مدیرعامل شرکت خدمات دریانوردی امواج براق گفت: صنعت کشتیسازی به طور کامل فلج شده است، علاوه بر مشکلات خارجی که کمترین نقش را در این زمینه دارند، نالایقی مدیران و عدم حمایت دولت از تولیدکننده داخلی، مهمترین عوامل تعطیلی این صنعت هستند.
مالک علیمحمدی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشــت: صنعـــت کشتیســـازی در وضعیـــت مطلوبی به سر نمیبرد و مهمترین دلیل آن، نقش دولت و عدم حمایتهای آن در بحث تولیـــد داخلـــی است. در کشـــور مـــا اغلـــب تسهیلات و شرایط در اختیار بازرگانان و تجار قـــرار میگیـــرد و از تولیـــدکنندگـــان حمایـــت نمیشود.
بهعنوان مثال، اگر صنعت خودروسازی را مورد بررسی قرار دهیم، میزان درآمد حاصل از واردات خودرو، بهطور قابل توجهی از درآمد تولید داخلی آن بیشتر است. صنعت کشتیسازی و سایر صنایع نیز گرفتار این کمتوجهی هستند و درآمدهای وارداتی بیش از درآمدهای تولیدی است.
وی افـــزود: دومیـــن عامـــل رکود صنعت کشتیسازی، روی کار آمدن مدیـــران نالایق و نابلد در این صنعـــت است. در برههای از زمان بنده به همـــراه تعدادی از افــراد در کمیته دریانوردی با مطالعه و ارائه مقاله و راهکار، در صدد حل موانع و مشکلات در این صنعت بودیم و برای جلوگیری از خیانت موسســات ردهبنـــدی خارجـــی در کشـــور با همت همکاران توانستیم موسسه ردهبندی ایرانیان را تاسیس کنیم اما با سنگاندازیهای نابهجای مسئولین مواجه شدیم.
ما توانستیم سریعترین قایقها را بسازیم اما سازمان بنادر و دریانوردی و سایر سازمانها برای مجوز دادن به این قایقها که با هدف تفریح مردم ساخته شده، تا جایی که میتواند سختگیری میکند. علاوه بر آن، هیچگونه وام و تسهیلاتی در اختیار تولیدکننده قرار نمیدهند، بهعنوان مثـــال، بـــرای یک وام ۳۰۰میلیـــونتومــانی کـــه فقـــط میتوان با این مبلـــغ، یک موتــور قایــــق را خریـــد، انـــواع ضمانـــت و وثیقــــه را میخواهنـــد و تولیدکننـــده از گرفتن وام کلا منصرف میشود.
علیمحمدی بیان کرد: ما با ساخت سه کشتی اقیانوسپیما، ثابت کردیم که میتوانیم با کشورهای پیشرفته دنیا در این زمینه رقابت داشته باشیم، به شرطی که مدیر حاذق و دلسوز در راس کار قرار گیرد. این مدیران را میتوانیم از طریق رایگیری و با توجه به سابقه علمی آنها، روی کار بیاوریم.
ما نه تنها در داخل کشور میتوانیم از صنعت کشتیسازی درآمد کسب کنیم بلکه از طریق کشتیهایی که در خلیج فارس تردد میکنند نیز میتوان در تهیه مواد اولیه، تعمیر کشتیها و صادرات محصولات فلزی مانند لوله و ورق کمک بگیریم و درآمدزایی داشته باشیم.
وی در پایان اذعان کرد: وضعیت تولید قایق و کشتی خوب نیست؛ بیشتر قطعات مانند پروانه و فرمان مسی و برنزی کشتیها وارداتی هستند و در حال حاضر، برای تهیه آن نیز با مشکل رو بهرو شدهای اما سیمهای مسی که در ساخت کشتی استفاده میشود تولید داخل هستند.