد اولیه مسی بسیار زیادی به این کشورها رواج داشت. در زمانی که تورم به شدت رشد داشت، مواد اولیه در بازار جهانی به نرخ هفتهزار دلار و به وجه رایج کشور ۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرفت اما در داخل کشور این قیمت، ۴۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم ثبت شده بود و به خاطر همین، صادرات مواد اولیه مسی بیرویه بود.
انتهای پیام//